Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Βάζουν λουκέτο τα δημοτικά ραδιόφωνα της Θράκης

Τι αναφέρεται σε νομοσχέδιο
που κατατέθηκε στην Βουλή;

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑΕκτός αέρα ετοιμάζονται να βγουν αρκετοί από τους 12 δημοτικούς Ρ/Σ της χώρας. Οι περισσότεροι είναι «καταχρεωμένοι» έως... τον λαιμό, ενώ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καθίσταται σαφές ότι η συνέχιση λειτουργίας τους εναπόκειται στην ευχέρεια δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Ωστόσο, λόγω της σφικτής πολιτικής που επιβάλλει ο «Καλλικράτης» είναι προφανές ότι η διατήρηση ραδιοφώνων δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Τη χαριστική βολή έδωσε το άρθρο 11 του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών («Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη»), με το οποίο διαφωνούν εργαζόμενοι και ΠΟΕΣΥ που απέστειλε υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς. Χονδρικά, δεν επιτρέπεται η «μεταφορά των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση λύσης της δραστηριότητάς τους», δηλαδή αν δεν αντέχουν οικονομικά, απλώς βάζουν λουκέτο.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η ΠΟΕΣΥ εκφράζει επιφυλάξεις, καθώς δεν αποσαφηνίζεται το μέλλον των εργαζομένων, εάν δηλαδή και πόσοι θα μεταφερθούν στους δήμους, με ποια κριτήρια και τι περιεχόμενο. Θυμίζουμε ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα δημιουργήθηκαν το 1987 με πρώτο τον Αθήνα 9,84.

Σήμερα λειτουργούν 12 δημοτικά ραδιόφωνα μεταξύ των οποίων άλλα έχουν συρρικνωθεί (π.χ. Αθήνα 9,84 που έλαβε επιχορήγηση 3 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ άλλες χρονιές με 82 εργαζομένους λιγότερους), ενώ άλλα έχουν σιωπήσει (π.χ. Ξένιος των Άνω Λιοσίων). Υπενθυμίζεται ότι στην Θράκη υπάρχουν δύο Δημοτικά Ραδιόφωνα, στην Ξάνθη και στο Διδυμότειχο, καθώς και ένα Δημοτικό Τηλεοπτικό Κανάλι στην Ορεστιάδα...