Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Λέκτορας του Δημοκριτείου ο δικηγόρος του Πατριαρχείου για την υπόθεση του Ορφανοτροφείου

Πως σχολιάζει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου αλλά και πιο πριν του Ευρωπαϊκού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επιστροφή του κτηρίου της Πριγκήπου στο Φανάρι;


Επανήλθε η νομιμότητα στην υπόθεση της επιστροφής του κτιρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκίπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως διέταζε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αφού χθες το Πρωτοδικείο Πριγκίπου αποφάσισε να εγγραφεί ο τίτλος κυριότητας υπέρ του Πατριαρχείου.

Στις 15 Ιουνίου 2010 το ΕΔΑΔ με απόφασή του είχε διατάξει την Τουρκία να επιστρέψει με οποιονδήποτε τρόπο το ακίνητο στο Πατριαρχείο.

Στο πλήρες κείμενο της απόφασης το δικαστήριο διατάσσει επίσης τη Διεύθυνση Κτηματολογίου να εφαρμόσει την απόφαση, δηλαδή να επανεγγράψει το ακίνητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκε και κατά το παρελθόν.

Σχολιάζοντας στην «Ε» την έκβαση της υπόθεσης, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου και λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κτιστάκις είπε πως «είναι η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταφεύγει στη διεθνή δικαιοσύνη. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που το Πατριαρχείο κερδίζει, με ομόφωνη απόφαση του ΕΔΑΔ, στην αντιδικία του με τις τουρκικές αρχές. Είναι η πρώτη φορά στη νομολογία του που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διατάσσει την ηττημένη διάδικο Τουρκία να επιστρέψει αυτούσιο το επίδικο ακίνητο στο προσφεύγον Πατριαρχείο. Μέχρι την υπόθεση του Ορφανοτροφείου ο νικήσας στο Στρασβούργο διάδικος μπορούσε να ελπίζει μόνο σε χρηματική αποζημίωση».

Ως προς το νομικό καθεστώς του Πατριαρχείου, το οποίο δεν αναγνωρίζει η Αγκυρα, ο Κτιστάκις αναφέρει ότι «οι τουρκικές αρχές ηττήθηκαν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης από το Πατριαρχείο, του οποίου επί δεκαετίες αρνούνται πεισματικά τη νομική προσωπικότητα».

Προσθέτει δε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία οφείλουν να κάνουν ένα γενναίο βήμα εμπρός, επικυρώνοντας τη Σύμβαση-πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το πιο σύγχρονο και διαδεδομένο κείμενο μειονοτικής προστασίας».

 
Πηγή:   http://www.enet.gr/