Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Στο μικροσκόπιο 300 ύποπτες περιπτώσεις προνοιακών επιδομάτων στην Ροδόπη

Επανεξετάζονται για να εντοπιστούν οι «μαϊμού» ανάπηροι 
Σήμερα καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του δίμηνου Μαρτίου-Απριλίου


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Περίπου 300 περιπτώσεις δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, στη Ροδόπη, επανεξετάζονται. Αυτό τουλάχιστον ανέδειξε η καταγραφή και η διασταύρωση των στοιχείων. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άτομα που είτε δεν παρουσιάστηκαν καθόλου, ώστε να καταγραφούν, λόγω προβλημάτων υγείας, είτε υπέβαλλαν λάθος δικαιολογητικά και καλούνται να τα καταθέσουν εκ νέου, προκειμένου οι περιπτώσεις τους, να επανεξεταστούν. Εν τω μεταξύ όμως, αποφασίστηκε η αναστολή των επιδομάτων, και όταν τελικά αποδειχθεί ότι δικαιούνται τότε θα τα λάβουν αναδρομικά. Στην περίπτωση πάλι που οι υπηρεσίες καταλήξουν ότι οι δικαιούχοι που έπαιρναν όλο αυτό το διάστημα επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται τότε αναμένεται, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, να ζητηθούν πίσω, κάτι που ήταν γνωστό πριν ακόμα ξεκινήσει η πολιτεία την καταγραφή των δικαιούχων.

ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ 'ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Πάντως υπάρχουν στην περιοχή μας, περιπτώσεις παραπληγικών που δεν μπόρεσαν να απογραφούν. Ακόμα και σε αυτές, οι υπηρεσίες ήταν υποχρεωμένες να αναστείλουν το προνοιακό επίδομα. Αυτό ανέφερε, η Αναστασία Παρασκευούδη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικών Πολιτικών του δήμου Κομοτηνής, γνωρίζοντας όπως είπε προσωπικά μία υπόθεση δικαιούχου ο οποίος την περίοδο της απογραφής έλειπε για να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Άρα, δεν μπόρεσε να απογραφεί για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα που του αναλογεί. Όλα αυτά τα περιστατικά θα επανεξεταστούν και όσοι δεν κατάφεραν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, μπορούν να το κάνουν από εδώ και στο εξής. Φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείει το γεγονός των επιδομάτων μαϊμού, παραδέχθηκαν οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Κομοτηνής, που διαχειρίζονται την υπόθεση σε όλο το νομό Ροδόπης.

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η απογραφή ξεκίνησε, από την 1η Φεβρουαρίου μέσω των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών και ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου. Από την αρχή είχε προβλεφτεί ότι, σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο λάμβανε. Η απογραφή αφορούσε τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί: Βαριάς αναπηρίας, βαριάς νοητικής καθυστέρησης, εγκεφαλικής παράλυσης, κώφωσης, κίνησης, παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων, παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων δημοσίου, συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης, τυφλότητας, νόσου του Χάνσεν, απροστάτευτων Ανηλίκων, ομογενών, στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ

Αμέσως μετά την απογραφή ακολούθησε, η σύγκριση των στοιχείων, με το Εθνικό Μητρώο και μόλις σήμερα μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων που πέρασαν τη διαδικασία, τα επιδόματα Μαρτίου – Απριλίου. Αυτά σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη σημείωσε η κ. Παρασκευούδη κάνοντας γνωστό ότι, οι δικαιούχοι σε όλο το νομό φτάνουν τον αριθμό των 2.100 ατόμων. Όσον αφορά, στις περιπτώσεις που επανεξετάζονται, είναι 250- 300, είπε και πρόσθεσε ότι, «δε θεωρούνται ότι είναι όλοι «μαϊμούδες» και ήδη πάρα πολλοί έχουν φέρει τα σωστά δικαιολογητικά – αυτά που ζητήσαμε, οπότε αυτή την στιγμή είναι άγνωστο, από τα 200-300 άτομα πόσοι τελικά είναι μαϊμού. Πρέπει να περάσει και το άλλο δίμηνο, να δούμε ποιοι θα φέρουν τα σωστά δικαιολογητικά, τότε θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιδομάτων μαϊμού στην περιοχή μας».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Στη Ροδόπη σε αντίθεση, με άλλες περιοχές της χώρας, δεν παρατηρούνται πολλά επιδόματα τυφλών ή κωφών, όμως αυτό που παρατηρείται είναι ο μεγάλος αριθμός επιδομάτων που έχουν να κάνουν με τις ψυχικές ασθένειες. «Η κατάθλιψη παίρνει και δίνει, τα επιδόματα που έχουν σχέση με αρρώστιες ψυχιατρικές να το πούμε με απλά λόγια», σημείωσε η κ. Παρασκευούδη και πρόσθεσε ότι, «τυφλούς εδώ σε αντίθεση με άλλους νομούς που βρέθηκαν εκατοντάδες δεν έχουμε. Περιπτώσεις δηλαδή που κάποιος έβλεπε και να τον έβγαλαν τυφλό». Η διευθύντρια, εστίασε στο θέμα των κραυγαλέων περιπτώσεων «μαϊμού» επιδομάτων. Είπε πως, είναι υπόθεση της Επιτροπής που δίνει τη γνωμάτευση και των γιατρών που βεβαιώνουν τις παθήσεις. «Όταν εμένα μου φέρει κάποια γνωμάτευση υπογεγραμμένη από το νοσοκομείο, ότι έχει το ανάλογο ποσοστό ώστε δικαιολογεί το επίδομα τυφλότητας, εγώ είμαι υποχρεωμένη να ζητήσω τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που χρειάζονται όσον αφορά την υπηρεσία μας. Αν μου τα φέρει και εκείνα είμαι υποχρεωμένη να του το δώσω το επίδομα. Γιατί αν έχει ένα ποσοστό 67% αναπηρία, οτιδήποτε είναι από 67% και άνω, είμαι υποχρεωμένη να του δώσω. Τα έγγραφα αυτά είναι η βεβαίωση μονίμου κατοικίας, το εκκαθαριστικό από την εφορία, ο ασφαλιστικός φορέας, αν όλα αυτά τα στοιχεία μου τα φέρει σωστά, δεν μπορώ να ελέγξω τον γιατρό», ξεκαθάρισε.

ΣΟΦΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Την ευθύνη των επιδομάτων βαριάς νοητικής καθυστέρησης, στεγαστικής συνδρομής κα. με οικονομικές αρμοδιότητες, έχει η Ελισάβετ Γαντζίδου στη Διεύθυνσης Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής και μετέφερε την εμπειρία όλων των χρόνων. Μίλησε για μία περίπτωση που μάλιστα έφτασε στον Εισαγγελέα, και αφορούσε περιστατικά από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας από όπου κατέφθαναν, «μαϊμού» όπως αποδείχθηκε ανάπηροι για να ενταχθούν στο προνοιακό πρόγραμμα. Συνέβη πριν ενάμιση χρόνο περίπου και η υπόθεση έχει οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για περαιτέρω διεύρυνση και για να αποδοθούν οι ευθύνες. «Είχαμε μια περίπτωση ενός κωφαλάλου αλλά είχαν έρθει σωρηδόν από την περιοχή Σοφάδων της Καρδίτσα και άλλες. Όταν είδαμε ότι έρχονται αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει, η περιοχή των Σοφάδων έχει τόσους κωφάλαλους; Έτσι, το ψάξαμε και πριν τους εντάξουμε στο πρόγραμμα αντιληφθήκαμε ότι ήταν «μαϊμού» οπότε δεν τους εντάξαμε καν στο πρόγραμμα και μάλιστα μια περίπτωση είναι και στον εισαγγελέα». Ο συγκριμένος δήθεν κωφός, είχε πλαστά έγγραφα μόνιμης κατοικίας, και οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν ότι είδαν ότι δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση, σημείωσε η κ. Γαντζίδου. «Αν δεν ερχόταν μαζεμένα και τα δέκα άτομα, δεν θα μας κινούσε την περιέργεια, αυτοί όμως ήρθαν μαζεμένοι και εκεί κίνησαν το ενδιαφέρον μας».

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Σε όλο αυτό, η απογραφή, κατά την κ. Γατζίδου συνέβαλε σημαντικά, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, κυρίως για όσους έπαιρναν πολλαπλά επιδόματα, συγχρόνως από διάφορες περιοχές της χώρας. «Με την απογραφή αν κάποιος έπαιρνε επίδομα και από άλλο νομό, εντοπίστηκε, αφού συγκρίθηκαν τα ονόματα στο Εθνικό Μητρώο», τόνισε. Η ίδια μίλησε για το έργο της υπηρεσίας, τον όγκο της δουλειάς που διαχειρίζονται οι υπάλληλοι καθημερινά. Δουλεύουμε και τα απογεύματα είπε και πρόσθεσε ότι, «θέλει πάρα πολύ δουλειά, προσπάθεια, γιατί πέρα από όλα τα άλλα έχουμε να κάνουμε με κόσμο τον πόνο του κόσμου».

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα και στο δήμο Κομοτηνής κατανεμήθηκαν τα κονδύλια για τα προνοιακά επιδόματα, του διμήνου Μαρτίου Απριλίου. Συνολικά για τα επιδόματα του νομού Ροδόπης καταβλήθηκε το ποσό 1.870.000 ευρώ, χρήματα τα οποία από σήμερα μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε από την υπηρεσία, τις καταστάσεις των δικαιούχων του διμήνου, Μαΐου- Ιουνίου και αναμένεται τα χρήματα αυτά να εκταμιευτούν, εντός του Ιουλίου. Αντίθετα δε θα καταβληθούν τα χρήματα, του προγράμματος παιδικής προστασίας Μαρτίου- Απριλίου καθώς, είναι σε εξέλιξη ακόμα η διαδικασία της απογραφής.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/