Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Μετά τη ΣΕΚΑΠ, φιάσκο και με την πώληση της ΕΒΖ;

Μια εβδομάδα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών, φαίνεται ότι κάνουν πίσω οι γερμανικοί και λοιποί διεθνείς κολοσσοί που ενδιαφέρονταν


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Χωρίς τα «βαριά» ονόματα της ευρωπαϊκής ζαχαροβιομηχανίας θα διεξαχθεί, κατά τα φαινόμενα, η τελική κρίσιμη φάση του διεθνούς διαγωνισμού που έχει σε εξέλιξη η ATEbank τους τελευταίους μήνες, για την εκχώρηση του 82,33% των μετοχών, που κατέχει στην εισηγμένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε.


Η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, από τους εν δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές της ΕΒΖ, εκπνέει στις 28 Μαΐου και αν δεν αλλάξει κάτι ενόψει των εκλογών, όπως συνέβη πριν από την 6η Μαΐου (σ.σ. η αρχική προθεσμία για τις προσφορές ήταν η 30ή Απριλίου) όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή θα περιοριστεί σε μόλις 2-3 προσφορές, προερχόμενες από μικρομεσαίους «παίκτες».

Αντιθέτως, «κολοσσοί» του κλάδου από τη Γερμανία, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία φέρονται να αποφάσισαν να απόσχουν από τη διεκδίκηση της ΕΒΖ, είτε για καθαρά επιχειρηματικούς λόγους, είτε γιατί αποθαρρύνθηκαν από την έντονη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν πρόσβαση στους άμεσα εμπλεκόμενους με την πώληση του επίμαχου πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου, σοβαρές πιθανότητες να μετάσχουν στη «μάχη» για την ΕΒΖ, συγκεντρώνουν η «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», η πολωνική «Polski Cucier SA» κι ενδεχομένως η βουλγαρική «Litex Commerce JSC».

Η ελληνική υποψηφιότητα αν κι επιχειρήθηκε να πλαισιωθεί με ευρωπαϊκή συμμαχία, οι επαφές δεν ευδοκίμησαν και η δεσμευτική προσφορά εκτιμάται ότι θα κατατεθεί αυτόνομα από την εισηγμένη. Οι Πολωνοί πάλι, εμφανίζονται ως σοβαρή περίπτωση, αλλά λέγεται ότι άφησαν να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν, εάν αποφασιστεί να δοθεί και δεύτερη παράταση στο διαγωνισμό ώστε να μη συμπέσει με την προεκλογική περίοδο στη χώρα. «Θολό» παραμένει εν πολλοίς το τοπίο και με τον τρίτο εν δυνάμει στρατηγικό εταίρο της ΕΒΖ, τη βουλγαρικής Litex, με τη ζυγαριά, ωστόσο, να γέρνει μάλλον προς την κατάθεση οικονομικής προσφοράς.


Ρευστότητα

Από τους υπόλοιπους «μνηστήρες» της ΕΒΖ -που συμπληρώνουν την τελική δεκάδα του διαγωνισμού- η γερμανική «Nordzucker» που εμφανιζόταν να εξετάζει σοβαρά την κατάθεση προσφοράς, λέγεται ότι έκανε τελικά πίσω φοβούμενη τη ρευστότητα στο πολιτικο-οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της Ελλάδας. Επίσης, η βρετανική ED&F MAN Holding Ltd, όπως και η Sudzucker από τη Γερμανία, για λόγους που άπτονται περιορισμών από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού αποφάσισε να μην «κατεβάσει» προσφορά, ενώ ανάλογα προβλήματα με τη σερβική επιτροπή ανταγωνισμού είχε κι η Sunoko DOO Novi Sad, οπότε δεν αναμένεται να δηλώσουν παρούσες. Η αλγερινή Cevital Spa, η ρωσική ROS Agro Plc και η ελληνική Damco Energy, τέλος, εξαρχής είχαν ξεκαθαρίσει με τη στάση τους πως δεν προτίθενται να υποβάλουν προσφορά, αφού δεν αναζήτησαν ποτέ πρόσβαση στο data room, ούτε επισκέφθηκαν την ΕΒΖ.

Η εισηγμένη, πάντως, τείνει να μετατραπεί σε... εύπορη «νύφη», καθώς στο εννεάμηνο της χρήσης Ιούλιος 2011 - Ιούνιος 2012, θα εμφανίσει αξιοσημείωτα κέρδη μετά φόρων, από ζημιών 20 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ κέρδη θα έχει κι ο όμιλος, από ζημία 6 εκατ. ευρώ.


Πηγή:  http://www.imerisia.gr/