Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ζήτημα με τα εκτός έδρας των αστυνομικών;


Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, με επιστολή της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητά να διευκρινιστεί ο τρόπος για τις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, με επιστολή της στην πανελλήνια ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων ζητά η ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διευκρινιστεί ο τρόπος για τις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των αστυνομικών υπαλλήλων.
Η επιστολή της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης:

«Αποζημίωση εκτός έδρας για μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο έτους 2012».

-Σύμφωνα με την κατεπείγουσα διακινούμενη μέσω POL υπ΄ αριθ. 72334/12/1250064 από 03-10-2012 διαταγή του ΑΕΑ/ΚΛΑΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1 ΤΜ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ – ΔΑΠΑΝΩΝ γνωρίζεται ότι για το χρονικό διάστημα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012 για τις μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού στο εσωτερικό (Κ. Α. .Ε. 0711) θα εγκρίνονται μέσω τις διαδικασίας που ακολουθείται για τις επί ΠΙΣΤΩΣΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ (απόφαση ανάληψης υποχρέωσης μέσω Ε31 ΥΔΕ ) πλην ελαχίστων περιπτώσεων στις οποίες θα αναγράφεται ρητά ότι εγκρίνονται μέσω της Παγίας προκαταβολής (απόφαση ανάληψης υποχρέωσης Ε32 ΠΑΓΙΑ) και εφιστάται η προσοχή των αρμοδίων Υπηρεσιών για την παρακολούθηση των παραπάνω δαπανών σε ότι αφορά την έγκρισή τους μέσω της διαδικασίας που ακολουθείται για τις επί ΠΙΣΤΩΣΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ προκειμένου να μην παρουσιαστούν σφάλματα σε ότι αφορά την κανονικότητα των δαπανών (ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ).

Κατά την άποψή μας η παραπάνω διαταγή δεν είναι αρκετά διευκρινιστική και γεννούνται ερωτήματα.
Π. χ. μετακινείται Διμοιρία Υποστήριξης της Α. Δ. Αλεξανδρούπολης για την ενίσχυση της Γ. Α. Δ. Θεσσαλονίκης για μέτρα τάξης κατά την επέτειο Πολυτεχνείου και διατάσσεται να παραμείνει εκεί για 3 ημέρες. Το ποσό που θα χορηγηθεί σε κάθε μετακινούμενο αστυνομικό θα δοθεί από την Πάγια προκαταβολή: και αν ναι σε αυτή την περίπτωση κατά πόσο ενεργεί νόμιμα και είναι καλυμμένος ο συνάδελφος διαχειριστής σύμφωνα με το πνεύμα της παραπάνω διαταγής και δεν θα θεωρηθεί υπόλογος σε ενδεχόμενο οικονομικό έλεγχο: Αν χορηγήσει στους μετακινούμενους συναδέλφους το απαιτούμενο ποσό έναντι του μισθού τους θα πρέπει οι συνάδελφοι τον επόμενο μήνα να επιστρέψουν τα χρήματα: αν ναι τότε ανατρέπονται ακόμα μια φορά προς το χειρότερο οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των συναδέλφων . Αν πάλι σύμφωνα με την διαταγή ακολουθηθεί η διαδικασία ελέγχου ενταλματοποίησης και εξόφλησης των υπομνημάτων μέσω της ΥΔΕ (Υπηρεσία Δημοσιοοικονομικού Ελέγχου) – η διαδικασία από την μέχρι τώρα εμπειρία είναι χρονοβόρα αφού είναι γνωστό ότι έχει να ελέγξει και υπομνήματα παρελθόντων ετών τα οποία ακόμη δεν έχουν ενταλματοποιηθεί και εξοφληθεί- είτε οι συνάδελφοι πάρουν χρήματα για τα έξοδα μετακίνησης τους από την Πάγια προκαταβολή έναντι μισθού και τα επιστρέψουν άμεσα με την μισθοδοσία του επόμενου μήνα, είτε τα καταβάλλουν οι ίδιοι περιμένοντας πότε θα γίνει η εκκαθάριση και να πιστωθούν τα χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσω της ΥΔΕ σε κάθε περίπτωση είναι χαμένοι .
Πρέπει άμεσα να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους μας ώστε και να εκδοθεί νέα διαταγή που θα απαντά σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και ταυτόχρονα να δίνει λύσεις ώστε και οι συνάδελφοι διαχειριστές να γνωρίζουν πως θα ενεργούν σε κάθε περίπτωση χωρίς άγχος για κυρώσεις σε βάρος τους (έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια το άγχος τους περισσεύει) αλλά και να αποκλεισθεί κάθε περίπτωση πληρωμής από τους μετακινούμενους αστυνομικούς των εξόδων κίνησης, διαμονής και διατροφής για εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας όποια κι αν είναι αυτή (μεταγωγές, ενισχύσεις υπηρεσιών , εκπαιδεύσεις κλπ).
Πάει πολύ και είναι απύθμενο θράσος να ζητείται από τους αστυνομικούς να χρηματοδοτούν οι ίδιοι την εκτέλεση των υπηρεσιών τους. Δεν πρέπει επ΄ ουδενί λόγω η οικονομική δυσπραγία του Κράτους να μεταφερθεί στις πλάτες των αστυνομικών οι οποίοι έτσι κι αλλιώς υποφέρουν όπως όλος ο Ελληνικός Λαός από τα συνεχόμενα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κωνσταντίνος