Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μίνι ευρωσυστάσεις στην Αγκυρα

Τι αναµένεται να αναφέρει η Εκθεση Προόδου της Κοµισιόν για Τουρκία;

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ



Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις - αν και µε ιδιαίτερα χλιαρές διατυπώσεις για τη συµπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο - σε σύγκριση µε το 2009 είναι οι φετινές Εκθέσεις Προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» για τα βασικά σηµεία τού υπό διαµόρφωση κειµένου (θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεµβρίου) η Κοµισιόν αναγνωρίζει τις µεταρρυθµίσεις που έχει κάνει η Τουρκία και τις συνταγµατικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν µε το δηµοψήφισµα του Σεπτεµβρίου, σηµειώνει ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει δηµόσιος διάλογος και διαβούλευση µε τη συµµετοχή όλων των κοµµάτων στην Τουρκία για την εδραίωση και εφαρµογή των συνταγµατικών αλλαγών. Επισηµαίνει ακόµη ότι η Αγκυρα χρειάζεται να κάνει περισσότερα βήµατα στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και της ελευθερίας της έκφρασης και των µέσων ενηµέρωσης, απηχώντας εν µέρει τις επικρίσεις µερίδας του Τύπου κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ότι επιχειρεί να εξοντώσει τα αντιπολιτευόµενα µέσα ενηµέρωσης. Αναφορές υπάρχουν για την εξωτερική πολιτική της γείτονος η οποία αποτελεί «κεφάλαιο για την Ε.Ε.» αλλά και για τον αργό ρυθµό των διαπραγµατεύσεων.

Χλιαρές πάντως είναι οι διατυπώσεις για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, παρότι γίνεται αναφορά στο casus belli της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, στο κείµενο αναφέρεται ότι «έχει υπάρξει σηµαντικός αριθµός διαµαρτυριών της Αθήνας για συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία, καθώς και για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου του Δεκεµβρίου 2009, σύµφωνα µε τα οποία η Τουρκία οφείλει να δεσµευθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών µε προσφυγή, αν χρειαστεί ,στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αναφορά γίνεται, όπως αναµενόταν, και στη νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση, την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα και τις συµφωνίες που υπεγράφησαν, καθώς και στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο.


«Πιο αυστηρή γλώσσα»

Πηγές από τις Βρυξέλλες σηµειώνουν ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθεια να υπάρξουν πιο αυστηρές λεκτικές διατυπώσεις στα ζητήµατα που «καίνε» την Αθήνα (Αιγαίο, µειονοτικά), αν και οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εκθέσεις «καταγράφουν µε αντικειµενικό τρόπο την πραγµατικότητα». Σηµειώνεται ότι αυτό είναι το υπό διαµόρφωση κείµενο, το οποίο θα λάβει την τελική του µορφή την ερχόµενη Παρασκευή στο Κολέγιο των Επιτρόπων και θα παρουσιαστεί από τον αρµόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε στις 9 Νοεµβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις µη µουσουλµανικές κοινότητες της Τουρκίας, η Κοµισιόν διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν προβλήµατα λόγω έλλειψης νοµικής προσωπικότητας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι ο Οικουµενικός Πατριάρχης δεν µπορεί να χρησιµοποιεί τον όρο «οικουµενικός», ενώ επισηµαίνεται ότι «η κατάσταση της ελληνικής µειονότητας δεν έχει αλλάξει και συνεχίζει να αντιµετωπίζει προβλήµατα όσον αφορά στα δικαιώµατα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας, συµπεριλαµβανοµένης της µειονότητας στην Ιµβρο και την Τένεδο».


Για το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Εκθεση κάνει και πάλι λόγο για την ανάγκη να εφαρµόσει η Τουρκία πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να κάνει βήµατα για την οµαλοποίηση των σχέσεών της µε την Κυπριακή Δηµοκρατία. Η Κοµισιόν ωστόσο, όπως και το 2009, δεν εισηγείται καµία επιβολή κυρώσεων έναντι της Αγκυρας, πράγµα που οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ ανέµεναν, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας συνοµιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό. Αναφέρεται απλώς ότι η Ενωση θα συνεχίσει να ελέγχει την πρόοδο σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο και εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος θα παραµείνουν παγωµένα οκτώ ενταξιακά κεφάλαια.



Πηγή:  http://www.tanea.gr/