Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κομοτηναίος στους καλύτερους μπαρτέντερς του κόσμου!

Έφερε το αργυρό μετάλλιο από την Σιγκαπούρη και μας αφιερώνειτην μοναδική συνταγή του δικής του έμπνευσης κοκτέιλ «αξέχαστο πάθος»

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ 31ΧΡΟΝΟ
ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟ

Έλληνας και μάλιστα Κομοτηναίος είναι τελικά ο πρωταθλητής του παγκόσμιου διαγωνισμού που φιλοξενήθηκε στο πολυελέστατο ξενοδοχείο Swissotel Stamford Hotel της Σιγκαπούρης στον διεθνή διαγωνισμό μπαρτέντερς του 2010. Πρόκειται για τον Γιάννη Ζαχόπουλο που αξιολογήθηκε από τους κορυφαίους κριτές τεχνικά και γευστικά στην παρασκευή ενός short drink cocktail ανάμεσα στα ιερά τέρατα του χώρου από χώρες με έντονη παράδοση στο αλκοόλ. Η συνταγή του «αξέχαστο πάθος» απέσπασε το αργυρό μετάλλιο από μια επιτροπή κορυφαίων γευσιγνωστών παρασκευής των συνταγών που την έκρινε με βάση την εμφάνιση, το άρωμα και τη γεύση. Ο διαγωνισμός έγινε στις 22-27 Νοεμβρίου 2010 με πρωτοβουλία της παγκόσμιας Ομοσπονδία μπαρτέντερς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κοκτέιλ 2010. Τα μεγαλύτερα ταλέντα μπαρτέντερς -mixologist από 55 χώρες του κόσμου διαγωνίστηκαν στο κλασσικό και flairtending στυλ με μια πρωτότυπη συνταγή εκπροσωπώντας την χώρα τους.

O 31χρονος σήμερα Γιάννης ξεκίνησε αυτή την πορεία από την ηλικία των 18 ετών πολύ συνειδητά μέσα στο χώρο των μπαρ με εκκίνηση από το ιστορικό Α priori της Κομοτηνής για να ακολουθήσει μια μεγάλη διαδρομή που τον έφερε στην Αθήνα και σε γνωστά μπαρ. Δικτυώθηκε με εταιρίες μπήκε στην Ένωση μπάρμαν Ελλάδας και άρχισε να μετέχει σε διαγωνισμούς και να ξεχωρίζει με την τελευταία μεγάλη διάκριση που του άνοιξε νέους ορίζοντες.

Όταν τον ρωτάμε τι σκέφτεται όταν παρασκευάζει ένα ποτό θα πει: «Εγώ λειτουργώ σαν καλλιτέχνης και κάθε καλλιτέχνης έχει την μούσα του. Το δικό μου πρόσωπο λοιπόν καθοδηγεί τη σκέψη και τις κινήσεις μου. Κάνει την φαντασία μου να καλπάσει. Τα ονόματα των κοκτέιλ προκύπτουν έτσι απλά. Το προηγούμενο κοκτέιλ που είχε ξεχωρίσει ήταν η «απαγορευμένη ευχαρίστηση». Άλλο κοκτέϊλ που δημιούργησα στην Κούβα το αμόρ ντεμι άλμα που σημαίνει στα ισπανικά «αγάπη της ψυχής μου».

Ο Γιάννης Ζαχόπουλος με το που ανακοίνωσε την διάκρισή του στην Σιγκαπούρη έσπευσαν όλοι οι φίλοι του μέσω face book να του ευχηθούν. Όπως και τα τέσσερα αδέλφια του τα δύο από τα οποία είναι αξιωματικοί, ο ένας τραπεζικός υπάλληλος και η αδελφή του κομμώτρια. Ο βραβευθείς μπάρμπαν ονειρεύεται ένα χώρο ξεχωριστό όπου γαστρονομία και αλκοόλ θα υπάρχουν σε σωστούς συνδυασμούς κι άφθονες προτάσεις. Μια άλλη προοπτική που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει επιθεωρητής ξενοδοχείων αλλά και να ασχοληθεί με δημόσιες σχέσεις και στήσιμο ανάλογων χώρων. Τώρα στελεχώνει την εταιρία kokteil catering Βartenters πουαναλαμβάνουν μεγάλα event και λειτουργούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων

Θέλεις να πεις σε κάποιους ένα ευχαριστώ για την διάκρισή σου;

