Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Αύξηση 30% της εισροής λαθρομεταναστών από τον Έβρο

Από τον Έβρο το περσινό διάστημα είχαν περάσει 5.841 μετανάστες, ενώ το φετινό τρίμηνο 7.646 την ιδια ώρα που διοργανώνεται σεμινάριο στην Βέρροια


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Ο Έβρος παραμένει η μεγαλύτερη πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το πρώτο τρίμηνο του έτους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα η αύξηση των εισροών υπολογίζεται σε ποσοστό που φτάνει το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ενδεικτικά από τον Έβρο το περσινό διάστημα είχαν περάσει 5.841 μετανάστες, ενώ το φετινό τρίμηνο 7.646. Απ' αυτούς 4.679 μετανάστες πέρασαν από την περιοχή της Ορεστιάδας, όταν πέρυσι είχαν περάσει 2.334. Αντίστοιχη είναι η αύξηση που καταγράφηκε πανελλαδικά στις συλλήψεις μεταναστών και αυτό που παρατηρείται είναι ότι το φαινόμενο άρχισε να επεκτείνεται και στα βόρεια σύνορα με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Κιλκίς τα ίδια χρονικά διαστήματα παρατηρείται αύξηση 97,30%, ενώ αύξηση 281,8% καταγράφηκε στον νομό Σερρών, ειδικά στα σύνορα του Προμαχώνα, όπου σε καθημερινή βάση γίνονται προσπάθειες εξόδου μεταναστών.

Τριάντα δύο στελέχη - εμπειρογνώμονες σε θέματα παράνομης μετανάστευσης και οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος από διάφορες χώρες της Ευρώπη, συμμετείχαν στο 2ήμερο σεμινάριο που διοργανώνει από αύριο στη Βέροια η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (Serious Organized Crime Agency - S.O.C.A.), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Το σεμινάριο, που έγινε  στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ., τιτλοφορείται «Εντοπισμός και πάταξη των κερδών οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και διακίνησης λαθρομεταναστών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις xώρες της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου».

Στόχος των διοργανωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση, είναι η ανταλλαγή εμπειριών στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών, ενώ θα γίνει προσέγγιση στους τρόπους με τους οποίους οι οικονομικές δομές και τα ιδρύματα στηρίζουν αυτόν τον τομέα της εγκληματικότητας καθώς και τους τρόπους ή τα μέσα με τα οποία μπορούν να σταματήσουν τη δράση τους.

.