Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ψέκασε, σκούπισε, τέλειωσε η ΑΕΚ με 0-2 την Ξάνθη

Με δυο γκολ στο ξεκίνημα της αναμέτρησης από τους Λεονάρντο και Λυμπερόπουλο οι κιτρινόμαυροι πέρασαν νικηφόρα από την Θράκη

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Συνέχεια στις εκτός έδρας επιτυχίες για την ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο, που πέρασε και από την Ξάνθη με τελικό σκορ 0-2 απέναντι στην τοπική ομάδα. Πρωταγωνιστής και πάλι ο ηγέτης Νίκος Λυμπερόπουλος που πέτυχε το δεύτερο γκολ.

Παρόλο που η ΑΕΚ παρατάχθηκε με μια 11άδα με έξι αλλαγές, παρουσιάστηκε σε ακόμα ένα ματς πολύ έξυπνα στημένη από τον Μανόλο Χιμένεθ και πήρε σημαντική νίκη απέναντι στην ομάδα του Νίκου Παπαδόπουλου, που προσπάθησε μεν, αλλά ήταν μπλοκαρισμένη από τους κιτρινόμαυρους. Σε ακόμα ένα ματς, ο Νίκος Λυμπερόπουλος πέτυχε γκολ, έδωσε την ποιότητα του στην ομάδα και μαζί με τον Λεονάρντο, έδωσαν τους 3 βαθμούς της νίκης στον δικέφαλο.

Οι γηπεδούχοι κατέβηκαν με επιθετικές βλέψεις και με σύστημα 4-4-1-1 με τον Σουάνη μοναδικό προωθημένο και με γεμάτο κέντρο, ενώ από την άλλη μεριά ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα με αρκετές αλλαγές (συνολικά 6 με τους Αραμπατζή, Μίτσελ, Έντερ, Λεονάρντο, Νταντόμο, Γκέντσογλου) και με σύστημα 4-3-2-1.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με γκολ από τα αποδυτήρια για την ΑΕΚ στο 3ο λεπτό με τον Λεονάρντο. Ο Αργυρίου που μέχρι πέρυσι έπαιζε στον Πανθρακικό, στην πρώτη επίθεση του ματς, έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Βάλλας δεν κατάφερε να διώξει σωστά, η μπάλα στρώθηκε στον Βραζιλιάνο και με ξερό σουτ έστειλε τη μπάλα στον "ουρανό" των δικτύων του Γκσπούρνινγκ.

Η αντίδραση της Ξάνθης, ήταν να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ματς και να προσπαθήσει να δώσει απάντηση στην ΑΕΚ, αλλά η Ένωση ήταν πολύ καλά στημένη μέσα στον αγωνιστικό χώρο κλείνοντας όλους τους χώρους.

Τα λεπτά περνούσαν και η Ξάνθη δεν μπορούσε να κάνει κάποια αξιόλογη ευκαιρία πλην ενός χλιαρού σουτ του Μαρσελίνιο με τον Αραμπατζή περισσότερο για ασφάλεια να διώχνει σε κόρνερ, παρότι κέρδιζε συνέχεια κόρνερ (έκλεισε το ημίχρονο με 11-1!) με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να χτυπήσει και πάλι, αυτή τη φορά με τον αρχηγό της, Νίκο Λυμπερόπουλο.

Ο Έντερ εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά και ο Λύμπε με μια ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο γάμα της εστίας των γηπεδούχων και 0-2. Το δεύτερο γκολ του δικεφάλου πάγωσε την ομάδα του Νίκου Παπαδόπουλου με αποτέλεσμα ο ρυθμός να πέσει.

Μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, δεν δημιουργήθηκε καμία καλή φάση για τις δύο ομάδες, ενώ ο δικέφαλος διαμαρτύρεται για πέναλτι πάνω στον Μίτσελ. Το ριπλέι δείχνει ξεκάθαρα πως υπήρξε παράβαση πεντακάθαρη μπροστά στα μάτια του διαιτητή Γιάχου ο οποίος έδειξε συνέχεια στο ματς.

Στην επανάληψη η Ξάνθη μπήκε δυνατά προκειμένου να πετύχει ένα γρήγορο γκολ και να ξαναμπεί στη διεκδίκηση του ματς. Με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου στην επανάληψη και οι γηπεδούχοι χάσανε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Μαρσελίνιο έβγαλε μόνο του τον Ποϊ, ο οποίος πλάσαρε αλλά έστειλε τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των δικτύων.

Οι παίκτες του Νίκου Παπαδόπουλου συνέχισαν την πίεση και 4' λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 60ο λεπτό ήρθε η πιο μεγάλη φάση του αγώνα από πλευράς Ξάνθης. Φάση διαρκείας μέσα στην περιοχή της Ένωσης, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Ποϊ στη γραμμή της μικρής περιοχής αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Η απάντηση της ΑΕΚ ήταν άμεση και σε αντεπίθεση στο 64', ο Λεονάρντο μετά από πάσα του Καφέ, βρέθηκε τετ α τετ με τον Γκσπούρνινγκ από πλάγια θέση με τον γκολκίπερ των γηπεδούχων να διώχνει την μπάλα έξω από την περιοχή του.

Οι παίκτες του Χιμένεθ προσπάθησαν να ξεπεράσουν την πίεση των γηπεδούχων και η αμέσως επόμενη καλή φάση ήταν και πάλι για τους κιτρινόμαυρους. Στο 75' ο Γκέντσογλου πέρασε κάθετη πάσα στον Έντερ, ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Γκσπούρνινγκ, αλλά λίγο πριν πλασάρει, ο Στιούαρτ πρόλαβε και έβαλε κόντρα και μπάλα πέρασε κόρνερ.

Τα λεπτά περνούσαν και η απογοήτευση στους παίκτες της Ξάνθης ήταν φανερή, με την ΑΕΚ να παγώνει το ματς προκειμένου να αποφύγει τους κινδύνους στα τελευταία λεπτά και στο τέλος να παίρνει το ματς και το 3ο συνεχόμενο διπλό στο πρωτάθλημα και 4ο μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού για το 2011.



Γήπεδο: Scoda Ξάνθη Αρένα

Διαιτητής/ Βοηθοί: Α.Γιάχος (Χίου) / Δ.Μποζαντζίδης (Μακεδονίας), Σ.Γουργιώτης (Φθιώτιδας)

Ξάνθη (ΝίκοςΠαπαδόπουλος): Γκσπούρνινγκ, Μπόατενγκ, Βάλλας, Κωστούλας, Στιούαρτ, Μαρσελίνιο, Φλίσκας (Καζάκης 58'), Κατόνγκο (Βασιλακάκης 67'), Μπέρτος (Κιντάνα 76'), Ποϊ, Σουάνης

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αραμπατζής, Καφές, Νασούτι, Γιάχιτς, Λεονάρντο (Νικόλτσης 79'), Μίτσελ (Ντίοπ 62'), Νταντόμο, Αργυρίου, Έντερ, Λυμπερόπουλος (Λαγός 66'), Γκέντσογλου



Κίτρινες κάρτες: Μαρσελίνιο, Λυμπερόπουλος, Λεονάρντο, Βάλλας, Λαγός, Έντερ, Κιντάνα

Σκόρερ: Λεονάρντο 3' (0-1), Λυμπερόπουλος 26' (0-2)

.