Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη εισροή λαθρομεταναστών, λέει η Frontex

Η εμπειρία στον Έβρο έκανε τον εκπρόσωπό της Μίκαλ Πάρζιζεκ να δηλώσει ότι ο έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ο έλεγχος των συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΦΡΟΝΤΕΞ, Μίκαλ Πάρζιζεκ. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο η συμφωνία και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Χαρακτήρισε περίπλοκη την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εκτίμησε ότι μέσα από την συνεργασία θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των συνόρων .

Είπε ότι οι ομάδες Φρόντεξ βοήθησαν τις ελληνικές αρχές στον έλεγχο των συνόρων με περιπολίες και παροχή τεχνικού εξοπλισμού. Παράλληλα ταυτοποίησαν τις εθνικότητες των λαθρομεταναστών προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φρόντεξ, το 2011 εντοπίστηκαν 57 χιλιάδες λαθρομετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα ενώ το 2010, 55 με 56 χιλιάδες.

Δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια παρόμοια κατάσταση με τη δική σας είπε ο κ. Πάρζιζεκ. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών. Ο κ. Πάρζιζεκ προανήγγειλε ότι αρχίζει νέα επιχείρηση της Φρόντεξ το 2012 που θα είναι συνέχεια του 2011 με την παροχή ειδικών και του κατάλληλου εξοπλισμού.