Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αποκάλυψη: 59χρονος Κομοτηναίος συνελήφθη στο Άγιον Όρος μαζί με 34χρονο ιερομόναχο

Οι δυο ήδη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε και έρευνα και στην Κομοτηνή σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε επισήμως και από την Αστυνομία
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ;
ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ



Αγιορείτης μοναχός αλλά και κομοτηναίος επιχειρηματίας συνελήφθησαν στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής κατηγορούμενοι για... αρχαιοκαπηλία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ThrakiLive που επιβεβαιώνονται πλέον και από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος.

Ο ένας συλληφθείς είναι 34χρονος ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, ο οποίος κατηγορείται ότι κατείχε έναν εκκλησιαστικό σταυρό αγιασμού που χρονολογείται στα τέλη του 18ου έως και τις αρχές του 19ου αιώνα.

Μαζί του συνελήφθη όμως και ένας 59χρονος, που τυγχάνει  ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών λαϊκής τέχνης από την Κομοτηνή. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, μετά την σύλληψη ακολούθησαν  αστυνομικές έρευνες στο κατάστημα και στο σπίτι του στην πόλη της Θράκης, όπου διαπιστώθηκε ότι κατείχε πλήθος αρχαίων αντικειμένων.

Όπως ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα από την Αστυνομία, στην κατοχή του Κομοτηναίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι αρθρωτές ζώνες από ορείχαλκο, πέντε χάλκινα και ασημένια δαχτυλίδια του 19ου αιώνα, τέσσερα χάλκινα περικάρπια του ίδιου αιώνα, 22 μεμονωμένα τμήματα από πόρπες, 41 πλήρεις πόρπες ποικίλων διαστάσεων, τέσσερις ξύλινες σφραγίδες, μία ζώνη ορειχάλκινη, μία ζώνη αρθρωτή ορειχάλκινη με κοσμήματα, δύο κοσμήματα από πόρπες, τρία αφιερώματα από μάργαρο κι ένα αφιέρωμα συρματερό.

Όλα τα παραπάνω αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Ετσι περάστηκαν χειροπέδες στον Κομοτηναίο αλλά και στον Αγιορείτη μοναχό. Οι συλληφθέντες, που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, ήδη οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης...