Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αρνητικοί οι ρυθμοί τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων

Το θέμα απασχόλησε τους μηχανικούς Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου που παρακολούθησαν το σεμινάρια του ΤΕΕ Θράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για τη σειρά σεμιναρίων που διοργάνωσε το περιφερειακό τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα «Ημιϋπαίθριοι – Διατήρηση υπερβάσεων δόμησης και χρήσης χώρων κατ’ εφαρμογή του Ν.3843/2010 (ΦΕΚ 62 Α/28.04.2010)». Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου με προσέλευση 100 περίπου συναδέλφων μηχανικών. Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου με συμμετοχή 80 και πλέον συναδέλφων μηχανικών. Τέλος, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με 110 συμμετοχές.

Ομιλητής των εκδηλώσεων είναι ο Πέτρος Α. Παυλίδης, Δρ. πολιτικός μηχανικός, γραμματέας Ν. Ε. Ξάνθης και υπάλληλος τμ. πολεοδομίας Δήμου Ξάνθης, ο οποίος ανέφερε για το θέμα, «η δική μου άποψη είναι ότι όλα τα νομοσχέδια έχουν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία αλλά θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να πάμε αν τα τακτοποιήσουμε για να γλυτώσουμε τις μετέπειτα δυσμενείς ενδεχομένως καταστάσεις. Οι οποίες, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα και με την προδιάθεση που υπάρχει με τα καινούρια νομοσχέδια και ειδικά με τους ενεργειακούς επιθεωρητές που θα ελέγχουνε τα κτίρια, θα υπάρχει πρόβλημα άμεσο. Και στις μεταβιβάσεις αλλά και στις ενοικιάσεις καθώς σε κάθε ενοικίαση θα ζητείται το χαρτί της πιστοποίησης ενεργειακού κτιρίου.

Εκεί λοιπόν, θα υπάρχουν προβλήματα. Ότι και να πούμε για το νούμερο των ημιϋπαίθριων στην Ελλάδα, δε θα είμαστε ακριβείς. Σίγουρα είναι πολύ μεγάλο αλλά το θέμα είναι ότι, επειδή μιλάω με πολλές πολεοδομίες, είναι πολύ αρνητική η εικόνα που δείχνουμε ως προς τον ρυθμό τακτοποιήσεων». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Αργύρης Πλέσσιας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των μηχανικών ήταν μεγαλύτερο από τα αναμενόμενα, καθώς το θέμα αφορά άμεσα όλους τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα κτιριακά έργα, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης διαχρονικά.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/