Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο Γιώργος Μυλωνάς "ξανάζησε" τον εφιάλτη της απαγωγής

Καρέ - καρέ οι στιγμές που έζησε στα χέρια των απαγωγέων του ο γνωστος βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, που ως γνωστόν δραστηριοποιείται με εργοστάσια της Alumil και στην Θράκη


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Καρέ-καρέ την περιπέτεια που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του, από τη στιγμή της αρπαγής του έως την απελευθέρωσή του μετά από 13 μέρες, περιέγραψε ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς, καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησε, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η δευτεροβάθμια δίκη για την πολύκροτη υπόθεση. Από τη διαδικασία απουσιάζει, όπως άλλωστε και στο πρωτόδικο δικαστήριο, ο φερόμενος ως «ηγέτης» της ομάδας των απαγωγέων, δραπέτης των φυλακών, Βασίλης Παλαιοκώστας.


Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απαγωγή του, ο Γ. Μυλωνάς ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων, μεταφέροντας στο δικαστήριο με ψυχραιμία όλες τις πτυχές της 13ήμερης περιπέτειάς του. Είπε ότι οι απαγωγείς του ήταν αποφασισμένοι για όλα εφόσον κάτι πήγαινε «στραβά». «Αν συμβεί κάτι κακό θα σε σκοτώσουμε», ήταν τα λόγια του Β. Παλαιοκώστα προς τον επιχειρηματία σε στιχομυθία που είχαν κατά τις πρώτες μέρες της ομηρείας, ενώ χαρακτήρισε τον περιβόητο δραπέτη -αξιολογώντας την όλη συμπεριφορά του- ως «αρχηγό» της σπείρας.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά των απαγωγέων κατά την πολυήμερη κράτησή του τόνισε ότι «ήταν καλή και δεν υπήρχε βία», ενώ για τις συνθήκες κράτησης τόνισε: «Μου φέρνανε εφημερίδες, άκουγα ραδιόφωνο κάθε μισή ώρα».
Κατά την πολυήμερη ομηρεία του προσπαθούσε να συγκεντρώσει στοιχεία για τους δράστες και παρότι αυτοί φορούσαν συνεχώς κουκούλες, ο επιχειρηματίας αποτύπωνε διάφορα στοιχεία ως προς τα χαρακτηριστικά τους. «Οι αισθήσεις μου δούλευαν πολύ έντονα. Προσπαθούσα να αποτυπώσω τι γίνεται, να συγκρατήσω τη χροιά της φωνής τους, χαρακτηριστικά των βλεφαρίδων τους».

Ο Γ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε, πέραν του Β. Παλαιοκώστα, τη συμμετοχή των κατηγορουμένων Ασημάκη Λαζαρίδη και Πολύκαρπου Γεωργιάδη στην ομάδα των απαγωγέων -που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απαγωγή- ενώ για τον Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη δεν ήταν ξεκάθαρος.

Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας αφέθηκε τελικά ελεύθερος αφού η οικογένειά του κατέβαλε 10,8 εκατ. ευρώ ως λύτρα, από τα οποία έχουν βρεθεί τα μισά. Μάλιστα, όπως είπε στο δικαστήριο, «πριν την παράδοση των λύτρων έγινε σκανάρισμα των χαρτονομισμάτων σε ειδικό μηχάνημα από τη Βρετανία. Οι δράστες συνελήφθησαν δύο μήνες αργότερα στο κρησφύγετό τους, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Σε πρώτο βαθμό, οι προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο Β. Χρυσοχοΐδης και Π. Γεωργιάδης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 22 ετών και τριών μηνών, ο καθένας. Ο Ασημ. Λαζαρίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και δύο μηνών, ενώ ο Γιώργος Χαραλαμπίδης που εμπλέκονταν ως απλός συνεργός στην απαγωγή, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών. Παράλληλα, ποινή φυλάκισης 8 ετών και εννέα μηνών επιβλήθηκε και στον Β. Παλαιοκώστα, αλλά μόνο για τις πλημμεληματικές πράξεις που αντιμετωπίζει. Για τα κακουργήματα θα δικαστεί αν και εφόσον συλληφθεί. Επίσης, ποινές φυλάκισης 13 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στους γονείς και στην αδελφή του Γ. Χαραλαμπίδη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρέλαβαν τμήμα των λίτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του Γ. Μυλωνά.