Ενα μικρό αφιέρωμα στην επέτειο των τριών χρόνων από την κοίμησή του
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Γεννημένος στην Ξάνθη από γονείς καταγόμενους από την Αδριανούπολη, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θεωρείται ένας από τους μεγάλους θρακιώτες της σύγχρονης ιστορίας.
Δημιούργησε στα δέκα χρόνια της παραμονής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο φανατικούς οπαδούς αλλά και πολλούς πολέμιους, ωστόσο κάθε κριτική υποχώρησε στην παρακαταθήκη που άφησε με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ασθένειά του τους τελευταίους εννιά μήνες της ζωής του.
Από την Θράκη ξεκίνησε και στην Θράκη έμελλε να πραγματοποιήσει το τελευταίο του εκτός Αθηνών ταξίδι, τον Μάιο του 2007 στην Αλεξανδρούπολη, για τα «Ελευθέρια» της πόλης. Στην διάρκεια της θητείας του έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή της καταγωγής του.
Επισκέφθηκε σε διαφορετικές χρονικές φάσεις της αρχιεπισκοπικής του θητείας και τους τρεις νομούς του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, φρόντισε να θεσπίσει το περίφημο επίδομα για κάθε τρίτο παιδί θρακιώτικης (ορθόδοξης) οικογένειας, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδας, ενώ άνοιξε διαύλους και με τη μουσουλμανική μειονότητα μέσα από τις επιστολές που έστελνε στους μουφτήδες με την αφορμή των θρησκευτικών εορτασμών.
«Αν δεν είχα γεννηθεί στην Ξάνθη αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στην Τουρκία, ενδεχομένως να είχα γεννηθεί από τούρκους γονείς και να ήμουν μουσουλμάνος» είχε πει αφοπλιστικά σε συνέντευξή του, στην οποία είχε αναφερθεί αναλυτικά στην ιστορία των γονιών του, που ως πρόσφυγες από την Αδριανούπολη «ήρθαν στην Ελλάδα το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών ένεκα της Συνθήκης της Λωζάννης και τότε εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη».
Άλλωστε, ο πατέρας του μακαριστού αρχιεπισκόπου διετέλεσε για τέσσερα χρόνια και δήμαρχος Ξάνθης, από το 1946 ως το 1950.