Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Εχασε 1-0 η Ξάνθη από τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη

Με αυτογκόλ του Αντεφέμι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΙΛΜ
ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ




Την ήττα με 1-0 γνώρισε η Ξάνθη από τον Ολυμπιακό, που μετά από τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ, έχει ως μόνο στόχο το πρωτάθλημα (και κατ'επέκταση η αυτόματη είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ). Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν χαρακτήρα και κέρδισαν τους Θρακιώτες, παρόλο που είναι αλήθεια ότι η Ξάνθη θα μπορούσε να έχει φύγει από το Καραϊσκάκη με κάτι καλύτερο.

Μπορεί στα πρώτα 25 λεπτά του ματς με την Skoda Ξάνθη οι ερυθρόλευκοι να εγκλωβίστηκαν στο αμυντικό σύστημα των Ακριτών, όμως στη συνέχεια πήραν... μπρος για τα καλά: έβαλαν ένα γκολ, έχασαν πολλές κλασικές ευκαιρίες, επέβαλαν απόλυτα την κυριαρχία τους στο δεύτερο μέρος και έφτασαν σε μία πανάξια νίκη με 1-0 που τους διατηρεί πρώτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο Φάληρο σημειώθηκε με αυτογκόλ του Αντεφέμι ύστερα από κεφαλιά του Φουστέρ, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να έχει για κορυφαίους τους Ριέρα (ίσως η πιο γεμάτη του εμφάνιση φέτος), Ιμπαγάσα, Χολέμπας και Φουστέρ, αλλά και τους Μέλμπεργκ και Μπράβο να είναι σχεδόν αλάνθαστοι στην άμυνα.

Αυτή ήταν η 9η συνεχόμενη νίκη για τους Πειραιώτες στο πρωτάθλημα (ο Βαλβέρδε ξεπέρασε το ρεκόρ των 8 σερί νικών που είχε από την πρώτη θητεία του στο λιμάνι), αλλά και η 10η συνολικά σε ισάριθμα εντός έδρας ματς (26-4 τα γκολ), με την ομάδα της Θράκης στον αντίποδα να γνωρίζει την 4η στη σειρά ήττα της και 5η στα τελευταία εξι ματς.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με το προσφιλές του σύστημα 4-2-3-1. Ο Πάρντο κάθησε κάτω από την εστία, οι Τοροσίδης και Χολέμπας ανέλαβαν να καλύψουν το δεξί και αριστερό άκρο της άμυνας αντίστοιχα, ενώ οι Μέλμπεργκ και Ραούλ Μπράβο (τραυματίας ο Αβραάμ Παπαδόπουλος) συνέθεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Οι Ιμπαγάσα και Μοδέστο ήταν αχώριστο ζευγάρι στο χώρο του κέντρου για ένα ακόμα ματς, ο Ριέρα ξεπέρασε τον τραυματισμό του για να παίξει το ρόλο του αριστερού χαφ-εξτρέμ, ενώ στο απέναντι άκρο τοποθετήθηκε ο Ζαϊρί. Στην κορυφή της επίθεσης πήρε θέση ο Πάντελιτς, έχοντας λίγο πιο πίσω του τον Φουστέρ.

Ίδιο σύστημα, 4-2-3-1, εμπιστεύτηκε και ο Νίκος Παπαδόπουλος. Ο Γκσπούρνγινγκ πήρε τα γάντια του βασικού, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται (από δεξιά προς αριστερά) από τους Κομεσίδη, Βάλλα, Κωστούλα και Στιούαρτ.

Οι Αντεφέμι και Φλίσκας ήταν οι δύο παίκτες στον άξονα, έχοντας μπροστά τους Πόι, Βασιλακάκη και Κατόνγκο, με τον Σουάνη να είναι η μοναδική αιχμή του δόρατος για τους Ακρίτες.

