Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Παρατράγουδα σε έκθεση ζωγραφικής στην Κομοτηνή, παρουσία κορυφαίου τούρκου βουλευτή

Αντιδράσεις για την έκθεση Κομοτηνής που προπαγάνδιζε την ελληνοτουρκική φιλία με κατηγορίες για... «τουρκοελληνικό σουργελιστάν», ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι ξέχασαν να προσφωνήσουν τις ελληνικές αρχές
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δηλώνοντας την ευτυχία του που βρίσκεται στην Κομοτηνή και ευχαριστώντας τον καταγόμενο από τα Αρριανά βουλευτή του AKP Μεχμέτ Μουεζίνογλου, γιατί ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον ξεναγήσει στη Θράκη, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά, χαιρέτισε την τελετή εγκαινίων έκθεσης ζωγραφικής στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και βουλευτής ΑΚΠ Κωνσταντινούπολης καθηγητής Μπουρχάν Κουζού.
Ο σύλλογος επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης και ο σύλλογος τουρκοελληνικής φιλίας ήταν οι διοργανωτές της έκθεσης ζωγραφικής που άνοιξε τις πύλες το απόγευμα της Τετάρτης στον εκθεσιακό χώρο της λέσχης Κομοτηναίων, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την ανακαινισμένη αίθουσα. Με την έκθεση αυτή ξεκινάει στην πόλη μας ένα τριήμερο αφιερωμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως όμως αυτές προβάλλονται από ένα σύλλογο με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος μετράει μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή του και προς το παρόν έχει στο ενεργητικό του δύο εκθέσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.


ΕΡΓΑ 20 ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Το τριήμερο φιλίας άρχισε με τα εγκαίνια της μικτής έκθεσης ζωγραφικής στην οποία συμμετέχουν με τα έργα του 20 Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες, ορισμένοι από τους οποίους βρέθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια. Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση, όπως απέδειξε και η έντονη κινητικότητα των διοργανωτών, δεν ήταν κάποιος από τη Θράκη, με αφορμή το γεγονός ότι αυτή γίνεται επί ελληνικού εδάφους, αλλά ο εισαγώμενος Μπουρχάν Κουζού.
Η πρόεδρος του συλλόγου τουρκοελληνικής φιλίας Εσρά Αικγούν έσπευσε να τον υποδεχτεί, όπως και τον έτερο βουλευτή Μεχμέτ Μουεζίνογλου και τις συζύγους, προσδίδοντας ιδιαίτερα βαρύτητα στην παρουσία τους παραγκωνίζοντας έτσι τις ελληνικές τοπικές Αρχές που τίμησαν τα εγκαίνια με την παρουσία τους, όπως ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου. Ακόμα και στον εναρκτήριο χαιρετισμό μέλος του συλλόγου έκανε μνεία μόνο στους Τούρκους επισήμους και μόνο σε αυτούς έδωσε το λόγο! Τότε ήταν που παρενέβη διακριτικά ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς δηλώνοντας στους διοργανωτές την παρουσία του κ. Κατσιμίγα στην εκδήλωση.


ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΚΟΥΖΟΥ: ΟΙ ΛΑΟΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Τελικά ο λόγος δόθηκε πρώτα στον κ. Κουζού, ο οποίος έκανε γνωστό ότι βρίσκεται για πρώτη φορά στην περιοχή, αλλά όπως είπε «δε νιώθω ξένος, είμαι γαμπρός στην Κεσσάνη, οπότε βρίσκονται πολύ κοντά σας, είμαστε συντοπίτες γείτονες». Ο ίδιος έχει βρεθεί ξανά σε έκθεση του συλλόγου στην Άγκυρα, γιατί όπως ανέφερε, «δίνουμε μεγάλη σημασία στην ελληνοτουρκική φιλία.

