Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Πόσους νέους εισακτέους θα δεχτεί φέτος το Δημοκρίτειο;

Παρά τις εκκλήσεις του Ιδρύματος για μειωμένο αριθμό, αυτός τελικά αυξήθηκε
Και ποιο ΤΕΙ γειτονικής της Θράκης πόλης βαδίζει ολοταχώς προς... κατάργηση;


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Περίπου 4% περισσότεροι εισακτέοι θα μπουν φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των αποφοίτων που θα εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε 77.000 άτομα. Περίπου 45.000 θα είναι οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και περίπου 32.000 οι εισακτέοι στα ΤΕΙ (από όλες τις κατηγορίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κλπ).


Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο συνολικός αριθμός νέων εισακτέων είναι 3.545.  Όπως σημειώνει και το Υπουργείο Παιδείας, φέτος, παράλληλα με την κατάργηση των μετεγγραφών, για πρώτη φορά θεσπίζεται ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, για περιορισμό πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των μελών οικογενειών των υποψηφίων, κλπ.

Στόχος να διατηρηθεί στα ίδια βασικά επίπεδα ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ο αριθμός εισακτέων να αντανακλά την ουσιαστική ζήτηση και όχι μια εικονική πραγματικότητα.

Αυτό επετεύχθη με την αξιοποίηση των αναλυτικών στοιχείων ανά Τμήμα που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η αύξηση εισακτέων έχει να κάνει κυρίως με τα τμήματα των ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα πανεπιστήμια θα είναι μικρή. Στα μηχανογραφικά των μαθητών «επιστρέφει» το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και 14 τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία πέρυσι δεν δέχθηκαν εισακτέους, αλλά φέτος θα δεχτούν ξανά πρωτοετείς σπουδαστές.

Νέους σπουδαστές, αντίθετα, δεν θα δεχτούν ούτε και φέτος έντεκα ΤΕΙ, τα οποία είχαν μείνει εκτός μηχανογραφικού και την περσινή χρονιά.

Τα τμήματα των ΤΕΙ που δεν θα δεχτούν φέτος νέους εισακτέους (πρακτικά δηλαδή παραμένει η απόφαση για σταδιακό κλείσιμο τους) είναι τα εξής:
● ΤΕΙ Αθήνας: Νοσηλευτική Β’
● ΤΕΙ Ηπείρου: Ιχθυοκομίας και Αλιείας (Ηγουμενίτσα)
● ΤΕΙ Ηπείρου: Τουριστικών επαγγελμάτων
● ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μουδανίων)
● ΤΕΙ Ιονίων νήσων: Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λευκάδα)
● ΤΕΙ Καβάλας: Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών (παράρτημα Δράμας)● ΤΕΙ Λάρισας: Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων (παράρτημα Τρικάλων)
● ΤΕΙ Λάρισας: Τουριστικών επιχειρήσεων
● ΤΕΙ Μεσολογγίου: Μηχανολογίας και Υδάτινων πόρων
● ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας: Διοίκησης και συστημάτων εφοδιασμού (παράρτημα Γρεβενών)
● ΤΕΙ Πάτρας: Εμπορίας και διαφήμισης (παράρτημα Αμαλιάδας)

.