Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία Ξάνθης για τα χρέη της Αναπτυξιακής

Η δικαστική έρευνα πιάνει στην τσιμπίδα της όλες τις διοικήσεις της εταιρείας που διοικούσαν οι Δήμοι


        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Ξάνθης για τα χρέη της Αναπτυξιακής και την απώλεια του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, θα εξετάσει όλες τις διοικήσεις της ΑΝ-ΞΑ και όχι μόνο την τελευταία.
Αυτή την άποψη εκφράζει ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης, Θανάσης Ξυνίδης, ο οποίος έχει καταθέσει τη σχετική μηνυτήρια αναφορά για το ζήτημα.


Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Καναλιού 6 ο Θανάσης Ξυνίδης ανέφερε: "Ή υπήρχαν ανίκανοι άνθρωποι και δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν σωστά τα χρήματα ή κάτι άλλο συμβαίνει" είπε και προσθεσε πως "Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την περίοδο που δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη και δεν μπορώ να επιρρίψω ευθύνες μόνο στην τελευταία διοίκηση". Πάντως προσθέτει ότι ανεξάρτητα από την τροπή της Προκαταρκτικής Εξέτασης και αν καταλήξει σε άσκηση διώξεων ή όχι, το ζήτημα θα πρέπει να ελέγξουν και οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών.


Ομοφωνία των Δημάρχων για τη Λύση της Εταιρίας


Ομόφωνη ήταν η απόφαση των βασικών μετόχων της Αναπτυξιακής Ξάνθης για την διάλυση της εταιρίας παρότι είχαν προηγηθεί τρεις προσπάθειες να βρεθεί λύση. Όπως σημειώνει ο Θανάσης Ξυνίδης, η γνώμη του ήταν ότι η Αναπτυξιακή δεν έπρεπε να κλείσει ποτέ και επιβεβαίωσε ότι με την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών υπήρξε η σκέψη να αναλάβει την Αναπτυξιακή ο Βασίλης Τσολακίδης με Διευθύνοντα Σύμβουλο το Χρήστο Πούλιο που σκόνταψε στην άρνηση του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη. Όμως όπως αναφέρει, εξετάζοντας στη συνέχεια τα στοιχεία αποδείχτηκε ότι θα ήταν μια πολύ ριψοκίνδυνη απόφαση, ενώ οι δύο πολιτικοί μετάνιωσαν αρκετά γρήγορα.


Αδυναμία των Δήμων να συνεισφέρουν


Όπως σημειώνει ο Θανάσης Ξυνίδης, ούτε προσωρινή διοίκηση δεν κατάφεραν να βρουν στην πορεία αυτή -ακόμη και με τους νομικούς των Δήμων- καθώς τα χρέη προς Εφορία-ΙΚΑ-Δεδουλευμένα Εργαζομένων επισείουν ποινικές ευθύνες, τις οποίες κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει αν δεν έχει εγγυήσεις για τη ρευστότητα. Η βασική αιτία, λοιπόν, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Ξάνθης, ήταν η αδυναμία των Δήμων να συνεισφέρουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ η Περιφέρεια γνωστοποίησε εξαρχής ότι παραχωρεί τις μετοχές της.


Η ΕΠΑ μπορεί να καλύψει το κενό της Αναπτυξιακής


Η Αναπτυξιακή της ΠΕΔ (ΕΠΑ) μπορεί να καλύψει το κενό χωρίς της αμαρτίες του παρελθόντος και να υποκαταστήσει κιόλας την Αναπτυξιακή Ξάνθης, προσλαμβάνοντας προσωπικό με φειδώ, εποχιακό και μόνο για κάθε πρόγραμμα που υλοποιεί, αλλά με γνώμονα την εμπειρία, αξιοποιώντας προσωπικό της παλιάς Αναπτυξαικής, και όχι με πελατειακές προσλήψεις.


Παράλληλα επεσήμανε την ηθική υποχρέωση των Δήμων να αποκαταστήσουν, τους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα δεδουλευμένα και, ει δυνατόν, και στην εργασιακή τους κατάσταση.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/