Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί, ξύπνησαν ρήγματα και στην Θράκη...

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΩΡΩΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΘΡΑΚΗ


         ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ



Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.01 τα ξημερώματα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με προκαταρτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 26 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, Σόφια και 8 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Πέρνικ, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ..

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.



Ταρακουνήθηκαν στη Σόφια

Επικαλούμενο εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS), το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν 5,8 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ, τονίζοντας πως κάτοικοι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας βγήκαν ανάστατοι έξω στους δρόμους.

Την ίδια εκτίμηση έδωσε και το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της βαλκανικής χώρας. Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός σε δύο άξονες: Δύση-Ανατολή (Πέρνικ-Σόφια-Στάρα Ζαγορά) και Βορράς-Νότος (Πέρνικ-Μπλαγκόεφγραντ-Βόρεια Ελλάδα), όπως ανακοινώθηκε.

«Η δόνηση έγινε αισθητή σε σχεδόν ολόκληρο το νοτιοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος ήταν 4,7 R», επεσήμανε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τον Νικολάι Νικόλοφ, αξιωματούχο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας , ο οποίος μίλησε τα ξημερώματα στο κρατικό ραδιόφωνο, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

«Δεν έχω ζήσει ποτέ τίποτα κάτι τέτοιο. Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και ήταν τρομακτικό», δήλωσε η Ιβάνκα Γκεοργκίεβα, που ζει στον 8ο όροφο μιας εκ των πολυκατοικιών που κουνήθηκαν.

Η σεσμική δόνηση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το φονικό σεισμό της Κυριακής στην Ιταλία, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια.


Ξύπνησαν ρήγματα στην Θράκη;

Παρατηρώντας πάντως κανείς την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών, διαπιστώνει ότι πέρα από τους μετασεισμούς στην Βουλγαρία και την Ιταλία, αναφέρονται και δυο ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην Δυτική Τουρκία, δηλαδή στην Ανατολική Θράκη.

Η πληροφορία αυτή προκαλεί ανησυχίες μήπως υπάρχει ένα ντόμινο με το ξύπνημα σεισμικών ρηγμάτων στην περιοχή της Θράκης. Μήπως δηλαδή ο σεισμός της Ιταλίας προκάλεσε αυτόν της Σόφιας που ταρακούνησε και την Θράκη και μήπως μετά από αυτόν επηρεαστεί και το περίφημα ρήγμα της Ανατολίας ή μικρότερα σεισμικά ρήγματα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν και στην Δυτική Θράκη, στις περιοχές της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Έβρου.

.