Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Συγκρότηση ταμείου για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα ζητάει η Τσιαούση

Ουσιαστικά πρόκειται
για ένα ακόμα
Παρατηρητήριο Τιμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ
ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ

Τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Τιμών για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα ζητάει με αναφορά της, η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση από τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να διευκολυνθεί με αυτό τον τρόπο η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες. Το σύνολο των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Τιμών για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τονίζοντας μάλιστα την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει αυτό άμεσα ως το τέλος του χρόνου.

Το πρόβλημα των τιμολογίων διαπιστώθηκε κατά τρόπο έντονο σε πρόσφατη ανάλυση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες της χώρας και δίχως την ορθή κοστολόγηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος, το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους ρυθμούς που απαιτεί η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Είναι αδιανόητο, σημειώνει η βουλευτής, να μην υλοποιείται η συγκρότηση του Παρατηρητηρίου όταν είναι κοινή απόφαση του τεχνικού κόσμου και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκαλεί πολλά προβλήματα ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή των επονομαζόμενων τιμολογίων «Σουφλιά».

Την ώρα μάλιστα που είναι σαφής ο κίνδυνος απένταξης από τα προγράμματα της Ε.Ε. έργων που δεν θα κοστολογούνται με βάση τεκμηριωμένες τιμές και δεν θα ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές μετά την 1η Ιουλίου 2013.

Βασικός στόχος του Παρατηρητηρίου Τιμών θα είναι να αποτυπώνει την πραγματικότητα και να ανατροφοδοτείται από τα αυθεντικά στοιχεία της αγοράς, με μέριμνα όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά και διαρκή έλεγχο τόσο από τους ίδιους, όσο και από την πολιτεία.

Επομένως οι δυσκίνητες νοοτροπίες του παρελθόντος θα πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε με την καθιέρωση του Παρατηρητηρίου τα οφέλη να είναι πολλαπλά συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ποιότητα των έργων, τονίζει στην αναφορά της η κ. Τσιαούση.