Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Οδηγίες για την πρόωρη συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών

Πρόσκληση ενδιαφέροντος εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Μέτρο "Πρόωρη συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών".

Το Μέτρο 113 αφορά την ενθάρρυνση των ηλικιωμένων γεωργών και συγκεκριμένα καπνοπαραγωγών, να αποχωρήσουν για πάντα από την ενεργό επαγγελματική ενασχόληση με τη γεωργία λαμβάνοντας πρόωρη συνταξιοδότηση. Στόχος είναι, αφενός η εξασφάλιση ενός ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος στον αποχωρούντα γεωργό και αφετέρου η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσω μεταβίβασης της εκμετάλλευσής του σε έναν διάδοχο, νέο ηλικιακά γεωργό, ο οποίος θα αυξήσει το μέγεθος της εκμετάλλευσης που θα δημιουργηθεί.

Το μέγιστο ετήσιο χορηγούμενο ποσό ανά δικαιούχο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, και όχι πέραν του 2015. Το ύψος της πρόσκλησης ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και γίνεται ηλεκτρονικά με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 5η Μαΐου 2012, για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η 15η Μαΐου 2012 για την κατάθεση των εκτυπωμένων αιτήσεων και των δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στους διαδικτυακούς τόπους www.minagric.gr, www.agrotikianaptixi.gr και www.opekepe.gr. Επίσης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.