Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Για το 2012 αναβλήθηκε η δίκη για την κυριότητα της Βιστωνίδας


Ένα χρόνο πίσω πηγαίνει η υπόθεση, μετά την αναβολή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Για τις 14 Φεβρουαρίου 2012 αναβλήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο η εκδίκαση της πρώτης αγωγής του ελληνικού Δημοσίου κατά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Το Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Οικονομικών, ζητά να του αναγνωριστεί η κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας και επί του εποικιστικού αγροκτήματος στη θέση «'Αγιος Αθανάσιος», έκτασης 180 στρεμμάτων, στο δήμο Βεγορίτιδος του νομού Πέλλας. Διεκδικεί επίσης αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη. Η απαίτηση του Δημοσίου επικεντρώνεται στην ακύρωση της ανταλλαγής του αγροκτήματος με ποσοστό 7,682 τοις χιλίοις της λίμνης με συμβόλαιο που είχε συντάξει τον Μάιο του 2007 η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη.

Η αγωγή κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2010 και ύστερα από αίτημα προτίμησης που είχε υποβάλει το ελληνικό Δημόσιο προσδιορίστηκε για σήμερα. Το αίτημα αναβολής υπεβλήθη στο δικαστήριο σήμερα από την πλευρά της Μονής, η οποία ζήτησε να της δοθεί χρόνος ώστε να συλλέξει πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση. Το ελληνικό Δημόσιο έχει καταθέσει άλλες τέσσερις αγωγές κατά της Μονής Βατοπεδίου με τις οποίες ζητά την ακύρωση ανάλογων συμβολαίων ανταλλαγής, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν την άνοιξη.

.