Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο αποψινός τελικός του κυπέλλου βόλεϊ της Ορεστιάδας με την γλώσσα των αριθμών

ΠΟΤΕ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΕΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ;

ΠΟΤΕ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;

ΠΟΙΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ;


Όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή του Tελικού του κυπέλλου Ελλάδος στην Ορεστιάδα και το thrakisport.gr σας βάζει στο κλίμα της μεγάλης συνάντησης του Ολυμπιακού και του Ηρακλή, ρίχνοντας μια ματιά σε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί. Είναι η τρίτη φορά που το νέο κλειστό της Ορεστιάδας φιλοξενεί το κύπελλο Ελλάδος. Συγκεκριμένα το 2004, διεξήχθη final-8 με τη συμμετοχή των Ολυμπιακού, Παναθηναικού, Ηρακλή, ΠΑΟΚ, ΑΟ Ορεστιάδας, Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ΕΑ Πατρών και Παγκρατίου. Τον τίτλο κατέκτησε ο Ηρακλής , επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 3-1, έχοντας MVP τον Νικολάι Ζελιάσκοφ, που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια με τη φανέλα της Ορεστιάδας. Το 2008, στην "Μητρόπολη" του ελληνικού βόλει, φιλοξενήθηκε το final-4 του κυπέλλου Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Παναθηναικού, Ηρακλή, ΕΑ Πατρών και Μίλωνα!

Ο Ημιτελικός μεταξύ των πρασίνων και του Γηραιού ήταν συναρπαστικός σε εξέλιξη και κρίθηκε στο ται μπρέικ, ενώ στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται το γεγονός πως ο αγώνας ξεκίνησε Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε στην 1η Μαρτίου!! Στον τελικό, ο Παναθηναικός είχε εύκολο έργο απέναντι στην ΕΑ Πατρών, επικρατώντας της ομάδας της Αχαίας με 3-0. Το 2001, το final 4 πραγματοποιήθηκε σε Θρακιώτικο έδαφος και συγκεκριμένα στην Ξάνθη. Εκεί ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας με 3-0 του Ηρακλή , ενώ στον ημιτελικό είχε επικρατήσει με 3-2 της Ορεστιάδας.
Εβρίτικες ομάδες έχουν δώσει το παρόν σε τελικό κυπέλλου Ελλάδος δυο φορές. Συγκεκριμένα, το 1981, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 3-0 ενώ το 1993, οι ¨Ερυθρόλευκοι¨ επικράτησαν της Ορεστιάδας στη Θεσσαλονίκη με το ίδιο σκορ, στερώντας με αυτόν τον τρόπο την ελπίδα της κατάκτησης ενός τίτλου από τους παίχτες του ΑΟΟ!
Ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης του θεσμού και η ομάδα με την πιο συχνή παρουσία σε τελικούς. Συγκεκριμένα αυτός θα είναι ο 18ος τελικός, ενώ για τον Ηρακλή θα είναι η 6η συμμετοχή σε αυτόν. Όσον αφορά τις κατακτήσεις, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σηκώσει την κούπα 11 φορές, και είναι με διαφορά πρώτοι, ενώ οι «κυανόλευκοι» 5 και βρίσκονται στην 3η θέση. Αν κερδίσουν το Σάββατο θα πιάσουν τον Παναθηναϊκό στην 2η θέση και στα έξι τρόπαια.
Πρώτος, σε κατακτήσεις κυπέλλου είναι ο Γιώργος Ντράγκοβιτς με 9 κύπελλα ενώ 6 έχει στο παλμαρέ του ο Αλεξανδρουπολίτης Μάριος Γκιούρδας. 4 τρόπαια έχει κατακτήσει ο Σάκης Μουστακίδης, ο Κώστας Γκιρτζίκης και ο Αντώνης Τσακιρόπουλος, όπως και ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιάννης Καλμαζίδης ως αθλητής. Ο Αντρέι Κράβαρικ θα είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις κυπέλλων από όλους όσοι θα αγωνιστούν στην αυριανή αναμέτρηση. Ο αρχηγός του Ηρακλή έδωσε το παρών και στις πέντε φορές που ο «γηραιός» το σήκωσε.


Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/