Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Η δική μας Μελίνα της τέχνης του (μαρωνίτικου) κρασιού

Επιμένει στον χειροποίητο τρόπο οινοποίησης και σαρώνει μετάλλια η οινολόγος Μελαχροινή {Μελίνα} Τάσσου 

Στα ενδότερα του Οινοποιείου Κίκονες στη Μαρώνεια ξεναγήθηκε ο πρόεδρος της Μηχανικής  Πρόδρομος Εμφιετζόγλου


                 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ








Στον χώρο της ιστορικής Μαρώνειας πίστεψε ότι μπορεί να παραχθούν μετά από χιλιετίες και πάλι εξαιρετικά κρασιά και αφοσιώθηκε στην δημιουργία βιολογικών αμπελώνων που εκτείνονται σε 100 στρέμματα που φροντίζουν ως γεωπόνοι ο πατέρας και ο αδελφός της οινολόγου Μελίνας Τάσσου. Επτά ετικέτες που οι περισσότερες ξεχωρίζουν από τις διεθνείς διακρίσεις τους υπάρχουν στην δυναμική της παραγωγή, ενώ καθημερινά κερδίζει νέες αγορές του εξωτερικού. Πρόσφατα τα κρασιά Κίκονες άρχισαν να ταξιδεύουν στην Αμερική ενώ οργανώνεται τον Ιούνιο μια ειδική παρουσίαση σε 12 Πολιτείες που ανοίγουν περισσότερο την αγορά πέρα του Ατλαντικού στην οποία θα συμμετάσχει και η ίδια η Μελίνα μιλώντας για την δουλειά της.

«Τους αναγκάσαμε να βάλουν την Θράκη στο χάρτη και ειδικότερα τη Μαρώνεια ενώ μέχρι τώρα ήξεραν μόνο την Μακεδονία» θα πει με αφορμή τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις των κρασιών για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Πρόσφατα δέχθηκε στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου στην περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου την επίσκεψη του Προέδρου της Μηχανικής Πρόδρομου Εμφιετζόγλου ο οποίος επιλέγει τα κρασιά Κίκονες και στην Αθήνα ενώ ήθελε να γνωρίσει την δυναμική δημιουργό τους. Η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις ήταν διαφωτιστική, γινόταν βήμα βήμα σε όλα τα στάδια από την άφιξη των σταφυλιών, την διαλογή και την περεταίρω αξιοποίησή τους, από τις ποικιλίες Μαλαγκουζιά, Chardonnay, Λημνιό, Syrah,Sangiovese, Cab. Sauvignon,Merlot, προκειμένου να γίνουν κρασιά με αρώματα και γεύση, που τα κάνουν ξεχωριστά.


Πίνει το κρασί μετά από προσωπική του επιλογή κι άκουσε με ενδιαφέρον το πώς κόντρα στο ρεύμα των τεχνολογικά εύκολων κρασιών, η κ. Τάσσου, εγγονή του Βάσου Τάσσου με τον οποίο γνωριζόταν στην Θεσσαλονίκη, όπως αποδείχθη απαρνήθηκε την τεχνολογία από άποψη, υιοθετώντας την χειροποίητη διαδικασία κι αξιοποιώντας τις γνώσεις της από το Μπορντώ, τη Βουργουνδία και την Αυστραλία. Για τον κ. Εμφιετζόγλου ήταν ένα ευρηματικό διάλειμμα στο πρόγραμμά του όπου μυήθηκε στον κόσμο της παρασκευής του καλού κρασιού με την σχολαστικότητα και την υπομονή που χαρακτηρίζει όλα τα στάδια και τις διαδικασίες. Είδε τις εγκαταστάσεις με τις ανοξείδωτες δεξαμενές και τα μηχανήματα που αποτελούν την Rolls-Royce του χώρου, άκουσε τα μυστικά που συνθέτουν την εγγυημένη με ποιοτικά χαρακτηριστικά παραγωγή, έμαθε τί δεσμεύσεις χαρακτηρίζουν τη βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων την προσπάθεια για φυσική σκίαση και την αποφυγή εγκαυμάτων στα τσαμπιά, την διαλογή στο χέρι, την τρυγική σταθεροποίηση και το χειροποίητο φιλτράρισμα, την παραμονή στα δρύινα βαρέλια μέχρι την ώρα της εμφιάλωσης και της παρουσίασης στα ράφια καταστημάτων κάβας, μάρκετ, εστιατορίων γκουρμέ και άλλων χώρων.


«Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά για την αμπελουργία, τα σταφύλια ωρίμασαν με άριστες φυσικές συνθήκες και το κρασί θα είναι εξαιρετικής ποιότητας» θα πει η κ. Τάσσου για το κρασί εσοδείας 2012. Η παραγωγή εκφράζεται με τις 40.000 φιάλες ετησίως, ενώ η προοπτική ανάπτυξης είναι να διπλασιαστούν με την επέκταση και των ιδιόκτητων αμπελώνων στις 80.000 φιάλες κρασιού. « Δεν μπορεί να υπερβούμε αυτό το νούμερο γιατί προσπαθούμε να είμαστε έντιμοι σε αυτό που κάνουμε, καταθέτουμε πολύ προσωπική εργασία ώστε να ανταποκρίνονται τα κρασιά Κίκονες στα ποιοτικά στάνταρς που θέσαμε».

Ο κ. Εμφιετζόγλου δοκίμασε το Ροζέ Κίκονες στο σκιερό κιόσκι του Οινοποιείου, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για την συνολική προσπάθεια και την αγάπη στο αντικείμενο της Μελίνας Τάσσου η οποία του πρόσφερε το βραβευμένο με το διεθνές βραβείο από την Κίνα κρασί Κίκονες και το Μάρων, κι εκείνος τον προσεγμένο τόμο από την συλλογή έργων τέχνης του μουσείου του στην Αθήνα, όπου την προσκάλεσε να το επισκεφθεί.