Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Αύριο η οριστική απόφαση για την παραγραφή στο Βατοπέδι

Θα αποτελέσει πιλότο και για τα άλλα καραμπινάτα σκάνδαλα που βρίσκονται σε τροχιά παραγραφής, όπως των ομολόγων ή της Siemens

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Εν αναμονή της αυριανής, τελικής απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου για το Βατοπέδι βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξει στις περαιτέρω ενέργειες για τα σκάνδαλα Siemens και ομολόγων.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι το αίτημα για διερεύνηση των δύο υποθέσεων από προκαταρκτική επιτροπή θα εξεταστεί υπό το φως αυτής της απόφασης.

Λέξη-κλειδί, το «δεδικασμένο» της παραγραφής. Η επικρατούσα, μεταξύ υπουργών και βουλευτών, άποψη είναι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρακάμψει την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, στην περίπτωση που ορίζεται ρητά ότι τα αδικήματα του «ιερού» σκανδάλου έχουν παραγραφεί, διότι διαπράχθηκαν πριν από τις εκλογές του 2007.

Αυτό σημαίνει ότι η ατιμωρησία στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα συμπαρασύρει στο ίδιο σκοτάδι και τους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα Siemens και ομολόγων, φρενάροντας την παραπέρα διερεύνηση από προκαταρκτική επιτροπή, όπως προβλέπουν τα δύο πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών;

Το τοπίο και η προοπτική δεν είναι ίδια για τις δύο υποθέσεις και τα εμπλεκόμενα σ' αυτές πολιτικά πρόσωπα. Γι' αυτό και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις. Το βέβαιο είναι ότι η ημερομηνία για τη συζήτηση επί των πορισμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής θα προσδιοριστεί μέσα στον Φεβρουάριο ή το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου.

Προβληματισμός αναπτύσσεται ως προς το αν προχωρήσει η συγκέντρωση υπογραφών από 30 βουλευτές, όπως απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής, για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα δομημένα ομόλογα. Το πιθανότερο είναι ότι τέτοια πρόταση δεν θα κατατεθεί, διότι τα αδικήματα που σχετίζονται με τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ανάγονται στην προ του 2007 περίοδο. Και, όσο ο εισαγγελέας δεν διώκει τον χαρακτηριζόμενο ως βασικό κρίκο μεταξύ των επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρή, την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» και τα πολιτικά πρόσωπα -σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής-, δεν πρόκειται να βρεθεί η ροή μαύρου χρήματος σε πολιτικούς. Ροή, για την οποία μίλησαν στην εξεταστική οι δύο πρωταγωνιστές, επικεφαλής της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», Σ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης.

Αντίθετα, σίγουρη αλλά με τροποποιήσεις -σε σχέση με το «διά ταύτα» του πορίσματος της Εξεταστικής- ως προς τη χρονική περίοδο που θα καλύπτει αλλά και τα πρόσωπα που θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έρευνα, είναι η κατάθεση πρότασης για το σκάνδαλο Siemens. Η διαφορά έγκειται στο ότι:

Στο διαχρονικό και διακομματικό έγκλημα της Siemens, που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικά, δεν συντρέχει ο λόγος της παραγραφής για όλα τα αδικήματα, δεδομένου ότι, μερικά εξ αυτών, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραγράφονται μετά την παρέλευση εικοσαετίας, ενώ άλλα διαπράχθηκαν μετά το 2007. Στην πρώτη κατηγορία, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εμπίπτει ο Τάσος Μαντέλης. Στη δεύτερη, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής, περιλαμβάνονται υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή που υπέγραψαν επίμαχες αποφάσεις (Χρ. Μαρκογιαννάκης, Πρ. Παυλόπουλος για το C4Ι) και Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Παπαθανασίου. Για τους πρώτους, το κατηγορητήριο αναμένεται να είναι για ποινικά αδικήματα. Για τους δεύτερους, η κατηγορία είναι για απλή παράβαση καθήκοντος. Για τούτο, δεν λείπουν οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο που λένε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν διότι θα έχει ως συνέπεια να μην παίρνει κανείς υπουργός πολιτικές πρωτοβουλίες.

Αν πάντως επικρατήσει η άποψη για δεδικασμένο της παραγραφής, δεν θα ζητηθεί η περαιτέρω έρευνα για πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που υπέγραψαν συμβάσεις ή είχαν οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη, ως εκ της θέσεώς τους. Κι αυτό, διότι θεωρείται βέβαιο ότι θα την απορρίψουν οι βουλευτές κατά τη μυστική ψηφοφορία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πρώην υπουργοί: Γ. Παπαντωνίου, Ακης Τσοχατζόπουλος, Χρ. Βερελής, Ν. Χριστοδουλάκης, Μ. Λιάπης, Γ. Βουλγαράκης, Β. Πολύδωρας και βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, για τον οποίο ζήτησε περαιτέρω έρευνα η Ν.Δ.

Και στις περιπτώσεις αυτές, όμως, εμφιλοχωρεί ένα «εκτός». Εκτός αν, στο μεταξύ, οι έρευνες που διεξάγονται εξωδικαστικά στα οικονομικά των εν λόγω πολιτικών προσώπων από το ΣΔΟΕ, σε off shore κ.λπ. και τους ορκωτούς λογιστές της επιτροπής «Πόθεν Εσχες» της Βουλής, φέρουν στο φως στοιχεία για ροή μαύρου χρήματος. Σημειώνεται ότι ο Τ. Μαντέλης πάει για δήμευση της περιουσίας του λόγω αναληθούς δήλωσης «πόθεν έσχες», που διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των δηλώσεων των Ακη Τσοχατζόπουλου, Χρ. Μαρκογιαννάκη Γ. Βουλγαράκη, Γ. Αλογοσκούφη, Β. Πολύδωρα, Μ. Λιάπη, Χρ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου και, για άλλη υπόθεση, του Θ. Ρουσόπουλου.


Πηγή:  http://www.enet.gr/