Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αρωμα Θράκης στην διημερίδα του Πεταλωτή στα Χανιά

ΠΟΙΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ
ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ
"ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΜΕ";



Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, κήρυξε την έναρξη της διημερίδας με θέμα «Πολιτεία και Περιφερειακά ΜΜΕ» που πραγματοποιείται 18 και 19 Μαρτίου 2011 στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στα Χανιά από τη Γ.Γ.Ενημέρωσης -Γ.Γ.Επικοινωνίας.


Στον χαιρετισμό του ο κ. Πεταλωτής ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πιστεύω ακράδαντα πως ο ρόλος του Περιφερειακού Τύπου δεν υποβαθμίζεται, ούτε περιθωριοποιείται. Αντίθετα, πρέπει να ενισχύεται και είναι πλέον διττός: Ο Περιφερειακός Τύπος ενημερώνει με συνέπεια, πληρότητα και εγκυρότητα την τοπική του κοινωνία, αλλά επιπλέον σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου, αναδεικνύει, ενημερώνει και προειδοποιεί την κεντρική διοίκηση για τα τοπικά προβλήματα.

Ο διπλός αυτός ρόλος γίνεται ακόμα πιο σημαντικός με τη διοικητική μεταρρύθμιση που επιφέρει η εποχή του Καλλικράτη. Όταν σημαντικό κομμάτι της εξουσίας μεταφέρεται στην αιρετή Περιφέρεια, στον ισχυρό Δήμο, τότε είναι ο ακριβώς ο Περιφερειακός Τύπος που πρέπει να αναλάβει να φέρει ακόμα πιο κοντά τους πολίτες στα τοπικά προβλήματα, να υποδείξει και να αναδείξει τις πιθανές εστίες και ευκαιρίες ανάπτυξης.

Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι σήμερα, να αντιληφθούν όλοι τις νέες δυνατότητες και προκλήσεις που ανοίγονται και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό και μάλιστα σε περιόδους όπου τα ΜΜΕ, τα Social Media,έχουν διευρύνει πολύ το πεδίο δράσης τους. Εμείς επιδιώκουμε τα περιφερειακά ΜΜΕ να είναι υγιή οικονομικά και να κινούνται σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και της δεοντολογίας. Και στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις ποιότητας.

Τα Περιφερειακά ΜΜΕ μπορούν πράγματι αποτελεσματικότερα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας.

Κι αυτό γιατί εντοπίζουν με μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα τις ανησυχίες των πολιτών και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Οι σχέσεις περιφερειακού Τύπου και πολιτών είναι αμφίδρομη, ενημερώνουν αναδεικνύουν, προκαλούν λύσεις.


Στις εργασίες της διημερίδας συμμετέχουν όλες οι Ενώσεις των Περιφερειακών ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεόραση), εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο Γεν. Γραμματέας Επικοινωνίας - Ενημέρωσης κ. Γ. Πετρουλάκης, Πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι


Νωρίτερα ο κ.Πεταλωτής συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Σκουλάκο, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Ενημέρωσης κ. Γιώργο Πετρουλάκη. Θέματα που αφορούν στη λειτουργία και την εφαρμογή του Καλλικράτη, μιας νομοθετικής επανάστασης όπως χαρακτήρισε ο κ. Πεταλωτής, κυριάρχησαν και στις δύο συναντήσεις, μιας και συνέχισε:

«Επιλογή της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν να καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας με αρμοδιότητες που θα ασκούνται για τον πολίτη, δίπλα στο πολίτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και στα Χανιά διαπιστώνουμε ότι παρά τα προβλήματα, υπάρχει βούληση και σχεδιασμός. Η Κρήτη για όλους εμάς είναι η προμετωπίδα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, του πολιτισμού αλλά και της προοπτικής στην αγροτική παραγωγή. Τα Χανιά και η Κρήτη πρέπει και μπορούν να παίξουν πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη».

Ο κ. Πεταλωτής συνοδευόμενος από τον Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων συναντήθηκε και με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Χανιών και τους ενημέρωσε για την δραστηριότητα της κυβέρνησης αλλά και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, που αφορούν στην υπέρβαση της κρίσης ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και ουσιαστικό τον ρόλο των Περιφερειακών Οργανώσεων και του Κινήματος στη δημιουργία Αρχών και Αξόνων για την Κυβέρνηση.

 
Όπως διαβάζουμε πάντως στο xanthipress, αν και δεν αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Υφυπουργού, αρκετά έντονο ήταν το "άρωμα Θράκης" στην διημερίδα στα Χανιά.

O Πρόεδρος του ΣΗΠΕ, εκδότης της Γνώμης του Έβρου, Γιάννης Λασκαράκης, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στην κατάσταση και τις ανάγκες του περιφερειακού τύπου. H Διδάκτωρ Εγκληματολογίας του ΔΠΘ και παρουσιάστρια ειδήσεων στο R Channel της Κομοτηνής Βασιλική Θεολόγη μίλησε για το θέμα της εγκληματικότητας και των περιφερειακών ΜΜΕ. Στις εργασίες της πρώτης μέρας, εισηγητής ήταν και ο Διευθυντής του XanthiPress.gr Γιάννης Σιδηρόπουλος που εξέθεσε το ζήτημα των ιντερνετικών ΜΜΕ της Επαρχίας και της ανάγκης για νομοθετική ρύθμιση.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε υπήρξε αρκετά γονιμη και εκδηλώθηκαν με αρκετή σαφήνεια, τόσο οι προθέσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσο και η ανάγκη για τα ίδια Μ.Μ.Ε να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Μεταξύ άλλων, με εισηγήσεις τους τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του ΑΠΕ Ηλίας Μάτσικας, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος, εκπρόσωποι Ενώσεων, ενώ το συντονισμό είχαν ο Πρόεδρο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου Γιάννης Γαρεδάκης και ο Διευθυντής του Σ.Η.Π.Ε. Αντώνης Σκαμνάκης.

.