Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αποφασίστηκε αύξηση των διοδίων στον Ίασμο;

Αυτό προανήγγειλε με χθεσινή ερώτησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Τάκης Χαρίτου ενώ επίκειται η λειτουργία και νέου σταθμού στα όρια της ΑΜ-Θ


ΠΟΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η 
ΑΥΞΗΣΗ & ΑΠΟ ΠΟΤΕ;



Με ερώτησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Τάκης Χαρίτου ζητά να συζητηθεί η αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδού από τις 17 Ιουλίου καθώς επίσης και η κατασκευή νέου σταθμού στα όρια της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:



κ. Πρόεδρε
παρακαλώ να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περ/κού Συμβουλίου της 2ας Ιουλίου ως θέμα Π.Η.Δ. «Η ενδεχόμενη από της 17ης Ιουλίου αύξηση των διοδίων κατά 20%, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία νέου σταθμού διοδίων στην Μουσθένη Καβάλας».
κ. συνάδελφοι


▬ όπως έγινε ήδη γνωστό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εξέδωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών-λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης-αποφασίστηκε η κατασκευή και λειτουργία σταθμού διοδίων στη Μουσθένη Καβάλας. Ενώ ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων προβλέπεται η 1η Οκτωβρίου του 2012, ανάλογα και με την ετοιμότητα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. να κατασκευάσει την εγκατάσταση του σταθμού. Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα σημάνει τη δημιουργία και δεύτερου σταθμού διοδίων στην Περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης μετά από αυτόν στους Αμαξάδες του Δήμου Ιάσμου.


▬ Με την ίδια ΚΥΑ ενεργοποιείται παλιότερη απόφαση των κ.κ. Βενιζέλου και Ραγκούση που προέβλεπε αύξηση 20% σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού, από τις 15 Απριλίου 2012 και ύστερα. Απόφαση που προσωρινά είχε «παγώσει» για το διάστημα έως στις 16 Ιουλίου 2012, προφανώς γιατί χρονικά συνέπιπτε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Είναι φανερό πως η ΚΥΑ «ξεπαγώνει» την απόφαση και ανοίγει το δρόμο για την αύξηση του αντίτιμου των διοδίων κατά 20% από τις 17 Ιούλη και μετέπειτα.
κ. συνάδελφοι


▬ οι νέες επιβαρύνσεις που συνεπάγονται από την τυχόν εφαρμογή των μέτρων της ΚΥΑ έρχονται να προστεθούν στις σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Περιφέρειας, ενώ οι παρενέργειες από την εγκατάσταση των διοδίων γίνονται ορατές με την κατακόρυφη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο.


▬ Με δεδομένη την αρνητική μας θέση για την εγκατάσταση διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους και την εκχώρησή τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ως παράταξη θεωρούμε αναγκαίο το Περ/κό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αντιστοιχηθεί με τις διαθέσεις των πολιτών της Περιφέρειας. Να διεκδικήσει ρυθμίσεις όπως:


1) Να ζητήσει από το νέο υπουργείο Οικονομικών και Υποδομών την ανάκληση της εν λόγω ΚΥΑ ως κοινωνικά μη αποδεκτής
2) Να ζητήσει από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. ειδικό καθεστώς διέλευσης για όσους επαγγελματικά δραστηριοποιούνται ανάμεσα στις πόλεις της Περιφέρειας.
3) Επιτάχυνση όλων των εργασιών για το επαρχιακό δίκτυο από Ίασμο προς Ξάνθη.
4) Την απαγόρευση κατά τα Σαββατοκύριακα στους καλοκαιρινούς μήνες της διέλευσης των βαρέων οχημάτων στον οδικό άξονα Κομοτηνής-Πόρτο Λάγος-Ξάνθης.


.