-Προπονούμαι στην Αθήνα κικ έχω την υποστήριξη της Ένωση μπάρμαν Ελλάδας της οποίας είμαι μέλος θα έλεγα ότι εκεί οφείλω πολλά. Με βοήθησαν ουσιαστικά και ξεκίνησα όλη αυτή τη διαδρομή με συμμετοχές σε διαγωνισμούς όπως στην Κούβα το 2007, στη Νέα Υόρκη το 2008 και στο Πόρτο Ρίκο και το 2010 Σιγκαπούρη. Το πρόγραμμά μου είναι ήδη γεμάτο εκτός από τις υποχρεώσεις στην Αθήνα, τον Μάρτιο θα είμαι για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Πράγα και τον Ιούνιο για τον Παναμέρικα διαγωνισμό στα Κανάρια νησιά»

Ο ίδιος είναι υδροχόος, του αρέσει η σόουλ μουσική, αγαπημένα του χρώματα το κόκκινο το μπλε και το φουξ. Αν θελήσετε να τον γνωρίσετε για δύο μέρες ακόμη θα είναι στο Αvant Gard στον τρίτο όροφο για να απολαύσετε δημιουργίες του.


Το ασημένιο κοκτέιλ “Unforgettable passion” του Γιάννη Ζαχόπουλου

3cl Vodka με γεύση αχλάδι

2cl Λικέρ δαμάσκηνο

1cl Λικέρ Λίτσι

1cl Σιρόπι φρούτα του πάθους Monin

1cl Σιρόπι σαγκουίνι Monin

5cl Χυμός ανανά

Χτυπημένο στο σέικερ και σερβιρισμένο σε ποτήρι cocktail.

Γαρνίρεται με μία σύνθεση από μήλο, καρότο, φύλλα ανανά και μύρτιλα.



ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Νικητής του κλασσικού ανακηρύχθηκε ο Αυστριακός Mario Hofferer με το κοκτέιλ «Rosemarie», ενώ στο flairtending style o Ουρουγουανός Juan Pablo Santiago «έκλεψε την παράσταση». Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα ήταν η κατάκτηση της 2ης θέσης και του ασημένιου μεταλλίου από τον Γιάννη Ζαχόπουλο με το κοκτέιλ Unforgettable Passion γεγονός που αποτελεί την πρώτη μεγάλη διάκριση Έλληνα μπαρτέντερ σε παγκόσμιο συλλογικό επίπεδο. Στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία του κλασσικού στυλ, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να παρασκευάσουν την συνταγή τους ενώπιον των τεχνικών κριτών και στην συνέχεια τα κοκτέιλ να αξιολογηθούν από τους 12 έμπειρους γευσιγνώστες. Το ελληνικό κοκτέιλ από την αρχή ηγήθηκε των διεκδικητών του τίτλου και στην απονομή ο Ζαχόπουλος χρήστηκε άξια αργυρός νικητής ανάμεσα στους καλύτερους μπαρτέντερς του κόσμου. Η Ελλάδα συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς από το 1994 και η διάκριση αυτή επισφραγίζει το μεγάλο έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την ΕΜΕ στο ελληνικό bartending.

Ο Κομοτηναίοςς πρωταθλητής προκρίθηκε αρχικά στους τελικούς και τερμάτισε δεύτερος με μεγάλη άνεση αφήνοντας πίσω παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις στο διεθνές cocktailing όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, κ.α. Μεγάλη η συγκίνηση όλων των μελών της ελληνικής αποστολής που δάκρυσαν στο άκουσμα της Ελλάδας στο βάθρο των νικητών. «Ναι, είναι αλήθεια… το ελληνικό κοκτέιλ είναι το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο! Μια θέση που στην καρδιά μας είναι η πρώτη και δεν ήλθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τόσο στην τεχνική όσο και στην ανάμειξη των διαφόρων συστατικών μέχρι να προέλθει η τέλεια γεύση. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα μέλη της ΕΜΕ που συνέβαλαν με ανιδιοτέλεια για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.» είπε ο Κωνσταντίνος Στεφανακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος. «Ήμαστε πολύ ευτυχείς για την απήχηση που έχει ο διαγωνισμός σε όλο τον κόσμο. Πάντως διοργανωτές και διαγωνιζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους, για του χρόνου, στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ι.B.A., που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία όπου ο Γιάννης Ζαχόπουλος ξεκίνησε ήδη την όλη προετοιμασία παράλληλα με το ενδιαφέρον πρόγραμμα που έχει και σε άλλες χώρες.


Πηγή: http://www.xronos.gr/