Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ώρα ρύθμισης οφειλών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Οι πολίτες μπορούν να τις ρυθμίσουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 07/10/2012, μέσα από μία σειρά προϋποθέσεων και πλεονεκτημάτων


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;




Ώρα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για χιλιάδες οφειλέτες σήμανε και στο δήμο Αλεξανδρούπολης, μέσα από την έναρξη εφαρμογής κοινής υπουργικής απόφασης για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τέτοιου είδους οφειλές. Οι πολίτες μπορούν να τις ρυθμίσουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 07/10/2012, μέσα από μία σειρά προϋποθέσεων και πλεονεκτημάτων.Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο διοίκησης και οικονομικών του δήμου Αλεξανδρούπολης Χρυσόστομο Ξανθόπουλο, πρόκειται για μία «πάρα πολύ ευνοϊκή ρύθμιση, από τις πλέον ευνοϊκές που έχω δει και στην σταδιοδρομία μου στην εφορία παλαιότερα, κι ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί, πρώτον για να ανακουφιστεί από το βάρος των χρεών του, και δεύτερον για να μπορέσει και ο δήμος μας, του οποίου οι ανάγκες είναι διαρκείς κι επιτακτικές να ‘ανασάνει’ λίγο». Όπως είναι γνωστό, τα οικονομικά του δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως και των περισσότερων δήμων στη χώρα, βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, όχι βεβαίως μόνο λόγω των ανείσπρακτων οφειλών, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας.
Η ρύθμιση αφορά τις οφειλές που έληξαν ως τις 29 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, από 1.000 έως 10.000 ευρώ, χρωστούν περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες μας, ενώ υπολογίζεται πως οι οφειλές από 100 έως 1.000 ευρώ είναι ακόμη περισσότερες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ξανθόπουλου στη «ΓΝΩΜΗ», το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εν λόγω ρύθμισης είναι το γεγονός ότι διαγράφονται οι προσαυξήσεις, εφόσον γίνει η εξόφληση εφάπαξ, ενώ και οι δόσεις, αναλόγως με το οφειλούμενο ποσό, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 60 μηνιαίες. Επίσης, με το διακανονισμό, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα.

Δικαιολογητικά και προϋποθέσεις

Βεβαίως, υπάρχουν κάποια δικαιολογητικά, με την προσκόμιση των οποίων θα πρέπει να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη, αλλά και κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.
1. Προϋποθέσεις:
α) Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ για τα Φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ για τα Νομικά πρόσωπα.
β) Σε καταβολή εφάπαξ διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και σε καταβολή από 2 έως 12, 13 έως 24, 25 έως 36, 37 έως 48 και 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, διαγραφή του 90%, 75%, 60%, 45%, και 25% των προσαυξήσεων αντίστοιχα.
Σημείωση: Στην περίπτωση επιλογής των 25 έως 60 μηνιαίων δόσεων, πρέπει να υπάρχει και να αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία.
γ) Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
δ) Οι οφειλές να είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29-02-2012.
2. Πλεονεκτήματα
α) Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, εφ’ όσον τηρείται με συνέπεια η ρύθμιση.
β) Αναβολή εκτέλεσης ποινής που επιβλήθηκε η διακοπή της, εφ’ όσον άρχισε η εκτέλεση.
γ) Αναστολή διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, εφ’ όσον αφορά χρέος που ρυθμίστηκε.
δ) Μη επιβάρυνση με περαιτέρω προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής μέχρι την εξόφλησή τους.



Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/