Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Υποθαλάσσια κοπή βασιλόπιτας στο Θρακικό Πέλαγος

Δύτες και βατραχάνθρωποι της περιοχής τήρησαν για ακόμα μια χρονιά την παράδοση

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Βατραχάνθρωποι με τον βαρύ εξοπλισμό τους φόρεσαν τις στολές του, τις φιάλες οξυγόνου και βούτηξαν στο Θρακικό πέλαγος μια να κόψουν υποθαλάσσια την δική τους βασιλόπιτα. Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκει στη σχολή καταδύσεων GO Extreme που δραστηριοποιείται σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Ο εκπαιδευτής Γιάννης Νακούσης περιέγραψε αυτήν την πρωτότυπη κοπή βασιλόπιτας που έγινε σε βάθος έξι μέτρων και σ΄ ένα βυθό με πολύ θολούρα, αλλά με την προετοιμασία που απαιτείται και τη συμμετοχή πάνω από 20 ανδρών και μιας γυναίκας δύτη τηρώντας το έθιμο.

Η ευχή ήταν να υπάρξουν «ασφαλείς καταδύσεις δίχως απρόοπτα μέσα στο 2011». Βέβαια ακολούθησε στις εγκαταστάσεις της σχολής και η κλασική κοπή βασιλόπιττας που είχε φλουριά τα οποία αντιστοιχούσαν σε διάφορα ποσά σε ευρώ, αλλά και σε μαθήματα για την απόκτηση του επόμενου πτυχίου από αυτό που είχε ο τυχερός.

Το σημείο που επελέγει για την κατάδυση ήταν η θέση «παπάδες» όπως λέγεται μεταξύ των Δικέλλων και της Μάκρης. Η ανταπόκριση για την υποβρύχια κοπή της βασιλόπιτας ήταν μεγάλη και μάλιστα πολύ θεαματική, αφού οι δύτες ντύθηκαν με τις στολές και τον εξοπλισμό τους από την παραλία και ακολούθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας πριν την κατάδυση περιμένοντας να κοπεί η πίτα που είχε φτιαχθεί ειδικά για την φωτογράφηση στον βυθό. Η ορατότητα ήταν όμως μόλις στο ένα μέτρο και η θολούρα που υπήρχε δε βοήθησε, ώστε να αποτυπωθεί καθαρά η όλη προσπάθεια. Πάντως η σχολή καταδύσεων έκανε και φέτος τη διαφορά προσφέροντας ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/