Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Απίστευτο! Μείζον θέμα από τον Νταβούτογλου στην τουρκική Βουλή ένα... νεκροταφείο στο Κοπτερό!!!

Το τουρκικό Δημόσιο διαμαρτύρεται ότι κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης έχει περάσει η ιδιοκτησία του στην Ελλάδα και... παρακολουθεί στενά την δικαστική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Ροδόπης και στο Εφετείο Θράκης!!!
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Tώρα έχουμε και ελληνοτουρκική κρίση …νεκροταφείων! Η Τουρκία , όπως προκύπτει από δηλώσεις του Υπουργού της Εξωτερικών κ Νταβούτογλου που δημοσιεύει η Hurriyet, φαίνεται να εγείρει θέμα …ιδιοκτησίας »οθωμανικών νεκροταφείων» στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα γράφει ότι το ελληνικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το νεκροταφείο που βρίσκεται στο χωριό Κοπτερό (Γιαλιμλί) της Κομοτηνής είναι κρατικό ακίνητο το οποίο παραχωρήθηκε για την χρησιμοποίηση από το κοινό την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και , στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, η ιδιοκτησία αυτή έχει περάσει στην Ελλάδα.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ, ισχυριζόμενο ότι η απόφαση αντιτίθεται στην συνθήκη της Λωζάννης άσκησε έφεση .

Η εφημερίδα δημοσιεύει την σχετική απάντηση του ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου με τους ισχυρισμούς του όπως περιέχονται σε απάντησή του σε ερωτήσεις του βουλευτή Κων/λης του CHP κ. Οσμάν Κορουτούρκ :


« Σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάννης, η τουρκική κυβέρνηση παρέχει προστασία στις εκκλησίες τις Συναγωγές , τα νεκροταφεία και στους άλλους θρησκευτικούς θεσμούς των μειονοτήτων. Τα δικαιώματα που αναγνωρίζει η Τουρκία στις μη μουσουλμανικές μειονότητες, αναγνωρίζονται και από την Ελλάδα στην μουσουλμανική μειονότητα που βρίσκεται στην χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η Συνθήκη της Λωζάννης θέτει υπό εγγύηση την προστασία των νεκροταφείων της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη. Παρόλα αυτά τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο της διαφωνίας που ξέσπασε αναφορικά με την ιδιοκτησία του νεκροταφείου του χωριού Γιαλιμλί στην Κομοτηνή, το δικαστήριο της Ροδόπης έλαβε απόφαση ισχυριζόμενο ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου αυτού πέρασε στην Ελλάδα. Συνεχίζεται η έφεση που ασκήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία περιέχει στοιχεία αντίθετα με την συνθήκη της Λωζάννης και τις διατάξεις του νόμου περί Bακουφίων. Η δίκη παρακολουθείται στενά»


Πηγή:  http://www.prionokordela.gr/