Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Συνάντηση Σαρκοζί - Μπερλουσκόνι για την παράνομη μετανάστευση


ΣΕ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ;

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ;


Δήλωση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, σχετικά με τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης:

«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή τα διαμειφθέντα κατά τη συνάντηση στη Ρώμη του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Δεχόμαστε με ικανοποίηση την επιβεβαίωση των δύο ηγετών στην επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης προς εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στη Μεσόγειο και δέχονται ισχυρές ροές παράνομων μεταναστών.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Κύριοι Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Νικολά Σαρκοζί επεσήμαναν την ανάγκη ανακατανομής των παράνομων μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και τη ενίσχυση της αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την πρόταση αλλαγών στη συνθήκη του Σένγκεν η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών, που αποτελεί βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Από πλευράς μας θεωρούμε ότι με αφορμή τα τελευταία γεγονότα ωρίμασαν οι περιστάσεις για να σκύψουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ που δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος στα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αναθεωρήσουμε την αρχή της πρώτης παράνομης εισόδου».

.