Στο παρελθόν στην ιστορία έχουμε γίνει κάποια βήματα, αλλά αυτό δεν αρκεί, πρέπει οι λαοί να μην παραμένουν προσκολλημένοι στις αγκυλώσεις αλλά να τις ξεπεράσουν. Σκεφτείτε μία πολυκατοικία αν έχετε κάποιο πρόβλημα στον πρώτο που θα πάτε θα είναι ο γείτονά σας. Εδώ και 10 χρόνια που κυβερνούμε την Τουρκία έχουμε δώσει σημασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις γειτονίας Οι πολιτισμοί μας έχουν επηρεαστεί πολλοί ο ένας από τον άλλον και γι’ αυτό βρίσκονται πολύ κοντά». Τη συμβολή του συλλόγου στην προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας, εξήρε με τη σειρά του ο βουλευτής Αδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζίνογλου που κατάγεται από τα Αρριανά και είναι ο εκ δεξιών του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγήπ Ερντογάν.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Όσο όμως η τελετή εγκαινίων εξελίσσονταν στη λέσχη Κομοτηναίων έξω από αυτή πραγματοποιούνταν μία άλλου είδους έκθεση με εικόνες της ιστορίας. Ομάδα 20 περίπου ατόμων παρατάχθηκε λίγα μέτρα μακριά από τον εκθεσιακό χώρο με μια ιδιότυπη πικετοφορία, κρατώντας αντίγραφα από πίνακες ζωγραφικής και εικόνες, όπως «Επέτειος της εξόδου του Μεσολογγίου», «Κρυφό σχολείο», «Σφαγή της Σαμοθράκης» και άλλες. Αρχικά η προσέγγιση της ομάδας εμποδίστηκε από την αστυνομία, που βρίσκονταν στο χώρο με ισχυρή δύναμη για να αποτρέψει παρατράγουδα.
Οι διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» Νεκτάριος Δαπέργολας, πλησίασαν όσο ήταν δυνατόν και μοίρασαν φυλλάδια στα οποία αποκαλούνταν ως «Κίνηση πολιτών για τη σωτηρία της τέχνης από το τουρκοελληνικό σουργελιστάν». Στο φυλλάδιο αναφέρονταν ως εξής: «Επειδή έχουμε ως πολίτες κουραστεί από τις αφόρητες γελοιότητες, τις υποκρισίες και τις αθλιότητες του τουρκοελληνικού ψευτοδιαλόγου, δεν θα αντιτάξουμε λογικά συγκρατημένη επιχειρηματολογία στη νέα παράσταση που ήρθε στην πόλη μας. Στο καταγέλαστο αυτό μπουλούκι, που δεν ντρέπεται να επικαλείται και την τέχνη για τη δύσωδη στοχοθεσία του, όπως και στο άλλο μπουλούκι που παριστάνει το …φιλότεχνο κοινό, λέμε μία κουβέντα μονάχα: η τέχνη δεν είναι εργαλείο άσκησης οποιασδήποτε πολιτικής, αλλά συνιστά έκφραση της πιο βαθειάς ανθρώπινης ουσίας.

Όσο για το διοργανωτή σύλλογο επιστημόνων μειονότητας – καμία δουλειά δεν είναι ντροπή – απαντούμε στην έκθεση και στο συνέδριο για τις «ιστορικές μας σχέσεις» μόνον εικαστικά: Εσείς με τη Σουκά κι εμείς με τον Ντελακρουά!». Οι διαμαρτυρόμενοι έμειναν για λίγη ώρα στο σημείο, προσελκύοντας μάλιστα τα βλέμματα πολλών διερχόμενων που εκείνη την ώρα κατέφθαναν στην εκκλησία της Παναγίας για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Μεγάλης Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και βουλευτής ΑΚΠ Κωνσταντινούπολης καθηγητής Μπουρχάν Κουζού ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα, που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα μουσουλμανικής Νεολαίας Κομοτηνής με θέμα «ανθρώπινα δικαιώματα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι δράσεις του συλλόγου στην Κομοτηνή συνεχίζονται αύριο Παρασκευή με συνέδριο με θέμα «Ιστορικές σχέσεις από την σύγχρονη ιστορία στις μέρες μας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Chris & Eve, παρουσία της υπεύθυνης γυναικείων θεμάτων του κόμματος AKP.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/