Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ερευνες για πετρέλαιο και στην στεριά της Θράκης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ "REUTERS"
Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ


Από τη Δυτική Ελλάδα, όπου θα επιλεγούν προς παραχώρηση για έρευνα τέσσερα ή πέντε «μπλοκ», σχεδιάζει να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μίλησε χθες στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος συνέδεσε πάντως ευθέως το ενδεχόμενο ερευνών στο Αιγαίο με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και επιχειρηματολόγησε υπέρ των ερευνών στη Δυτική Ελλάδα, λέγοντας ότι εκεί υπάρχουν ώριμα γεωλογικά στοιχεία. «Είναι σαν να προσανατολίζουμε τα θέματα των ερευνών μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά για την ΑΟΖ. Επισήμανε ωστόσο πως «όταν λυθεί το ζήτημα της ΑΟΖ με την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, θα το δούμε. Εμείς δεν θα περιμένουμε να λυθούν αυτά τα θέματα και ούτε προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε αυτά».

Ο Γ. Μανιάτης προσδιόρισε χρονικά την έναρξη ενός πρώτου γύρου παραχώρησης σε «18 έως 24 μήνες» -δηλαδή από το 2013- ενώ έκανε γνωστό ότι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα υδρογονανθράκων θα προβλέπονται και ακόμη πιο ευέλικτες διαδικασίες ανάθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την κλασική μέθοδο του «γύρου παραχώρησης» θα προστεθεί και η διεθνής μέθοδος των «ανοιχτών θυρών» («open door»), σύμφωνα με την οποία σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μη αποκλειστικά δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια να καταθέτουν προσφορές. Η διαδικασία αυτή θεωρείται περισσότερο ευέλικτη καθώς δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δέχεται περισσότερες προσφορές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, περιοχές όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι τα χερσαία τμήματα του νομού Ιωαννίνων, ο νομός Γρεβενών, στη Θράκη ή στα ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου.

.