Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τριάντα τραυματίες από τον σεισμό, που η Θεσσαλονίκη τον ανεβάζει σε 6,2 Ρίχτερ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαφωνεί με τους Βούλγαρους που τον κατεβάζουν στο μέγεθος του 5,6 αλλά και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ που τον μέτρησε στο 5,8


         ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ



Τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν από το σεισμό μεγέθους 5,6 βαθμών που τρομοκράτησε ξημερώματα της Τρίτης τους κατοίκους της επαρχίας Πέρνικ της Βουλγαρίας και της Σόφιας. Η ισχυρότερη δόνηση που σημειώνεται στην περιοχή της βουλγαρικής πρωτεύουσας από το 1917, όταν είχε καταγραφεί σεισμός 5,5 βαθμών, έγινε αισθητή έως τη Θεσσαλονίκη.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) αναφέρει ότι η δόνηση ήταν εντάσεως 5,6 βαθμών -τροποποιώντας προγενέστερη ανακοίνωση περί 5,8 βαθμών. Ο Σεισμολογικός Σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η δόνηση ήταν εντάσεως 6,2 βαθμών.

Περιορισμένης έκτασης είναι οι υλικές ζημιές, ενώ οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι τα φράγματα σε όλη τη χώρα είναι ασφαλή. Εως το μεσημέρι της Τρίτης είχαν ακολουθήσει άλλες 30 μετασεισμικές δονήσεις μικρότερου μεγέθους.

Πολλοί ελαφρά τραυματισμένοι, άτομα με καρδιακά και ψυχολογικά προβλήματα και με ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, είναι οι άμεσες συνέπειες του σεισμού, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετέδωσαν επίσης ότι εκκενώθηκαν πολυκατοικίες στις οποίες έχουν δημιουργηθεί βαθιές ρωγμές και άλλες φθορές σε διάφορες περιοχές της Σόφιας και του Πέρνικ.
Μακριές ουρές ΙΧ σχηματίστηκαν μετά τον σεισμό στα βενζινάδικα του Πέρνικ, καθώς πολλοί κάτοικοι της πόλης έσπευσαν να απομακρυνθούν εξαιτίας φημών για «κίνδυνο κατάρρευσης του φράγματος» της κοντινής τεχνητής λίμνης Στουντένα, παρά την ανακοίνωση της δημάρχου της πόλης Ροσίτσα Γιανάκιεβα στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
«Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε στο Reuters η Ιβάνκα Τζεορτζίεβα που μένει στον όγδο όροφο πολυκατοικίας. «Hταν πολύ ισχυρός ο σεισμός και ένοιωσα πολύ μεγάλο φόβο» ανέφερε.

Στο επίκεντρο του σεισμού, την πόλη Πέρνικ, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Σόφιας, έχουν προκληθεί μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σπίτια και σε όλη την επαρχία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Σόφια έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ζημιές σε 13 σχολεία και 10 παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του χωριού Ρουντάρτσι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού), τον Μπόγνταν Μπόγντανοφ, τουλάχιστον το 30% των σπιτιών στον οικισμό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι κάτοικοι του Πέρνικ, τρομοκρατημένοι από τον ισχυρό σεισμό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν αρχίσει να τους διανέμουν εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.

Οι δημόσιοι οργανισμοί, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούν σε όλη την επαρχία και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Πολλοί κάτοικοι φεύγουν από την πόλη προς τα κοντινά χωριά για να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών.

Η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιων Eργων της Βουλγαρίας Λίλιανα Πάβλοβα, η οποία μετέβη στο Πέρνικ για να να επιθεωρήσει την κατάσταση στο φράγμα Στουντένα, σε μικρή απόσταση από την πόλη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το φράγμα Μπέλι Iσκουρ στο όρος Ρίλα, από το οποίο τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό τα θέρετρα Σαμόκοφ και Μπόροβετς και μέρη της Σόφιας, είναι σε καλή τεχνική κατάσταση. Ο σεισμός δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο σύστημα υδροδότησης της Σόφιας και στους ταμιευτήρες.

Συνεργεία έχουν αρχίσει τους ελέγχους για την καταγραφή ζημιών σε κτίρια στις περιοχές της Σόφιας, του Μπλαγκόεβγκραντ και του Κιούστεντιλ.