Το πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης ήταν καθαρά αναγνωριστικό και από τις δύο ομάδες (μοναδικό αξιοσημείωτο ένα συρτό σουτ εκτός περιοχής του Φουστέρ που μπλόκαρε άνετα ο Γκσπούρνινγκ), με τη συνέχεια να βρίσκει τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να προκαλέσει ρήγματα είτε με τις κάθετες πάσες του Ιμπαγάσα είτε με τους Ριέρα και Χολέμπας που πλαγιοκοπούσαν από αριστερά.

Ο Αργεντινός μαέστρος των "ερυθρολεύκων" είχε ήδη τρεις ωραίες κάθετες μπαλιές στο ενεργητικό του πριν το 15', δείγμα του εντυπωσιακού ξεκινήματός του, με την Ξάνθη από την πλευρά της να έχει την πρώτη αξιόλογη επίσκεψή της στα αντίπαλα καρέ στο 16', με το σουτ του Κατόνγκο που βρήκε τον Πάρντο σε ετοιμότητα.

Εκεί πάντως που οι Ακρίτες έπαιρναν... άριστα ήταν στην αμυντική λειτουργία τους, καθώς έχοντας κοντά τις γραμμές κατάφεραν μέχρι το 25' να κλείσουν όλους τους διαδρόμους, αφήνοντας τους "ερυθρόλευκους" να γυρίζουν τη μπάλα έξω από την περιοχή αλλά να μην μπορούν να απειλήσουν ουσιαστικά..

Μ' αυτά και μ'αυτά, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τους γηπεδούχους -και η οποία βοήθησε στο να "ανοίξει" λίγο το ματς- σημειώθηκε στο 26'.

Ο αρκετά δραστήριος και άκρως δημιουργικός σε όλο το πρώτο μέρος, Ριέρα, εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο αμαρκάριστος Μοδέστο πήρε γυριστή κεφαλιά, με τη μπάλα να βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήγει άουτ.

Η φάση αυτή "αφύπνισε" τους παίκτες του Βαλβέρδε, οι οποίοι κέρδισαν και άλλα μέτρα στο γήπεδο και δημιούργησαν έξι λεπτά αργότερα νέα φάση για γκολ.

Ο Ζαϊρί τροφοδότησε με έξυπνη μπαλιά τρύπα τον Πάντελιτς και αυτός έκανε το συρτό σουτ με το δεξί, αλλά ο Γκσπούρνινγκ έδιωξε με τα πόδια στην κλειστή του (αριστερή) γωνία.

Με τους παίκτες του να κυκλοφορούν καλύτερα τη μπάλα, ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να αποκτά ηγετικό ρόλο από το 25' και μετά, με τη φάση του 38' να είναι χαρακτηριστική...

Ιμπαγάσα, Ριέρα και Χολέμπας άλλαξαν υπέροχα τη μπάλα, ο Αργεντινός έγινε τελικός αποδέκτης της μέσα στην περιοχή, με το κοντινό πλασέ του να μπλοκάρεται όμως από τον Γκσπούρνινγκ.

Στο ίδιο πάντως λεπτό, λίγο έλειψε να γίνει το 0-1 με μία αντεπίθεση-φωτιά της Ξάνθης, από τις λίγες που έβγαλε στο πρώτο μέρος.

Ο Κατόνγκο δεν μπόρεσε αρχικά να "κρεμάσει" τον Πάρντο, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο ίδιος παίκτης έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, με τον Πόι να μην προλαβαίνει με το κεφάλι προ του Πάρντο να την σπρώξει στα δίχτυα.

Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός έσφιξε τον κλοιό γύρω από την αντίπαλη περιοχή και τελικά κατάφερε να φτάσει στο πολυπόθητο γκολ στο 45'.

Ο Τοροσίδης έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο προωθημένος Φουστέρ έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μεγάλης περιοχής, και αυτή βρήκε στον ώμο του Αντεφέμι και κατέληξε στα δίχτυα για να γίνει το 1-0 (αυτογκόλ).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μία καλή στιγμή για την Ξάνθη που προήλθε από λάθος του Μέλμπεργκ (το σουτ του Σουάνη από θέση πλάγια δεξιά εντός περιοχής ήταν άστοχο), αλλά η συνέχεια ανήκε στους Πειραιώτες που επέβαλλαν το δικό τους ρυθμό.

