Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Κόψαν τους Ρομά της Θράκης από τα μυστικά κονδύλια αλλά τα... αυξήσανε

Διπλασιάζονται σε μια περίοδο κατά την οποία η μαζική περικοπή κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες από το υπουργείο Εξωτερικών έχει οδηγήσει πρεσβείες και προξενεία να μετατραπούν σε «προβληματικές επιχειρήσεις»
ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Σε μια περίοδο κατά την οποία η μαζική περικοπή κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες από το υπουργείο Εξωτερικών έχει οδηγήσει πρεσβείες και προξενεία σε πολλές χώρες να μετατραπούν σε «προβληματικές επιχειρήσεις» που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, τα περίφημα «μυστικά κονδύλια» διπλασιάζονται.

Πέρσι στον κωδικό 0896 του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για τις «απόρρητες δαπάνες» αναγράφονταν 18 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που είχε διαφημίσει τότε ως σημαντική περικοπή η ηγεσία του.

Φέτος, ωστόσο, εν μέσω σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και περικοπής του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά περίπου 20%, το ποσό ανέβηκε στα 34 εκατομμύρια, τα οποία εγκρίθηκαν εκτός Βουλής με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών και κατεβλήθησαν άμεσα. Η αύξηση αυτή έγινε παρά το ότι οι περικοπές περιέλαβαν και προγράμματα ενταγμένα στα κονδύλια αυτά, όπως για την εκπαίδευση των παιδιών των Ρομά στη Θράκη.

Σε ερώτηση της «Κ.Ε.» για τους λόγους που επέβαλαν αυτή την αύξηση, η απάντηση του υπουργείου προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτήματα, καθώς η αιτιολογία ήταν πως πρόκειται για «πλασματική» απεικόνιση, λόγω της αλλαγής του τρόπου που καταρτίζεται ο φετινός προϋπολογισμός. Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο, έγινε μεταφορά από άλλους κωδικούς, κάτι που δεν ίσχυε πέρσι. Ωστόσο, έμεινε αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα ποιοι κωδικοί μεταφέρθηκαν (δηλαδή σε τι ακριβώς αναφέρονται) και με ποιο κριτήριο συμπεριελήφθησαν στα «μυστικά κονδύλια». «Εάν το σκεπτικό είναι να εμφανιστούν ως μειωμένες άλλου είδους δαπάνες (π.χ. λειτουργικές), τότε η μεταφορά αυτή ανοίγει κερκόπορτα για κάθε είδους αυθαιρεσία», λέει έμπειρος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ήταν εικονικός ο περσινός προϋπολογισμός.

Ενστάσεις για την αδιαφανή διαχείριση των «μυστικών κονδυλίων» έχουν εκφράσει στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας, τα οποία ήδη από πέρσι, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, έχουν προτείνει αυτή να γίνεται υπό την εποπτεία των προέδρων των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, διατηρώντας ταυτόχρονα τον εμπιστευτικό τους χαρακτήρα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν οι πρόεδροι υπέγραφαν δεσμευτικό έγγραφο για τη μη κοινοποίησή τους όμοιο μ' αυτό που υπογράφει ο διοικητής της ΕΥΠ. Στη Γερμανία, τα σχετικά κονδύλια περνούν για έγκριση από πέντε διαφορετικές επιτροπές.

Τα παραστατικά για τη διακίνηση των ποσών που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία καταστρέφονται αμέσως ή το πολύ εντός έξι μηνών, ενώ η απόφαση για τη διανομή τους εναπόκειται προσωπικά στον υπουργό (και φυσικά στον πρωθυπουργό).

Οπως λέει έμπειρος διπλωμάτης, είναι ίσως η μοναδική περίπτωση διακίνησης δημόσιου χρήματος σε ρευστό, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια αδιαφανών συναλλαγών ή ακόμη και χρήσης τους για προσωπική προβολή. Από τη δεκαετία του '90 και τις καταγγελίες Μητσοτάκη για πρακτικές του Α. Σαμαρά το θέμα του εκμαυλισμού δημοσιογράφων επανέρχεται διαρκώς, χωρίς ποτέ να αποκαλυφθεί κάτι συγκεκριμένο, συμβάλλοντας στο γενικότερο κλίμα καχυποψίας.

Το συνολικό ποσό, πάντως, των δαπανών για απόρρητους στόχους (πλην των αυτονόητων εθνικών) παραμένει άγνωστο, αφού σχεδόν πάντα υπάρχουν υπερβάσεις σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Ενα επιπρόσθετο θέμα με τη διαφάνεια έχει να κάνει και με την πολυδιαφημισμένη ανάρτηση στο site της «Διαύγειας». Ο φετινός προϋπολογισμός δημοσιεύτηκε μεν κανονικά, αλλά με μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ουσιαστικά να ελεγχθεί. Και αυτό γιατί δίπλα στους κωδικούς κάθε κατηγορίας (Κεντρική Υπηρεσία, Καταναλωτικές και Σύνθετες Δαπάνες κ.λπ.) δεν υπάρχει επεξήγηση σε τι ακριβώς αναφέρεται ο καθένας. Παράλληλα δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα ποσά των δύο προηγούμενων χρόνων, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης (όπως στον περσινό προϋπολογισμό).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση του Δημήτρη Δρούτσα με τους διπλωματικούς υπαλλήλους ο υπουργός διαβεβαίωσε πως «ούτε ένα ευρώ δεν θα διατεθεί για άσχετους σκοπούς». Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί θεσμικά ότι τα περίφημα «μυστικά κονδύλια» δεν θα συνεχίσουν να είναι πηγή προσωπικής πολιτικής και διαφθοράς συνειδήσεων.


Πηγή:   http://www.enet.gr/