Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

O Ξυνίδης παρουσιάζει αύριο βιβλίο Ξανθιώτη στην Ξάνθη

Πρόκειται για αυτό του Προέδρου των Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θράκης Χρήστου Μιχαλόπουλου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης η παρουσίαση των δύο τελευταίων βιβλίων του Ξανθιώτη συγγραφέα Χρήστου Μιχαλόπουλου, Προέδρου των Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θράκης.


Το πρώτο βιβλίο,
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΜΕΣΑ Σ’ ΑΥΤΟ», των εκδόσεων «Νομική Βιβλιοθήκη»,
θα το παρουσιάσει, ο Aναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτης Ξυνίδης.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του αυτό αναφέρεται στην δημιουργία, συγκρότηση και ολο-κλήρωση του νεοελληνικού δικαίου από την έναρξη της επανάστασης του 1821 μέχρι σήμερα. Εμβόλιμα παρουσιάζει, επικεντρώνοντας στα ειδικά νομοθετήματα, την εμφάνιση των κρατικών οργάνων που ονομάσθηκαν κλητήρες, την προαγωγή τους σε δικα-στικούς έμμισθους ή άμισθους κλητήρες και τέλος σε Δικαστικούς Επιμελητές, σε βάθος χρόνου 190 περίπου ετών. Το θέμα του βιβλίου είναι εξειδικευμένο, παρουσιάζεται όλη η ιστορία και ο θεσμός από νομοθετική και κλαδική σκοπιά, ενώ απευθύνεται περισσότερο στους νομικούς και τους μελετητές της δικαιϊκής ιστορίας της χώρας μας.


Το δεύτερο βιβλίο,
«ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΩΡΟ (3ΟΣ Π.Χ. ΑΙ.)» του εκδοτικού οίκου «Αδελφών Κυριακίδη»,
θα το παρουσιάσει, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γλωσσών Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ηλίας Πετρόπουλος.

Στο δεύτερο αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας ιστορεί την γαλατική εισβολή στον θρακομακε-δονικό χώρο, κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα, εισβολή η οποία υπήρξε η δεύτερη στον ελλαδικό χώρο μετά από εκείνη των Περσών του 5ου αιώνα. Η αναφορά του επικεντρώνεται στο πέρασμά τους και την βραχύβια εγκατάστασή τους στην Θράκη, μετά την εισβολή τους στην νότια Ελλάδα και πριν την εγκατάστασή τους στην Μικρά Ασία, καθώς και στον διασκορπισμό των υπολειμμάτων τους στον ευρύτερο ευρωπαϊκό και ασιατικό χώρο. Το βιβλίο αυτό είναι μία θρακική ιστορία, η οποία συμβάλει, έστω και στο ελάχιστο, στην μελέτη της ιστορίας της Θράκης κατά τους αρχαίους χρόνους, περίοδο αρκετά παραμε-λημένη και σχετικά άγνωστη στους νέους αναγνώστες.


Οι εργασίες του Χρήστου Μιχαλόπουλου δείχνουν την φιλοπονία του συγγραφέα και την συνεχή και ευρεία αναζήτησή του σε ιστορικά, και όχι μόνο, θέματα.

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

.