Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ


Παρέμβαση ενόψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης επιχειρούν οι εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ξάνθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ

Ως εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. αγωνιούμε για το μέλλον της εταιρίας μας η οποία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά από τις συνεχόμενες αυξήσεις των φόρων στα τσιγάρα το 2010 στις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές ανταπεξήλθαν με σχετική ευκολία απορροφώντας την αύξησης σε αντίθεση με τις Ελληνικές καπνοβιομηχανίες οι οποίες αναγκάστηκαν να πωλούν με ζημία για να μπορέσουν να κρατήσουν τα μερίδια τους στην αγορά. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την ΑΤΕ στο 11.7% και στη συνέχεια η μη χρηματοδότησή της εταιρίας.

Η ΣΕΚΑΠ όμως δείχνοντας ευελιξία στράφηκε σε αγορές τρίτων χωρών με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών της στο Β Εξάμηνο του 2010 και τους δύο πρώτους μήνες του 2011, σε αυτό αν προστεθούν ο εκσυγχρονισμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και η μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων από 450 σε 280 εργαζομένους καθιστούν τη ΣΕΚΑΠ απόλυτα βιώσιμη.

Πιστεύουμε ότι η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ και των θέσεων εργασίας είναι καθαρά πολιτική απόφαση και προϋποθέτει τη στήριξη της εταιρίας από το Ελληνικό Κράτος και από την ΑΤΕ.

Επίσης δεν έχουν αποδοθεί στη ΣΕΚΑΠ οι επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού λόγω παραμεθορίου περιοχής οι οποίες ανέρχονται στα 2.400.000 ευρώ και δεν έχουν εισπραχτεί από το 2008 όπως επίσης και η επιδότηση για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού η οποία ανέρχεται στα 6.000.000 ευρώ.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός εργοστασίου όπως η ΣΕΚΑΠ το οποίο προσφέρει εργασία και κρατάει τους νέους ανθρώπους σε μια ευαίσθητη περιοχή με Εθνική σημασίας όπως είναι η Θράκη.

.