Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ξαναεγείρει η Άγκυρα θέμα για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Με διπλό τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα μετά την απόρριψη από τον Αρειο Πάγο της αίτησης επαναλειτουργίας της, αφού έγινε θέμα ακόμα και στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης είχε κλείσει το 1986 με την αιτιολογία ότι οι δραστηριότητες της απειλούν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια. Τα στελέχη του συλλόγου μετέφεραν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωντο 2005, αφού στο πλαίσιο των προσπαθειών τους που συνεχίστηκαν επί 20 χρόνια, εξάντλησαν τα ένδικα μέσα εσωτερικού δικαίου.

Το ΕΔΑΔ απεφάνθη σχετικά με την υπόθεση της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης το 2008. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση, η Ελλάδα απαγορεύοντας τη λειτουργία των συλλόγων που ανήκουν στην Τουρκική Μειονότητα παραβιάζει το 11ο άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που αφορά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Η αίτηση της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης για την επαναλειτουργία του συλλόγου βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο, καθώς η ονομασία της και μόνο σαφώς παραβιάζει κάθε έννοια της συνθήκης της Λωζάνης. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι, παρά τη «δικαίωση» των μειονοτικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αποφάσεις του τελευταίου δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα ελληνικά δικαστήρια.

Κι έτσι, ο Άρειος Πάγος, αποφαίνεται αμετάκλητα ότι η διάλυση του «συλλόγου» είναι οριστική.


Τις προάλλες λοιπόν, ανακοινώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» οτι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, θα πάει στις 8 – 10 Μαρτίου για επίσημη επίσκεψη στην Δυτική Θράκη και οτι «στα πλαίσια της επίσκεψης στις 9-3-2012 ώρα 15.00 θα συναντηθεί με τον κόσμο μας στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Όπερ και εγένετο.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ούτε φυσικά η Γενική Συνέλευση της Κυριακής. Πριν λίγες ημέρες , με επερώτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο βουλευτής Προύσας του CHP, Τουρχάν Ταγιάν, ρώτησε αν υπήρξε αντίδραση της Τουρκίας για την συμπεριφορά της Ελλάδας όσον αφορά τους Συνδέσμους των οποίων απαγορεύτηκε η λειτουργία επειδή στην ονομασία τους υπήρχε η λέξη «τουρκικός» ή «Τούρκοι».

Μάλιστα, η εφημερίδα Hurriyet (στην... έκδοση της Προύσας, γιατί κάθε περιοχή έχει και ξεχωριστές εκδόσεις στην Τουρκία για τις μεγάλες εφημερίδες) αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Δόθηκε απάντηση στην Ελλάδα;».