Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Πλήρης μεταστροφή της ΣΕΚΕ για την πώληση της ΣΕΚΑΠ!

Ζητούσαν διεθνή
διαγωνισμό και σήμερα… 
θέλουν να την 
πουλήσουν άρον, άρον…. 


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πλήρης μεταστροφή της θέσης της ΣΕΚΕ για το μέλλον την πολύπαθους ΣΕΚΑΠ, όπως αυτή εκφράστηκε όλους αυτούς τους μήνες τόσο από τον πρόεδρο της ΣΕΚΕ κο Παναγιώτη Ταρενίδη όσο και από τον Γενικό Διευθυντή και βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ κο Αλέξανδρο Κοντό.


Μάλιστα, ο τελευταίος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα της Ξάνθης (Θράκη, 28/06/12) κάνει λόγο για μια σειρά από προσωπικές παρεμβάσεις του ίδιου, ώστε να βρεθεί λύση για τη ΣΕΚΑΠ, εκτιμώντας πως η λύση μπορεί να δοθεί άμεσα χωρίς την προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες, και αφού η ΑΤΕ έκανε γνωστή την πρόθεσή της να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ, προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του μεριδίου των μετοχών αυτών, ο οποίος ωστόσο δεν καρποφόρησε.

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Γενική Συνέλευσης των Μετόχων της ΣΕΚΑΠ, την Άνοιξη του 2011, η ΣΕΚΕ προτάσσει ως επιτακτική ανάγκη τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού από τον οποίο θα προκύψει «…η πλέον συμφέρουσα, ωφέλιμη και βιώσιμη λύση για το μέλλον της…» καπνοβιομηχανίας. Χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της συγκεκριμένης επιστολής αναφέρονται τα εξής: «….θεωρεί απαραίτητο, επίσης, να οριστεί άμεσα από την Αγροτική Τράπεζα αναγνωρισμένος Διεθνής Οίκος συμβούλων επιχειρήσεων, με αντικείμενο την αξιολόγηση και πραγματοποίηση στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών, ο οποίος σε διάστημα ενός μηνός από σήμερα, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, την πλέον συμφέρουσα, ωφέλιμη και βιώσιμη λύση για το μέλλον της». Μάλιστα, σε αντίστοιχη επιστολή της, τον Ιούλιο, η ΣΕΚΕ κάνει λόγο για ανάγκη «διενέργειας όλων των διαδικασιών πώλησης των μετοχών κάτω από καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας».

Εντύπωση λοιπόν προκαλεί σήμερα, έναν χρόνο μετά, και αφού δεν έχει δοθεί λύση στον οικονομικό Γολγοθά της ΣΕΚΑΠ, η δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ, κου Αλέξανδρου Κοντού, στην οποία ο ίδιος κάνει λόγο για μια νέα διαδικασία διαγωνισμού χωρίς να σπαταληθεί χρόνος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η μόνη λύση είναι πλέον να έρθει η Αγροτική Τράπεζα σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την αγορά της επιχείρησης», δείχνοντας να παρακάμπτει τα όσα με σθένος υπερασπιζόταν και ζητούσε επιτακτικά η ΣΕΚΕ όλο αυτό το διάστημα, αναβάλλοντας πολλές φορές(;) Γ. Συνελεύσεις της εταιρείας για τον λόγο αυτό.

Επί ενάμιση και πλέον χρόνο τόσο η ΣΕΚΕ όσο και ο κος Κοντός εξέφραζαν εντόνως την αντίθεσή τους στην όποια προσπάθεια απευθείας πώλησης των μετοχών της ΑΤΕ, με τον κ. Κοντό να ξεκαθαρίζει τότε πως η ΣΕΚΕ δεν θα συνηγορήσει στην όποια πώληση μετοχών που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον της λειτουργίας, ενώ παράλληλα ζητούσε τη συνάντηση και συζήτηση τόσο της ΣΕΚΕ όσο και των εργαζομένων με τον υποψήφιο αγοραστή ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα τόσο της εταιρίας όσο και των εργαζομένων.

Το εύλογο ερώτημα που αναφύεται είναι το για ποίον λόγο σήμερα, και ενώ η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται σε ένα οικονομικό τέλμα, υπάρχει αυτή η μεταστροφή στη θέση της ΣΕΚΕ. Από την άλλη θα συνηγορήσουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και της Ν.Δ. στην … “αλλαγή πλεύσης” που προσπαθεί να “επιβάλει” ο κος Κοντός, δημιουργώντας, πιθανόν, περισσότερα πολιτικά προβλήματα παρά τα όποια θετικά προκύψουν, βραχυπρόθεσμα, από την πιθανή υιοθέτηση των νέων επιλογών του στο σήριαλ της πώλησης της ΣΕΚΑΠ. Η εντέχνως εκμετάλλευση των κυβερνητικών αποφάσεων για γρήγορη απεμπλοκή της ΑΤΕ από το “επιχειρηματικό” χαρτοφυλάκιό της που εμφανίζεται έχων επισφαλείς απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ δεν απαξιώνει μια επιχείρηση δυναμική, από τον κύκλο εργασιών της, τον νέο υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό της, μα πάνω απ’ όλα από το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό της.

Προσοχή προς όλες τις πλευρές.
ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