Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Πυρκαγιές: Ήσυχο το φετινό καλοκαίρι στην περιφέρεια ΑΜΘ

100 στρέμματα δασικής έκτασης κατέκαψε η πυρκαγιά στη Λευκίμη

Παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Σχεδόν 100 στρέμματα δασικής έκτασης κατέκαψε η προχθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κιτρινόπετρα στη Λευκίμη. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τα 50 στρέμματα ήταν πευκόφυτα, ενώ το γεγονός ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς- Λευκίμης – Σουφλίου, κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης που κατάφερε να τη θέσει υπό πλήρη έλεγχο λίγες ώρες μετά την εκδήλωσή της.

Να σημειωθεί πως η πυρκαγιά στη Λευκίμη δεν ήταν η μοναδική που εκδηλώθηκε προχθές, καθώς υπήρξε μία ακόμη στο πεδίο βολής Αετός, η οποία κατασβέστηκε αμέσως. των πυρήνων προστασίας, αλλά εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου, στο χώρο του πεδίου βολής Λευκίμης. Το γεγονός κινητοποίησε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία έσπευσε με το σύνολο των δυνάμεών της, μια και ο κίνδυνος να απειληθούν οι πυρήνες προστασίας του δάσους ήταν ορατός. Τελικά, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, καθώς στο σημείο έσπευσαν 48 άντρες με 24 πυροσβεστικά οχήματα, το πεζοπόρο τμήμα με 24 άτομα και ένα ελικόπτερο.
Χθες, για προληπτικούς λόγους, παρέμεναν στην περιοχή 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 10 πυροσβέστες. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω περιοχή, λίγο πριν εκδηλωθεί η φωτιά, ο στρατός εκτελούσε βολές.


Ήσυχο καλοκαίρι

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, τόσο στην περιοχή του Έβρου, όσο και γενικότερα, σε επίπεδο ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το καλοκαίρι του 2010 χαρακτηρίζεται ως ένα ήσυχο καλοκαίρι.


Όπως σημείωσε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρσενίου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ, υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με υψηλή υγρασία και πολλές βροχές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που αυτό βοήθησε να μην έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, που δεν μπορούσαν να κατασβεσθούν.


Επίσης και οι παρεμβάσεις που έγιναν για πρώτη φορά, με την βοήθεια του Δ΄ Σώματος Στρατού, στα δασικά οδικά δίκτυα όπως αυτό της Δαδιάς, Σουφλίου, Λευκίμης, Μεσημβρίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της γγ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Δώρας Κόκλα.

«Σοβαρές Πυρκαγιές που μας απασχόλησαν ήταν στο Νικηφόρο της Δράμας, στο Δήμο Ορεινού Καβάλας, -που σε μέτωπο δύο χιλιομέτρων υπήρχαν 17 εμπρησμοί- και μία τις προάλλες στη Θάσο, ανάμεσα στον Ποτό και το Θεολόγο.


Βλέπουμε ωστόσο ότι παράλληλα με το έργο της κατάσβεσης και της πάνω απ’ όλα είναι η ενεργοποίηση των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών στο θέμα της πρόληψης», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αρσενίου.

 
 
Πηγή:  http://www.telegramm.gr/