Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σε επιφυλακή ο Έβρος από επιδημία γρίπης στη Βουλγαρία

Συναγερμός στην γειτονική χώρα αλλά και στις υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Θράκης, λόγω και του αφθώδους πυρετού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Επιδημία γρίπης κήρυξαν σήμερα οι ιατρικές αρχές στην διοικητική περιφέρεια της Σόφιας, όπου "σαρώνει" ο ιός της νέας γρίπης, ή "γρίπης των χοίρων" όπως αποκαλείται.

Οι γείτονες εφαρμόζουν ειδικά μέτρα προστασίας σε σχολεία και νηπιαγωγεία τα οποία περιλαμβάνουν και έκτακτες εφταήμερες διακοπές σε αυτά που το ποσοστό των άρρωστων μαθητών υπερβαίνει το 25%.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το κύμα της νόσου αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ευνοούν τη μετάδοση του ιού, ενώ τα κατοικίδια ζώα του χωριού Ρέζοβο, στα σύνορα με την Τουρκία, θανατώθηκαν από Βούλγαρους κτηνιάτρους στο πλαίσιο καταπολέμησης της επιδημίας αφθώδους πυρετού.

Όπως ανακοινώθηκε από τις βουλγαρικές αρχές, μέχρι στιγμής (με εντολή της κρατικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας) έχουν θανατωθεί συνολικά 500 ζώα στη γειτονική χώρα, μετά τον εντοπισμό 37 κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.


Σε επιφυλακή ο Έβρος, συστάσεις στους κυνηγούς που μεταβαίνουν στη Βουλγαρία

Σε επιφυλακή και με αυξημένα μέτρα προστασίας βρίσκονται οι υπηρεσίες του νομού Έβρου, μετά την ταυτοποίηση των κρουσμάτων αφθώδη πυρετού στη νότια Βουλγαρία.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου έχουν τεθεί σε επαγρύπνηση λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια έχει μπει στην Ελλάδα ενώ από την πρώτη στιγμή άρχισαν έναν αγώνα για την ενημέρωση κτηνοτρόφων ώστε να πάρουν για να πάρουν από την πλευρά τους τα ανάλογα μέτρα.

Παράλληλα θωρακίστηκαν οι πύλες εισόδου, στα τελωνεία Ορμενίου και Καστανεών με σημεία απολύμανσης των οχημάτων.

Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε συστάσεις στους Έλληνες κυνηγούς που μεταβαίνουν στη Βουλγαρία να το αποφύγουν μέχρι νεοτέρας.


Μέτρα-αποφάσεις και από την ΕΕ για το θέμα

Με συνοπτικές διαδικασίες (λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε έκδοση απόφασης μέτρων για να αποτρέψει την εξάπλωση του νοσήματος από τη Βουλγαρία σε λοιπά κράτη της Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και απαγόρευση αποστολής ζώντων ζώων ή και προϊόντων ειδών από τη Βουλγαρία.
 
Πηγή:  http://www.star.gr/