Στο 60' είχαν την πρώτη κλασική τους φάση για γκολ: ο Ριέρα εφάρμοσε άψογα κομπίνα σε φάουλ δίνοντας στον αφύλακτο μέσα στην περιοχή Τοροσίδη, όμως εκείνος προσπάθησε να "σκοτώσει" με σουτ από θέση δεξιά τον Γκσπούρνινγκ, για να δει τη μπάλα να φεύγει κόρνερ.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο εξαιρετικός στο ματς Ριέρα πήγε να βάλει απίστευτο γκολ από εκτέλεση κόρνερ, όμως ο γκολκίπερ της Ξάνθης έδιωξε με υπερένταση σε νέο κόρνερ.

Η προσπάθεια των "ερυθρολεύκων" για ένα δεύτερο γκολ που θα "κλείδωνε" τη νίκη εντεινόταν, και στα επόμενα λεπτά έχασαν δύο εξαιρετικές ευκαιριές για το 2-0.

Στο 66' ο Μοδέστο δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά μετά από φάουλ του Ιμπαγάσα και αυτή πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι, ενώ στο 71' Φετφατζίδης και Μοδέστο συνεργάστηκαν έξοχα, αλλά ο Πάντελιτς δεν μπόρεσε να τη σπρώξει στα δίχτυα μέσα από τη μικρή περιοχή.

Η υπεροχή των Πειραιωτών στο δεύτερο ημίχρονο ήταν σχεδόν ολοκληρωτική απέναντι στην Ξάνθη, και στο 78' φλέρταραν εκ νέου με το δεύτερο γκολ, αλλά ο Γκσπούρνγινγκ έδιωξε με μπουνιά την επικίνδυνη σέντρα του Ιμπαγάσα.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, η ομάδα του Βαλβέρδε έφτασε για μία ακόμα φορά κοντά σε ένα γκολ, αυτή τη φορά με ωραία αντεπίθεση.

Ο Τζεμπούρ κινήθηκε από δεξιά και "έκοψε" σωστά στον Φουστέρ στο ύψος του πέναλτι, αυτός πιο αριστερά στον Ριέρα, με τον Ισπανό να στέλνει τη μπάλα λίγο άουτ με φαλτσαριστό σουτ.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, η εξαφανισμένη Ξάνθη πήγε να προκαλέσει... εμφράγματα αλλά ο Πάρντο έδιωξε σωτήρια τη μπάλα προ του Αντεφέμι στο ύψος της μεγάλης περιοχής, με το 1-0 να μένει μέχρι το τέλος και τον Ολυμπιακό να διατηρεί τη διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο Παναθηναϊκό εννέα βήματα πριν το τέλος του πρωταθλήματος.



Oι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Μοδέστο, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα, Πάντελιτς (75' Τζεμπούρ), Ζαϊρί (66' Φετφατζίδης), Ραούλ Μπράβο, Φούστερ (86' Ντουντού), Χολέμπας, Τοροσίδης, Ριέρα

Skoda Ξάνθη (Νίκος Παπαδόπουλος): Γκσπούρνινγκ, Κομεσίδης, Φλίσκας (78' Μπόατενγκ), Κωστούλας, Βάλλας, Βασιλακάκης (60' Κιντάνα), Πόι, Σουάνης (74' Καζάκης), Αντεφέμι, Στιούαρτ, Κατόνγκο

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων) / Βοηθοί: Τρύφωνας (Κέρκυρας), Τουμπακάρης (Αθηνών)

Γκολ: Αντεφέμι (45' αυτ.)

Κίτρινες κάρτες: Ριέρα (57') / Κατόνγκο (20'), Βασιλακάκης (34'), Φλίσκας (65')

Κόκκινες κάρτες: -