Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από το Διωγμό της Ανατολικής Θράκης

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Ορεστιάδα και περιελάμβαναν έκθεση χαρτών και φωτογραφιών, που ακόμα λειτουργεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Ορεστιάδα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το Διωγμό της Ανατολικής Θράκης.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν έκθεση χαρτών και φωτογραφιών με γενικό τίτλο «Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ», μνημόσυνο για τα θύματα της Εθνικής Τραγωδίας της Μικράς Ασίας και της Θράκης, καθώς και επιστημονική ημερίδα με εισηγήσεις ερευνητών και επιστημόνων.
Η έκθεση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει μέχρι και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, για να μπορέσουν να την επισκεφθούν μαθητές των σχολείων της περιοχής (τηλ. συνεννόησης 25520 27588).
Τις Εκδηλώσεις Μνήμης συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας – Σουφλίου και το Ερευνητικό Κέντρο «Αδριανούπολις».

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της επιστημονικής ημερίδας, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάς τόνισε τα εξής:

«Ως απόγονος προσφύγων από την Αδριανούπολη, θεωρώ ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις προσφέρουν πολλά, γιατί μας βοηθούν να μάθουμε και να μην ξεχάσουμε.
Κάποιοι τις θεωρούν ως μη απαραίτητες, ότι δεν προσφέρουν τίποτα στην εποχή μας, παρά συντηρούν την καχυποψία και την εχθρότητα μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.
Διαφωνώ απολύτως. Η λήθη είναι ο χειρότερος εχθρός των λαών και η ιστορική μνήμη είναι η βάση για να προχωρήσουν στο μέλλον, διδασκόμενοι και παραδειγματιζόμενοι από το παρελθόν.
Οι αξιότιμοι κύριοι εισηγητές θα παρουσιάσουν αναλυτικά αυτά τα ζητήματα, οπότε εγώ δε θέλω να σας κουράσω και να κλέψω το χρόνο τους.
Επιθυμώ μόνο να μοιραστώ μαζί σας, μια προσωπική εμπειρία προσπάθειας αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης, που βίωσα ως Δήμαρχος Ορεστιάδας.

Ο αξιότιμος Δήμαρχος Αδριανούπολης, της προγονικής μου πατρίδας, με κάλεσε επίσημα το 2011 να παραβρεθώ στο παραδοσιακό Φεστιβάλ Πάλης που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.
Στην επιστολή έγραφε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Έχω την τιμή να σας προσκαλέσω στον εορτασμό για τα 650 χρόνια του Ιστορικού Φεστιβάλ Πάλης Κίρκπιναρ. Ελπίζω να παραβρεθείτε σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός και η παρουσία σας στην Εντίρνε να έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων».

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνεστε το νόημα αυτής της επίσημης πρόσκλησης. Τα 650 χρόνια αυτού του ιστορικού, όπως το ονομάζουν, γεγονότος, είναι τα 650 χρόνια από την οθωμανική κατάκτηση της Αδριανούπολης το 1361.
Το όνομα Κίρκπιναρ, δηλαδή σαράντα πηγές, προέρχεται από τον οθωμανικό μύθο για τους σαράντα Τούρκους μαχητές που εισέβαλαν στη Θράκη και την κατέκτησαν.

Η επίσημη έγγραφη απάντησή μου, η απάντηση της προσφυγικής Νέας Ορεστιάδας διά του Δημάρχου της, ήταν η εξής:
«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε της Αδριανούπολης. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ Πάλης Κίρκπιναρ. Οι ρίζες της οικογένειάς μου βρίσκονται στην Αδριανούπολη και ήρθαμε ως πρόσφυγες στο σημείο όπου οι πρόγονοί μας έχτισαν τη Νέα Ορεστιάδα.
Η γνώμη μου είναι ότι οι πολίτες της Ορεστιάδας και της Αδριανούπολης πρέπει να πραγματοποιούν μόνοι τους τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης και ιστορικούς εορτασμούς. Είναι απολύτως αδύνατον για μένα, να αποδεχτώ την πρόσκλησή σας, ακριβώς λόγω της ιστορικής σημασίας που έχει για εσάς και για εμάς το Φεστιβάλ Κίρκπιναρ.
Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε πολλούς άλλους τρόπους για τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των δύο πόλεων.
Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε το δρόμο για μια νέα εποχή, αρκεί να υπάρχει κατανόηση, σεβασμός και αίσθημα δικαίου».

Αυτή ήταν η απάντηση ενός Δημάρχου προσφυγικής πόλης, ενός απογόνου προσφύγων, ενός Έλληνα που τιμά την ιστορική μνήμη. Αυτή ήταν η απάντησή μου στην πρόσκληση να συμμετάσχω στους εορτασμούς κατάκτησης της Αδριανούπολης, στους εορτασμούς για την υποδούλωση των προγόνων μου.
Η λήθη είναι απαράδεκτη. Η μνήμη είναι απαραίτητη».