Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εξέγερση στη Βέννα από ομάδα Σύριων λαθρομεταναστών

Διεκδικούν την ελευθερία τους, ενώ η αστυνομία επιμένει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από το αρμόδιο υπουργείο


             ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Χωρίς εκτεταμένες ζημιές, καθώς η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα, έληξε η διαμαρτυρία λαθρομεταναστών χθες Δευτέρα στο κέντρο κράτησης της Βέννας.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι, από μία ομάδα Συρίων που απαίτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να αφεθούν ελεύθεροι.

Απόφαση την οποία ήταν αδύνατο να λάβουν οι αστυνομικοί, παραπέμποντας στους ανωτέρους τους την υπόθεση.

Η άρνηση έφερε γκρίνια σημειώθηκαν ζημιές μικρής έκτασης στο χώρο και παραλίγο να γίνει γενική εξέγερση, που όμως περιορίστηκε σε ορισμένες υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι διαμαρτυρόμενοι στο εσωτερικό του κέντρου κράτησης και φιλοξενίας.

ΦΩΝΑΖΑΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

Φωνάζοντας συνθήματα, και χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους, οι λαθρομετανάστες στη Βέννα Ροδόπης έκαναν γνωστές τις προθέσεις του, εκφράζοντας επανειλημμένα το αίτημα για την απελευθέρωση τους. Όλα ξεκίνησαν από μία ομάδα 10-15 νεαρών Συρίων οι οποίοι στον προαυλισμό τους διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι. Λίγο έλειψε να ανέβουν και άλλο οι τόνοι, κάτι που απέτρεψαν οι αστυνομικοί συνομιλώντας ήρεμα με τους εξεγερμένους.


Από την πρώτη στιγμή εκεί βρέθηκε ο υποδιοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης οποίος ήρθε σε διαπραγματεύσεις μαζί τους. «Συζήτησα μαζί τους, τους είπα ότι θα περιμένουμε τις αποφάσεις από το αρχηγείο μας και από εκεί και πέρα ότι είναι θα πράξουμε», ήταν η απάντηση του κ. Σεβδυνίδη στους λαθρομετανάστες. Ωστόσο υπήρξε άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας με περιπολικά που έφθασαν σε χρόνο ρεκόρ στην Βέννα για παν ενδεχόμενο.


ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ 100 ΑΤΟΜΑ

Στο κέντρο κράτησης να σημειωθεί ότι σήμερα κρατούνται περίπου 100 άτομα, ενώ η δυναμικότητα του είναι 150 άτομα. Οι Σύριοι που ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι διαμένουν για λίγες ημέρες σύμφωνα με τον κ. Σεβδυνίδη ο οποίος τόνισε ότι σύντομα πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το πότε θα αφεθούν ελεύθεροι.

Αυτό αναμένεται από μέρα σε μέρα είπε ο κ. Σεβδυνίδης εξηγώντας τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την κράτηση των λαθρομεταναστών. «Θα φροντίσουμε για την απέλαση που είναι διοικητική πράξη. Βγαίνουν οι αποφάσεις από το αρμόδιο υπουργείο, επιδίδονται και έπειτα έχουν δικαίωμα προσφυγής, από εκεί και πέρα ή απελαύνονται για την χώρα τους ή αφήνονται ελεύθεροι».