Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οι Θρακιώτες στην ορκωμοσία της Βουλής

Όλα όσα συνέβησαν χθες στην Αθήνα, ιδίως μετά το επεισόδιο με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγή την ώρα που οι τρεις μουσουλμάνοι της Θράκης ορκίζονταν στο κοράνι


       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Μπορεί να φόρεσε τα καλά του το ελληνικό κοινοβούλιο για να υποδεχθεί τους τριακόσιους βουλευτές της μιας ημέρας, ωστόσο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, όπως στην περίπτωση των 21 της Χρυσής Αυγής που δεν σηκώθηκαν κατά την ορκωμοσία των μειονοτικών της Θράκης.

Όπως συνηθίζεται, μετά το τέλος της ορκωμοσίας των (χριστιανών) βουλευτών στο Ευαγγέλιο από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ακολούθησε εκείνη των τριών μουσουλμάνων στο Κοράνι. Ο προεδρεύων Βύρων Πολύδωρας ανέγνωσε τον όρκο για τους Αχμέτ Χατζηοσμάν, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αφού προηγουμένως ζήτησε σε ένδειξη σεβασμού να σηκωθούν όλοι όρθιοι. Ωστόσο σε αυτό το «εγέρθητω» αντέδρασαν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που με εντολή προφανώς του αρχηγού τους Νίκου Μιχαλολιάκου, έμειναν καρφωμένοι στις θέσεις τους.

Αργότερα σε δηλώσεις τους σε πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους τόνιζαν ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα χριστιανική και ορθόδοξη και δεν καταλαβαίνουμε γιατί έπρεπε να σηκωθούμε για κάτι που δεν πιστεύουμε». Παράλληλα, συμπλήρωναν: «Στις μουσουλμανικές χώρες, αν δηλώσεις χριστιανός και τους ζητήσεις να σηκωθούν όρθιοι στο Ευαγγέλιο, σε σκοτώνουν». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην κίνηση αυτή της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν πολλοί βουλευτές και κυρίως η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ωστόσο οι τρεις μουσουλμάνοι συνομιλώντας αργότερα με το «thrakinews» στο εντευκτήριο της Βουλής, δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στο θέμα. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε ορκιστεί η πλειοψηφία των χριστιανών βουλευτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανάγνωση του όρκου από τον Βύρωνα Πολύδωρα, δεν σήκωσαν το χέρι η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και τα περισσότερα από τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ (με εξαίρεση την Λιάνα Κανέλη, τον Μανόλη Γλέζο, τους Παν. Κουρουμπλή και Σοφία Σακοράφα, τον πρώην πρύτανη του ΔΠΘ Γιάννη Πανούση αλλά και τον Φώτη Κουβέλη, που ορκίστηκαν κανονικά στο Ευαγγέλιο).

Κοσμοσυρροή υπήρχε στα θεωρεία της Βουλής από συγγενείς των νεοεκλεγέντων κυρίως βουλευτών, όχι όμως και των θρακιωτών. Άλλωστε με απόφαση που ελήφθη από το προεδρείο της Βουλής σε συνεννόηση με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι τριακόσιοι δεν θα αποζημιωθούν για αυτό το διήμερο που θα ασκήσουν τα καθήκοντα των βουλευτών, επομένως όσοι ταξίδεψαν από την Θράκη στην Αθήνα χρειάστηκε να βάλουν τα έξοδα των αεροπορικών μετακινήσεων από την τσέπη τους. Οι τριακόσιοι προσήλθαν για την ορκωμοσία με ανάμεικτα συναισθήματα, από τη μια χαρά για την εκλογή τους και από την άλλη περίσκεψη για το αν θα επανέλθουν στα έδρανα μετά τις νέες εκλογές του Ιουνίου. Πρώτοι στην αίθουσα, αρκετά πριν την έναρξη της διαδικασίας, μπήκαν συντεταγμένα οι 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, ύστερα από έναν αρχικό δισταγμό για τις θέσεις στις οποίες θα κάθονταν, εγκαταστάθηκαν στα ορεινά έδρανα της δεξιάς πτέρυγας της Βουλής. Κατά την είσοδό τους, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος χαιρέτησε δια χειραψίας τον (κομοτηναίο) υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Αμυνας Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος έχει καταφέρει παρά την αποστρατεία του να διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα σχεδόν τα κόμματα αλλά και προσωπικά με τους αρχηγούς τους.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, παρέμειναν μάλλον απομονωμένοι, καθώς εκτός από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που χαιρέτισε τυπικά την κοινοβουλευτική τους ομάδα, επαφή με τον Μιχαλολιάκο επεδίωξε μονάχα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος υπήρξε εξάλλου διαχυτικότατος και με τον Μανώλη Γλέζο, τσιμπώντας του και το μάγουλο! Από την άλλη πλευρά, ο Μίμης Ανδρουλάκης αντέδρασε σε τέτοιο βαθμό στην παρουσία τους, που αρνήθηκε να μπει μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας και να ορκιστεί (και έτσι θα πρέπει να γίνει νέα τελετή για να ορκιστεί το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή).

Από νωρίς είχαν καταφθάσει στην Βουλή οι τέσσερις θρακιώτες βουλευτές της ΝΔ Ακης Γεροντόπουλος, Αλέκος Δερμεντζόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αλέκος Κοντός, καθώς λίγο πριν την ορκωμοσία παραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Για αρκετή ώρα μετά την ορκωμοσία περίμεναν οι Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καθώς στις δύο το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νεοεκλεγείς του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος όπως και οι «παλιοί» Γιώργος Ντόλιος και Αχμέτ Χατζηοσμάν αποχώρησαν μετά την ορκωμοσία σε γειτονικά καφέ, καθώς νωρίς το απόγευμα θα επέστρεφαν στη Βουλή για την συνεδρίαση της δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Λίγο πριν την ορκωμοσία, αναγνώστηκαν από τον Βύρωνα Πολύδωρα οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με τις έδρες που θα κρατήσουν, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Πάνου Καμμένου ότι θα ορκίζονταν λίγο αργότερα ως βουλευτής Έβρου. Φιλικός και διαχυτικός, κατά την είσοδό του, υπήρξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να χαιρετίσει κατ' αρχήν τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά κατέλαβαν μπροστινές θέσεις στην ορκωμοσία, ύστερα από την μεγάλη εκλογική άνοδο της παράταξής τους. Χειραψία με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάνος Πικραμμένος, ο οποίος αμέσως μετά συμμετείχε σε πηγαδάκι που είχαμε σχηματίσει δημοσιογράφοι, οι οποίοι βλέποντας τα κατακόκκινα μάτια του από το ξενύχτι της προηγούμενης ημέρας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σπεύσαμε να τον ρωτήσουμε αν μετάνιωσε που αποδέχθηκε την πρωθυπουργική θέση για να λάβουμε την αφοπλιστική απάντηση: «δεν επρόκειτο για ζήτημα επιλογής ή επιθυμίας αλλά για ζήτημα συνταγματικής επιταγής»...