Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Σήμερα διεξάγονται οι γαλλικές προεδρικές εκλογές με φόντο... τον Έβρο

Ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος Νικολά και ο σοσιαλιστής Ολάντ  διασταυρώνουν τα ξίφη τους και μας απειλούν λόγω της ελλιπούς φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΩΣ 
Η ΘΡΑΚΗ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ 
ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ





Κάλπες δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα. Ως γνωστόν έχουμε και στην Γαλλία, όπου την Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και στις 6 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που θα στηθούν και στην χώρα μας, θα διεξαχθεί ο δεύτερος και τελικός. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η Θράκη και γενικά η Ελλάδα είχε την τιμητική σε όλη την προεκλογική περίοδο στο Παρίσι. Και εξηγούμαστε αμέσως τα τι και τα πως.

Ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν είχε «παίξει» τόσο πολύ στις εκλογές ξένης χώρας όσο σε αυτές. Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν που μάχονται για τις κορυφαίες θέσεις στον πρώτο γύρο της Κυριακής κάνουν συχνές αναφορές στην Ελλάδα, είτε παρουσιάζοντάς την ως «μπαμπούλα» της οικονομικής κακοδιαχείρισης είτε εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό.

«Θέλετε την Αριστερά; Θα πάρετε την Ελλάδα!» φοβερίζει τους γάλλους ο Σαρκοζί. Οι σοσιαλιστές του απαντούν επικαλούμενοι και αυτοί την χώρα μας: «Για περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια Γάλλους η Γαλλία του Σαρκοζί είναι ήδη η Ελλάδα». Σοβαρότερη όμως είναι η απειλή Σαρκοζί ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της Γαλλίας στη ζώνη Σένγκεν λόγω του ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στον Έβρο.

«Υπάρχουν 120χλμ. στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία τα οποία δεν φυλάσσονται. Εχω δικαίωμα να απαιτήσω ποιες κυρώσεις θα υπάρξουν» είπε ο γάλλος πρόεδρος. Όμως το γεγονός ότι εγείρει τέτοιο ζήτημα αυτή τη χρονική στιγμή είναι ακόμη σοβαρότερο για εμάς στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η παραμονή μας στη Συνθήκη Σένγκεν πρόκειται να κριθεί τον Ιούνιο στη σύνοδο των αρμοδίων υπουργών. Βλέπετε, μπορεί ο νυν γάλλος πρόεδρος να απειλεί με αποχώρηση της δικής του χώρας, πιο πιθανό όμως φαντάζει να μην συμβεί αυτό αλλά να «πεταχτεί» εκτός η Ελλάδα. Και να χρειαζόμαστε βίζες και διαβατήρια και λοιπούς ελέγχους για να πάμε στο Παρίσι, το Βερολίνο και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, ακριβώς όπως χρειάζονται σήμερα οι Τούρκοι για να έρθουν στον Έβρο.

Πάντως, η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι γαλλικό μπλογκ αποκάλυψε πως ο Σαρκοζί έχει χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία από ελληνική θάλασσα για να κοσμήσει την κύρια αφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του με το σύνθημα «Ισχυρή Γαλλία». Ο μπλόγκερ που το ανακάλυψε σχολίασε ότι «ένα ελληνικό σύννεφο σκιάζει την ισχυρή Γαλλία του Σαρκοζί» και ζήτησε «Βοήθεια, δρα Φρόιντ! Η εικόνα της γαλάζιας θάλασσας προέρχεται από μια φωτογραφία του Αιγαίου, στην Ελλάδα» - ακριβώς τη χώρα που, κατά τα λεγόμενα του «Σαρκό», αποτελεί "παράδειγμα προς αποφυγήν".

Δυστυχώς δεν μάθαμε από ποιο νησί προέρχεται η εικόνα, αλλά δεν θα μας έκανε εντύπωση αν επρόκειτο για την Μήλο ή ακόμα καλύτερα την... Σαμοθράκη. Άλλωστε, η Αφροδίτη και η Νίκη των συγκεκριμένων νησιών κοσμούν το φημισμένο μουσείο του Λούβρου και είναι από τα πιο γνωστά εκθέματα στο Παρίσι...