Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Οι εκτιμήσεις της Ρηγίλλης για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Ποια είναι τα αγκάθια, τα ντέρμπι και οι γαλάζιες προσδοκίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εβρίτισσας πολιτικής συντάκτριας Χριστίνας Κοραή που δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία";




Πράσινοι αντάρτες, αστοχίες της Ιπποκράτους και η βαριά σκιά του Μνημονίου ανεβάζουν τον δείκτη προσδοκιών της Ν.Δ., ενώ δικά της λάθη κινδυνεύουν να βάψουν πράσινες περιφέρειες που ήταν παραδοσιακά γαλάζια κάστρα ή να προκαλέσουν σύγχυση ως προς την καθαρότητα της αντι-μνημονιακής ψήφου που προτάσσει ο Α. Σαμαράς.

Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται λίγο πριν από τις κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για το γαλάζιο στρατόπεδο. Η Ν.Δ. μπήκε στην εκλογική μάχη με στόχο να κερδίσει 2-3 περιφέρειες και τώρα ενδεχομένως να φτάσει τις 5-6. Αυτή τη δυναμική προφανώς επιχειρεί να ανατρέψει ο Γ. Παπανδρέου επισείοντας την απειλή των πρόωρων εκλογών.


Τα αγκάθια

1. Περιφέρεια Αττικής: Ο Α. Σαμαράς έχει πάρει στις πλάτες του τη στήριξη του Β. Κικίλια, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει τρίτος ή να περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά να πάρει ένα χαμηλό ποσοστό στον πρώτο, που θα ρίξει τον μέσο όρο της Ν.Δ. στην επικράτεια. Οι συζητήσεις ότι ένας άλλος υποψήφιος θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει το πρόβλημα που δημιουργείται στο ΠΑΣΟΚ με τη δυναμική του αντάρτη Δημαρά απέναντι στον Σγουρό, προκαλούν γκρίνια στη Ν.Δ.

2. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αν και γαλάζια έως βαθύ μπλε, κινδυνεύει να χαθεί για τη Ν.Δ. Η Ρηγίλλης υποεκτίμησε τον παράγοντα Τατούλη και τώρα με τον Δ. Δράκο δίνει μάχη μέχρις εσχάτων μήπως και ανατρέψει τη δυναμική του αντιπάλου. Μια ήττα στον τόπο καταγωγής του Α. Σαμαρά θα ήταν και προσωπικό του πλήγμα.

3. Δήμος Πειραιά: Η διάσπαση των μανιάτικων ψήφων μεταξύ Μαντούβαλου και Μιχαλολιάκου μετατρέπει σε θρίλερ την είσοδο τους στον β' γύρο. Η υπεροχή Μίχα δεν αμφισβητείται, αλλά αν ο Μιχαλολιάκος μείνει τρίτος η Ν.Δ. θα βγει τραυματισμένη.


Τρία ντέρμπι

1. Περιφέρεια Ηπείρου: Η ισχυρή δυναμική που ανέπτυσσε ο νυν νομάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης της Ν.Δ. εμφανίζεται να υποχωρεί και να παίρνει επάνω της εκείνη του Ευ. Αργύρη του ΠΑΣΟΚ.

2. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας: Ο Γ. Παυλίδης της Ν.Δ. προηγείται σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα και ο Αρ. Γιαννακίδης του ΠΑΣΟΚ σε Ροδόπη και Εβρο. Το μουσουλμανικό στοιχείο θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ο Γιαννακίδης δέχεται κριτική για τον προεκλογικό του αγώνα στη μειονότητα.

3. Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας: Ενώ παρουσίαζε μεγάλη δυναμική ο Αθ. Χειμάρας της Ν.Δ. που στηρίζεται και από την Ντόρα Μπακογιάννη, ενδυναμώνεται σταδιακά ο Κλ. Περγαντάς του ΠΑΣΟΚ.


Σχεδόν σίγουρες

1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ο Π. Ψωμιάδης, αν και ψαλιδίστηκε μετά το «άδειασμα» του «αδελφού» του Γ. Καρατζαφέρη, προηγείται σταθερά του βασικού του αντιπάλου Μ. Μπόλαρη (ΠΑΣΟΚ).

2. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εχει ισχυρή δυναμική ο Γ. Δακής, νυν νομάρχης Κοζάνης. Η Ν.Δ. ηττήθηκε με διαφορά μόλις 1,54% (νομοί Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών) το 2009 και τώρα φαίνεται να την υπερκαλύπτει.

3. Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η επιλογή του Βολιώτη Παπατόλια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δυσαρέστησε τους Λαρισινούς και έδωσε ώθηση στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Αγοραστού που ποντάρει και στο αντικυβερνητικό μέτωπο του β' γύρου.

4. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ηταν στις χαμένες για τη Ν.Δ. Η στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του νυν νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζή όμως φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα υπέρ της Ν.Δ.

5. Δήμος Αθηναίων: Ο Νικήτας Κακλαμάνης, αν και θα πληρώσει μέρος της πτώσης της Ν.Δ., εμφανίζει υπεροχή έναντι του Γ. Καμίνη που κερδίζει στον στενό πυρήνα της αστικής Αθήνας, καταγράφει σημαντικές απώλειες όμως στις λαϊκές συνοικίες.

6. Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Κώστας Γκιουλέκας εμφανίζεται στον β' γύρο να κερδίζει τον Μπουτάρη που προκάλεσε δυσαρέσκεια και με την άρνησή του να συνεργαστεί με άλλους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς που αποσύρθηκαν από την κούρσα (Ευθυμιάδης, Τζήκας) αφήνοντας αιχμές εναντίον του.


Οι χαμένες

1. Περιφέρεια Κρήτης: Ηταν και παραμένει πράσινη. Ο Ι. Πλακιωτάκης δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση, για την οποία παλεύει με νύχια και με δόντια και ο Γιαννουλάκης της οικογένειας Μητσοτάκη.

2. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ο Σπύρος Σπύρου δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ με τη δυναμική που αντιμετωπίζει ο αντάρτης Γ. Καλούδης απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της Ιπποκράτους, Ηλία Μπεριάτο.

3. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Ο Χ. Κόκκινος δείχνει να μην έχει τύχη απέναντι στον νυν νομάρχη Ι. Μαχαιρίδη (ΠΑΣΟΚ).

4. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Η εκλογική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει ελπίδες στο στέλεχος Γ. Παπαναστασίου της Ν.Δ. που καταγράφει παρακαταθήκη για το μέλλον.


Πηγή:  http://www.enet.gr/