Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Βγήκε στον αέρα το ντοκιμαντέρ του αμερικανικού NBC με την σύζυγο του Τομ Χανκς να ανακαλύπτει τις (άγνωστες) ρίζες της στην Θράκη

Η Ρίτα Γουίλσον είχε έρθει πριν τέσσερις μήνες στην περιοχή για τα γυρίσματα της παραγωγής, όπως είχε αναφέρει από τότε με ανάρτησή του το ThrakiLive και σας είχε υπενθυμίσει και την βραδιά τον Όσκαρ
ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Στην Ξάνθη, το Ωραίο, το Σμόλιαν και τη Φιλιππούπολη εντόπισε τελικά τα ίχνη του πατέρα της η ελληνίδα με καταγωγή από την Ξάνθη, σύζυγος του Τομ Χανκς Ρίτα Γουίλσον.


Η γνωστή ηθοποιός και παραγωγός του Ηollywood, έψαξε στην Ξάνθη και την ορεινή περιοχή για το παρελθόν της, βρήκε αρκετούς συγγενείς της στο Ωραίο. Στο πλαίσιο της γνωστής σειράς του NBC «Ποιος νομίζεις ότι είσαι» είχε βρεθεί πρόσφατα στην Ξάνθη για την έρευνα και τα γυρίσματα και έφτασε μέχρι το τέλος, τελικά. Ανακάλυψε ότι πριν φτάσει στην Αμερική ο πατέρας της πέρασε στη Βουλγαρία, υπηρέτησε ως βούλγαρος στρατιώτης στην Ξάνθη, έκανε ένα γάμο, απέκτησε ένα παιδί που πέθανε όπως και η πρώτη σύζυγός του, γεγονότα που είχε κρύψει σε όλη του τη ζωή, καθώς το μόνο που γνώριζε η κόρη του ήταν το ελληνικό του παρελθόν.


Βρήκε το σπίτι στο Ωραίο

Βρήκε ότι το πρώτο όνομα του πατέρα της ήταν Χασάν Χαλήλ Ιμπραΐμωφ (στην Αμερική ήταν γνωστός ως Άλεξ) και γεννήθηκε στο Ωραίο της Ξάνθης το 1920.

Η Ρίτα Γουίλσον οδήγησε μέχρι το Ωραίο για να εντοπίσει το σπίτι του πατέρα της, βοηθούμενη από την Ντενίζ Χατζηχαλήλ. Βρήκε το σπίτι, την ξαδέρφη του πατέρα της και τα δεύτερα ξαδέρφια της, αλλά διαπίστωσε έκπληκτη ότι την περίοδο της κατοχής ο παππούς της και τα παιδιά του είχαν μεταφερθεί στο Σμόλυαν της Βουλγαρίας.


Υπηρέτησε στις δυνάμεις κατοχής στην Ξάνθη !

Στη συνέχεια ο πατέρας της κατατάχτηκε στο Βουλγαρικό Στρατό υποχρεωτικά και υπηρέτησε στις δυνάμεις κατοχής της Βουλγαρίας στην πόλη της Ξάνθης, ως στρατιώτης του 4ου Τάγματος Ξάνθης μέχρι που καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1949 από το Στρατοδικείο της Φιλιππούπολης, από όπου απέδρασε και διέφυγε στις ΗΠΑ. Η Ρίτα Γουίλσον έφτασε εκεί και ανακάλυψε ότι ο πατέρας της είχε ήδη ένα πρώτο γάμο από το 1945 με μια αρμένισσα στη Βουλγαρία και ένα παιδί που πέθανε σε ηλικία 2 ετών, ενώ η πρώτη σύζυγος του πατέρα της πέθανε τρεις μέρες μετά τη γέννα. Διαπίστωσε ότι ο ετεροθαλής αδερφός της και ο γιός της έχουν γεννηθεί στην ίδια ημερομηνία.


Είχε σχέσεις με το Τουρκικό Προξενείο στη Φιλιππούπολη

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο πατέρας της ως πολιτικός πρόσφυγας από την Ελλάδα, την περίοδο του κουμμουνισμού στη Βουλγαρία διέθετε «φάκελο» και ήταν υπό στενή παρακολούθηση ενώ είχε ενοχοποιηθεί ότι είχε σχέσεις με τον Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Φιλιππούπολη . Στο φάκελο που βρήκε στη Σόφια, έμαθε ότι ο πατέρας της, στην πραγματικότητα, φυλακίστηκε επειδή σχεδίαζε να περάσει στην Τουρκία.


Στο Σμόλυαν βρήκε το θείο της.

Η Ρίτα Γουίλσον ακολούθησε τη διαδρομή μέχρι το Σμόλυαν και το Δημαρχείο της γειτονικής πόλης για να μαζέψει στοιχεία και τελικά βρήκε τους συγγενείς του πατέρα της. Συγκινημένη συνάντησε το μεγάλο αδερφό του πατέρα της Φερχάτ, 96 χρονών σήμερα, που ζει εκεί και έχει ακόμη κρατημένο το γράμμα που έστειλε από την Αμερική μόλις έφτασε. Ποτέ μέχρι το θάνατό του, το 2010, ο πατέρας της δεν είχε μιλήσει για το παρελθόν του στη Βουλγαρία παρά μόνο για την καταγωγή του από την Ξάνθη. Στην Αμερική παντρέυτηκε το 1951 τη μητέρα της, Ελληνίδα της Βόρειας Ηπείρου, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για το αν ο πατέρας της μίλησε ποτέ κάποια άλλη γλώσσα εκτός από τα ελληνικά στις ΗΠΑ.


Συγκινημένη σε όλη την εκπομπή

Η ίδια δεν έκρυψε τη συγκίνησή της σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, έκανε αναφορές στη θρησκεία του πατέρα της και έκανε ορισμένες αναφορές στο θέμα της στάσης των πληθυσμών της ορεινής Ξάνθης σε σχέση με τη θρησκεία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έδειξε σοκαρισμένη, πάντως, από το γεγονός ότι ο πατέρας της είχε κρύψει κάθε στοιχείο του παρελθόντος του στη Βουλγαρία και ότι θεωρείτο «εχθρός» της χώρας, επί κομμουνισμού, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά τη φυγή του, όπως δείχνουν τα αρχεία.






Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/