Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ποιος θα μαγειρέψει μετά την Βέφα Αλεξιάδου για τους Κομοτηναίους;

Ο πολιτιστικός σύλλογος Θρακών προβάλλει τη γαστρονομία και φέρνει αγαπημένους μάγειρες ως καλεσμένους στην πρωτεύουσα της Ροδόπης, με τον επόμενο όμως να έχει το ιδιαίτερο γνώρισμα ότι είναι και ο ίδιος... Θρακιώτης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ
...ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ; 

Έπλασε πασχαλινά τσουρέκια, έφτιαξε χωριάτικη τυρόπιτα, έβαψε με παραδοσιακό τρόπο τα αβγά και έδωσε συμβουλές για το πώς στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι. Ο λόγος για την Βέφα Αλεξιάδου, τη γνωστή μαγείρισσα, που βρέθηκε στην Κομοτηνή καλεσμένη του πολιτιστικού συλλόγου Θρακών για να παρουσιάσει συνταγές του Πάσχα. Γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά και άνδρες που αγαπούν τη μαγειρική, βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στο ξενοδοχείο Αχίλλειο για να δουν από κοντά την κ. Αλεξιάδου να δημιουργεί, αλλά και να δίνει χρήσιμες πληροφορίες για πιο εύκολη εκτέλεση των συνταγών.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Από το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκε στην πόλη μας η μαγείρισσα και με τη βοήθεια μελών του συλλόγου ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της, ενώ δεν παρέλειψε να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα σε γνωστή ψαροταβέρνα. Ενθουσιασμένη από την παρουσία της στην Κομοτηνή η κ. Αλεξιάδου εξέφρασε τη χαρά της λέγοντας, «μ’ αρέσει πάντοτε να είμαι με τον κόσμο, γιατί είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος, μ’ αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους, μ ‘αρέσει να ακούω απορίες σας». Ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τζερνικούδης καλωσόρισε την Βέφα Αλεξιάδου ανακοινώνοντας ότι ο σύλλογος θα ασχοληθεί και με ένα άλλο σοβαρό αντικείμενο της παράδοσης, όπως η κουζίνα. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε εγκαινιάζοντας μια σειρά εκδηλώσεων με πρώτη καλεσμένη την πασίγνωστη σε όλους Βέφα Αλεξιάδου, είπε απευθυνόμενος στη μαγείρισσα δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει η προετοιμασία.


ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

Η Βέφα Αλεξιάδου μαγείρεψε σε ένα τραπέζι, χωρίς φωτιά και χωρίς όλα όσα εκείνα απαιτεί η σωστή εκτέλεση μίας συνταγής, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να παρουσίασε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Όσο μάλιστα εκτελούσε κάποια συνταγή μιλούσε στον κόσμο, απαντούσε σε απορίες, ενώ εξήρε την ελληνική κουζίνα, αναφέροντας μάλιστα ότι μπορεί κάθε περιοχή να έχει τις τοπικές της ιδιαιτερότητες και συνταγές, αλλά η κουζίνα είναι μια, «είναι η ελληνική κουζίνα και θυμώνω πάρα πολύ με τους Κρήτες που λένε εμείς έχουμε την κουζίνα μας, έχουμε την Κρητική κουζίνα. Τους λέω δεν κάνετε κολοκυθάκια με κρέας, δεν κάνετε το τουρλού, επειδή του δίνετε άλλο όνομα, νομίζεται ότι το φαγητό αλλάζει; Η κουζίνα είναι ελληνική και δεν πρέπει να γινόμαστε σκορποχώρι και να χωρίζουμε το δικό μου – το δικό σου γιατί αυτό είναι που τρώει την Ελλάδα. Ενωμένοι σαν γροθιά όλοι μαζί, μόνο τότε θα πετύχουμε».


ΕΞΗΡΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Όσο η μαγειρική εναλλάσσονταν μεταξύ της χωριάτικης τυρόπιτας, των τσουρεκιών και των πασχαλινών αβγών η κ. Αλεξιάδου φρόντιζε να δίνει συμβουλές ιδιαίτερα στις νέες νοικοκυρές και μαγείρισσας. Εξήρε ιδιαίτερη την αξία του ελληνικού ελαιόλαδου και πρότεινε υποχρεωτικά τη χρήση του σε φαγητά και γλυκά, σημειώνοντας τα εξής, «είναι μεγάλη η αγάπη που έχω για το σωστό φαγητό και την ελληνική κουζίνα που χρησιμοποιεί τα πιο αγνά υλικά και πρώτα από όλα το λάδι. Είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες στη χρήση του, όπου πήγαιναν οι Έλληνες τα πρώτα χρόνια, το πρώτο που έκαναν ήταν να φυτεύουν ελιόδεντρα, έσπερναν σιτάρι και έκαναν αμπελώνες, γιατί πίστευαν ότι αυτά που θα τρώνε έπρεπε να είναι από τα χέρια τους φτιαγμένα. Όταν πήγα στην Αμερική το 1960 μου είπαν «δεν τρώγεται αυτό το λάδι σας, είναι πολύ παχύ». Εκεί χρησιμοποιούσαν το καλαμποκέλαιο. Τώρα ρωτήστε να δείτε τι τρώνε. Τρώνε ελαιόλαδο γιατί πίστεψαν ότι είναι το πιο υγιεινό λάδι και το πιο νόστιμο». Δείχνοντας τρόπους παρασκευής των πασχαλινών κουλουριών κ. Αλεξιάδου μίλησε για την πολύ ωραία πασχαλινή παράδοση, που υπάρχει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας και αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα φαγητά, όπως ο σαρμάς, τα τζιγεοσαρμαδάκια, το κουκουλωτό και πολλά ακόμα.


Ποιος είναι ο Θρακιώτης σεφ

Και για όσους και όσες προτιμούν τους άνδρες σεφ ο πολιτιστικός σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, μετά τη Βέφα Αλεξιάδου, φέρνει καλεσμένο στην πόλη μας τον Θρακιώτη σεφ Βαγγέλη Δρίσκα. Η πρόσκληση έγινε γίνει αποδεκτή από τον συντοπίτη μας σεφ και αναμένεται να παρουσιάσει τις συνταγές του σε εκδήλωση τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο Βαγγέλης Δρίσκας έχοντας στο ενεργητικό του ατελείωτες ώρες διδασκαλίας, σεμιναρίων και πολύχρονης live παρουσίασης τηλεοπτικών συνταγών έχει την ικανότητα να μεταφέρει την γνώση με κατανοητό και άμεσο τρόπο. Οι γνώσεις του, η επαγγελματική του πείρα, η ικανότητα επικοινωνίας και η αμεσότητα του χαρακτήρα του τον καθιστούν γέφυρα μεταξύ του επαγγελματία σεφ και του ερασιτέχνη μάγειρα. Τα τελευταία 18 χρόνια συνεργάζεται ως σεφ ή σύμβουλος μαγειρικής με μεγάλα εστιατόρια καθώς και με εταιρίες τροφίμων.

Καθηγητής για 10 χρόνια σε ιδιωτική σχολή γαστρονομικής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα παραδίδει σεμινάρια μαγειρικής σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες στο δικό του πρότυπο χώρο driskas (test) kitchen by Cook-Shop, σε συνεργασία με το Club Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και με εταιρίες τροφίμων.

Από το 2002 έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Ραδιοτηλεόραση, Μενού & Άλλα, Κουζίνα & ποιότητα ζωής, Real Simple (Greece) και C-Mail του Ομίλου Carrefour.ενώ από το 2007 αρθρογραφεί και γράφει συνταγές στο περιοδικό Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Από το 2003 συνεργάζεται στην στήλη της μαγειρικής με το corporate περιοδικό C-Mail του Ομίλου Carrefour.

Είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των ετησίων Βραβείων Gourmet της Ελευθεροτυπίας όπου βραβεύονται τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα και τα καλύτερα ελληνικά τυποποιημένα προϊόντα και κρασιά. Τα βιβλία του είναι bestsellers και η πολυβραβευμένη βιβλιογραφία του έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής στον κόσμο, καθώς είναι ο μοναδικός έλληνας συγγραφέας που όλα του τα βιβλία έχουν βραβευτεί με διεθνή βραβεία στον διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής Gourmand World Cookbook Awards (θεωρούνται τα Όσκαρ στο χώρο των μαγειρικών εκδόσεων).

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/