Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δεν θέλει να δικαστεί από τις κυπριακές αρχές ο Πέτρος Τσαλικίδης

Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του κομοτηναίου στρατηγού ενόψει της σημερινής επανέναρξης της δίκης για την περσινή τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, ωστόσο εκείνος θέλει να δικαστεί από τις ελληνικές αρχές
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ








Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κομοτηναίου πρώην διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη αλλά και τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Πέτρου Τσαλικίδη εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης έρχεται σε συνέχεια απλού εντάλματος που είχε εκδοθεί μετά την απουσία του Τσαλικίδη κατά την ανάγνωση των κατηγορουμένων στην πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση της περσινής φονικής έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Από την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 12 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 64, ενώ προκλήθηκε μείζον πολιτικό θέμα και προκάλεσε σειρά παραιτήσεων, με πρώτη αυτήν την θρακιώτη στρατηγού.

Όπως είχε διαβεβαιώσει τότε ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, η έκδοση εντάλματος σύλληψης ήταν αυτόματη διαδικασία από την στιγμή που δεν παρουσιάστηκε ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο, ωστόσο είχε ισχύ μόνο μέσα στα όρια της Μεγαλονήσου. Ο Τσαλικίδης είχε επικαλεστεί δια των συνηγόρων του λόγους υγείας για την απουσία του και το δικαστήριο είχε διακόψει εξαιτίας αυτής την συνεδρίασή του για τις 18 Μαΐου. Όσο περνούσαν οι μέρες, ο γενικός εισαγγελέας διευκρίνιζε ότι θα προχωρούσε στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης μόνο στην περίπτωση που διαπίστωνε ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο ο Πέτρος Τσαλικίδης να απουσιάσει και κατά την νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 18 Μαΐου. Άγνωστο με ποιον τρόπο έγινε αυτή η διαπίστωση, πάντως την Τετάρτη 8 Μαΐου, δέκα μέρες πριν την προγραμματισμένη επανάληψη της δίκης, ο Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι προχώρησε στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο μέσα της Interpol εστάλη και στις ελληνικές αρχές ώστε να προχωρήσουν στην σύλληψη του κομοτηναίου στρατηγού και να προχωρήσουν στη συνέχεια στην έκδοσή του στις κυπριακές.

Από εκείνη την ημέρα, ο Πέτρος Τσαλικίδης είναι εξαφανισμένος από προσώπου γης, με τους περισσότερους να εκτιμούν πάντως ότι εξακολουθεί να κινείται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «thrakinews», μετά την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο θρακιώτης στρατηγός είχε επικοινωνία με τον διάδοχό του στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς Στυλιανό Νάση, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει αίτημα στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου να δικαστεί από τις ελληνικές αρχές για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και η ίδια η εισαγγελία, που διευκρινίζει ότι παραδόθηκε στον Κληρίδη και επιστολή Τσαλικίδη με το σχετικό αίτημα, η οποία ελήφθη από τον γενικό εισαγγελέα μία ημέρα μετά την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος και στην οποία γίνεται επίκληση από τον θρακιώτη μιας σειράς από διάφορους νομικούς λόγους που δικαιολογούν την ικανοποίηση του αιτήματός του να δικαστεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κυπριακές εφημερίδες, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα εξετάσει το αίτημα και θα απαντήσει στον νυν Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ώστε να πληροφορηθεί μέσω αυτού την απάντησή του και ο Τσαλικίδης. Μέχρι τότε, ωστόσο, και ενώ πλησιάζουμε επικίνδυνα στην Παρασκευή της 18ης Μαΐου που θα ξαναρχίσει η δίκη για την φονική έκρηξη στο Μαρί, παραμένει σε ισχύ το ευρωπαϊκό ένταλμα που έχει εκδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές κατά πόσον θα προχωρήσουν σε σύλληψη του κ. Τσαλικίδη, ενώ εννοείται ότι ο κομοτηναίος στρατηγός κινδυνεύει βάσει αυτού του εντάλματος να συλληφθεί άμεσα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης μεταβεί.

Ο Πέτρος Τσαλικίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, υπηρέτησε για δύο χρόνια ως διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη και μετά αναβαθμίστηκε σε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ωστόσο αποστρατεύθηκε σε μια περίοδο που εκτιμούσαν πολλοί ότι θα διορίζονταν αρχηγός ΓΕΣ ή ακόμα και ΓΕΕΘΑ. Σχεδόν αμέσως μετά την αποστράτευσή του, ήρθε η πρόταση από την Κύπρο να αναλάβει διοικητής της Εθνικής Φρουράς, ενώ η θητεία του εκεί είχε ανανεωθεί λίγες μέρες πριν την φονική έκρηξη στο Μαρί, που προκάλεσε και την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, αν και ο ίδιος ποτέ δεν αναγνώρισε κάποια ευθύνη στο πρόσωπό του. Για πέντε χρόνια, από το 1990 ως και το 1995, είχε διατελέσει υπασπιστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τον συνόδευσε σε πολλά από τα ταξίδια που έκανε εκείνη την πενταετία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα ευτύχησε που είχε έναν τέτοιο ηγέτη», υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι λείπουν τέτοιες προσωπικότητες στις κρίσιμες μέρες που ζούμε. Στο παρελθόν είχε ακουστεί ως φήμη η πρόθεσή του να πολιτευθεί με το κόμμα της ΝΔ, αλλά ακόμα και αν υπήρχαν τέτοια σχέδια, «πάγωσαν» μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί και την δικαστική περιπέτεια που βρίσκεται σε εξέλιξη...