Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Βελτίωση της λειτουργίας της Frontex ζητά το Eυρωκοινοβούλιο

Τι ζήτησαν οι ευρωβουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών;

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ;



Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν «δυσανάλογες μεταναστευτικές επιβαρύνσεις», αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας της FRONTEX, ζήτησαν την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Με 43 ψήφους υπέρ και 7 κατά, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής υιοθέτησαν την έκθεση του Μαλτέζου ευρωβουλευτή Σιμόν Μπουσουτίλ ΕΛΚ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ (FRONTEX).

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να διαθέτει ένα σύστημα φρούρησης των συνόρων της ΕΕ, το οποίο θα συγκροτείται από μια ομάδα εθνικών συνοριοφυλάκων που θα αξιοποιείται για τις κοινές επιχειρήσεις του Οργανισμού, τις αποστολές ταχείας επέμβασης στα σύνορα και τα πιλοτικά σχέδια. Υποστηρίζουν, επίσης, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθούν στον οργανισμό οι πόροι που απαιτούνται για την αγορά ή τη μίσθωση του δικού του εξοπλισμού.

Τονίζουν επίσης ότι η ανάπτυξη των αποστολών ταχείας επέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. στην περίπτωση του Έβρου τον Οκτωβρίου του 2010, θα πρέπει να γίνεται άμεσα.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία, εντός της FRONTEX, μίας συμβουλευτικής επιτροπής για τα θεμελιώδη δικαιώματα, η οποία θα ζητά πληροφορίες και θα ελέγχει τη συμμόρφωση προς τα θεμελιώδη δικαιώματα για κάθε επιχείρηση που πραγματοποιεί ο οργανισμός.

Tάσσονται παράλληλα υπέρ της δυνατότητας του να μπορεί ο Οργανισμός να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, με σεβασμό στην προστασία τους και με στόχο τη βελτίωση της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

«Πρόκειται για ένα νομοθετικό κείμενο βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα μας. Ισχυρότερος Frontex σημαίνει για εμάς περισσότερη αλληλεγγύη και επιμερισμό των ευθυνών όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Παπανικολάου.

.