Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ταλέντα στην έκθεση και τη φωτογραφία δύο μαθήτριες του Ιάσμου

Η Ραφαέλα Τσαλταμπασίδου διακρίθηκε για την έκθεσή της και η Εμπρού Γιουσούφ, πήρε τη δεύτερη θέση πανελλαδικά για τη φωτογραφία της στο διαγωνισμό


ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Καλλιέργησαν την αγάπη τους για την έκθεση και τη φωτογραφία και απέδειξαν ότι είναι πραγματικά ταλέντα. Ο λόγος για δύο μαθήτριες από το λύκειο του Ιάσμου. Η Ραφαέλα Τσαλταμπασίδου, μαθήτρια της Α’ λυκείου, διακρίθηκε για την έκθεσή της με θέμα: «Ο τόπος μου, η όμορφη Θράκη» και η Εμπρού Γιουσούφ, μαθήτρια της Β’ λυκείου, πήρε τη δεύτερη θέση πανελλαδικά για τη φωτογραφία της στο διαγωνισμό: «Εστιάστε στην ενέργεια».

Η Ραφαέλα υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Ανδρεαδάκη έγραψε μια έκθεση παρουσιάζοντας τα αξιοθέατα του τόπου μας, της Ροδόπης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η βυζαντινή γέφυρα στον ποταμό Κοψάτο στον Πολύανθο, το Σπαθί και το Φρούριο στην Κομοτηνή, το δάσος της Νυμφαίας, το Παπίκιο όρος, το σπήλαιο της Μαρώνειας κ.ά. Αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό με στόχο ο κόσμος να ενημερωθεί για την ιδιαίτερη και σπάνια ομορφιά της περιοχής μας. Με τη βοήθεια της μητέρα της και με την παλιά κλασική μέθοδο-αξιοποιώντας μια εγκυκλοπαίδια- κατόρθωσε να συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό.

Η ίδια αναφέρει: «Η προβολή της επαρχίας από τα ΜΜΕ έχει περιθωριοποιηθεί και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες κατορθώνουμε να αναδείξουμε τη θετική πλευρά της και ίσως να συμβάλουμε ελάχιστα και εμείς με τη σειρά μας στην αποκέντρωση. Έτσι, τα χωριά θα αποκτήσουν και πάλι ζωή. Άλλωστε ο πολιτισμός γεννάται ανάμεσα στους πολίτες». Δηλώνει ότι αγαπημένο της μάθημα είναι η έκφραση-έκθεση και η λογοτεχνία, ενώ όνειρό της είναι να ασχοληθεί με κάποιο καλλιτεχνικό επάγγελμα.

Η Εμπρού πήρε τη δεύτερη θέση για τη χώρα μας ανάμεσα σε 300 άλλους συμμετέχοντες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κ. Γεωργιάδου στo πλαίσιο του μαθήματος της πληροφορικής παρότρυνε τη μαθήτρια να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Εκείνη ανταποκρίθηκε με χαρά και τελικά απέστειλαν δύο φωτογραφίες. Μια με θέμα-τίτλο whistling the future’s song (σφυρίζοντας το τραγούδι του μέλλοντος) που απεικονίζει ανεμογεννήτριες, μια σύγχρονη μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και μια δεύτερη στην οποία ένας νέος κάνει ποδήλατο και ταυτόχρονα ακουμπάει τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι είναι φορείς του μέλλοντος και το έχουν στα χέρια, αφού είναι εκείνοι που μπορούν να το αλλάξουν.

Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της μαθήτριας απέναντι στο βραβείο: «Μπορεί να κέρδισα 300 ευρώ, αλλά για μένα το θέμα δεν ήταν το βραβείο. Ήταν ο πρώτος μου διαγωνισμός και βγήκα δεύτερη στην Ελλάδα και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση στη δουλειά που θέλω να κάνω στο μέλλον, να γίνω δηλαδή φωτογράφος». Επισημαίνει ότι: «το θέμα του διαγωνισμού σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον είναι επίκαιρο, αλλά δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε τους περισσότερους νέους σήμερα. Ωστόσο, με το βήμα που κάναμε, που έκανα, που έκαναν και όλοι οι άλλοι, μπορούμε να τραβήξουμε την προσοχή των υπολοίπων και ίσως να το κάνουμε λίγο πιο ελκυστικό για τη νεολαία».

Κλείσαμε τη συνάντηση με τα κορίτσια με ένα μήνυμα για τη σημερινή εποχή. Η Ραφαέλα τόνισε: «Σήμερα οι πιο πολλοί λένε ότι η νεολαία έχει ξεφύγει σε φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, όπως είναι τα ναρκωτικά, η βία και ο αλκοολισμός.

Εγώ θα έλεγα ότι με τις εργασίες που κάναμε δείχνουμε έμπρακρα ότι ενδιαφερόμαστε και για μάθηση και κατ’ επέκταση και για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη». Η Εμπρού συμπλήρωσε: «Αυτά τα βήματα, αυτοί οι διαγωνισμοί, αυτά τα διαφορετικά «ανοίγματα» για τη νοοτροπία, που κάνουν οι νέοι, εννοείται ότι είναι θετικά για να αλλάξει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται το πρώτο βήμα, ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι μια αρχή που σίγουρα θα έπεται από συνέχεια».
Νέοι με ενδιαφέρον για μάθηση, πολιτισμό και ανάπτυξη: αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της πολιτείας. Τέτοιοι διαγωνισμοί και παρόμοιες πρωτοβουλίες από αρμόδιους φορείς με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αναμφισβήτητα, αποτελούν την απαρχή μιας στροφής προς μια θετική κατεύθυνση.